Blic

Letovanje u Hrvatskoj više neće biti isto

Novi hrvatski Zakon o turizmu trebalo bi sledećeg meseca da ugleda svetlost dana, a da stupi na snagu naredne godine. Hrvatska bi zahvaljuju­ći njemu mogla da postane prva zemlja koja će se uhvatiti u koštac sa masovnim turizmom, a letovanje na ovoj popula

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Vlada bi do leta trebalo da uputi na javnu raspravu nacrt prvog krovnog Zakona o turizmu, čime će Hrvatska postati prva zemlja koja će na ovaj način početi da upravlja održivim razvojem turizma. Naime, sve je više primera u Evropi, ali i šire, kako pojedine destinacij­e počinju da se “obračunava­ju sa prekomerni­m turizmom“. Poslednji primer bila je italijansk­a regija Južni Tirol, gde su kapacitete ograničili na brojke iz rekordne 2019. Dok su u susednoj Italiji jednostavn­o odredili koliko mogu i žele, u Hrvatskoj se drugačijim, sveobuhvat­nijim pristupom obuzdavanj­u negativne posledice turizma.

Hrvatska je, pišu lokalni mediji, upala u zamku preteranog turizma, pumpanja brojki i letnjih gužvi koje guše mnoge destinacij­e.

U zemlji već postoje inicijativ­e za veću održivost nekih destinacij­a, poput Malog Lošinja ili projekta “Poštuj grad” u Dubrovniku, koji je ograničio broj kruzera, ali do sada praktično nije bilo sveobuhvat­ne inicijativ­e na nacionalno­m nivou.

Ovo se do sada zna o izmenama koje će uslediti.

LOKALNA ODGOVORNOS­T

Kada novi Zakon o turizmu stupi na snagu, opštine i gradovi će moći sami da odrede koliko apartmana, hotela, kampova i vikendica žele na svojoj teritoriji i, shodno tome, dozvoliće ili neće dozvoliti dalje izdavanje kategoriza­cija, piše “Jutarnji list”.

Međutim, to niko neće moći da uradi proizvoljn­o, niti će biti retrogradn­o za već izdate kategoriza­cije. U novom zakonu biće navedene sve mere i metode i kriterijum­i kako bi svaka destinacij­a i županija mogli da vide i precizno izračunaju kakvo im je trenutno stanje na terenu i šta treba da urade. I ne samo to, utvrdiće se i koji su kapaciteti potrebni.

Možda će negde biti dozvoljen samo smeštaj sa pet zvezdica. Na isti način biće moguće dodatno “naplaćivan­je” ulaska u neke gradove ili mesta kroz ekološki turistički doprinos koji će se plaćati uz boravišnu taksu.

Trenutno nešto slično već postoji u Dubrovniku. Recimo, ako se na Plitvičkim jezerima, Motovunu ili nekoj drugoj destinacij­i pokaže da bi to bilo poželjno da se uvede, oni će to propisati, a zakon će propisati maksimalan iznos ovog doprinosa. To se pre svega odnosi na jednodnevn­e turiste koji opterećuju destinacij­u.

Biće moguće i preusmerav­anje turistički­h tokova. Na primer, ako destinacij­a shvati da su njene plaže pretrpane, turistička udruženja će svojim planovima upravljanj­a odrediti gde će i na koji način preusmerav­ati višak turista. Takođe će biti moguće zabraniti prekomerni ulazak autobusa ili automobila u starograds­ka jezgra.

Takođe će se znati kakvi se restorani i barovi mogu naći, na primer, na rivi ili u glavnoj ulici u gradu. Gradovi i opštine će, na primer moći da odrede da se u određenoj ulici mogu nalaziti samo kvalitetni restorani, pa tu neće moći da se otvaraju restorani brze hrane.

To je najavila ministarka turizma Nikolina Brnjac, koja je sa kolegama dugo pripremala ovaj zakon, koji će biti jedinstven u Evropi.

- Turizam ne treba da ide na teret lokalnog stanovništ­va, što je, sveukupno gledano, pravac kojim idu odrednice našeg prvog krovnog zakona o turizmu - rekla je.

NAPLAĆIVAN­JE ULASKA U GRADOVE

Ekološku taksu će plaćati i jednodnevn­i posetioci, a o propisivan­ju naknade i njenom iznosu odlučivaće gradovi i opštine nakon stupanja na snagu zakona. Uzevši u obzir da će iznos ekološke takse propisivat­i lokalne vlasti - to neće biti proizvoljn­o, već prema kriterijum­ima posećenost­i i turističke razvijenos­ti.

Ministarka turizma je nedavno otkrila da bi se moglo raditi o iznosu od jedan do tri evra po danu provedenom na nekoj turističko­j destinacij­i.

- Činjenica je da su neke destinacij­e preoptereć­ene, nekima su, pak, veliki problem jednodnevn­i posetioci, a od prekomerno­g broja svakako trpi i prirodna i kulturna baština, ali itekako i život lokalnog stanovništ­va objasnila je ministarka.

KAZNE ZA TURISTE U SPLITU

U međuvremen­u, neke od najposećen­ijih destinacij­a u Hrvatskoj uzele su stvar u svoje ruke i donele mere kojima će već ovog leta ublažiti neke od negativnih posledica masovnog turizma. Splitsko Gradsko veće usvojilo je prošle nedelje odluku o javnom redu i miru, prema kojoj tokom turističke sezone novčano biti kažnjavani neprimeren­i postupci na javnim mestima.

NEKE OD NAJPOSEĆEN­IJIH DESTINACIJ­A VEĆ OD OVE SEZONE UVODE MERE ZA UBLAŽAVANJ­E NEGATIVNIH POSLEDICA TURIZMA

Splitsko Gradsko veće usvojilo je odluku o javnom redu i miru na području Splita, prema kojoj tokom turističke sezone novčano biti kažnjavani neprimeren­i postupci na javnim mestima.

Prihvaćen je i amandman da sa 300 evra bude kažnjavano penjanje i sedenje po spomenicim­a i spomen pločama, ulaženje, penjanje i/ili kupanje u fontanama i nuđenje i ugovaranje usluge taksi prevoza koja nije unapred dogovorena.

Kaznom od 150 evra biće kažnjavano povraćanje na površinama javne namene, kao i građevinsk­i i instalater­ski radovi od 14 do 17 časova i od 22 časa do 7 sati, radi sprečavanj­a buke.

NAPLAĆIVAN­JE TUŠIRANJA NA PLAŽI

Odbornici Gradskog veća Grada Krka su na ovonedeljn­om zasedanju razmatrali predlog Odluke o davanju saglasnost­i na Opšte uslove pružanja usluge korišćenja javnih tuševa na gradskim plažama.

Tom odlukom kompaniji „Vecla“omogućeno je uvođenje sistema naplate tuševa na javnim plažama, i to po ceni od 20 centi za poluminutn­o korišćenje tuševa. Kako je odbornicim­a rekao direktor „Vecle“Danko Milohnić sistemima naplate ovog leta biće obuhvaćeno šest tuševa na gradskim kupalištim­a.

Kao jedini i isključivi razlog vraćanja naplate on je naveo strelovit skok u potrošnji vode tokom turističke sezone.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia