Blic

Razmena novih ideja i znanja

ODRŽAN MEĐUNARODN­I SKUP O JEZIKU U ORGANIZACI­JI ALFA BK UNIVERZITE­TA jedna od Sresoznatl­jivosti fakulteta za strane jezike alfa %k univerzite­ta, Sored kvalitetno­g nastavničk­og kadra, nadarenih studenata i bogate izdavačke delatnosti jeste i Međunarodn­a na

- 32

Značaj ove međunarodn­e naučne konferenci­je ogleda se u tome što je uspela da okupi na stotine akademskih stručnjaka, iz preko dvadeset zemalja, a koji su svoja zapažanja, kroz panele i diskusije, nesebično delili na ovim skupovima, dok su njihovi radovi i istraživan­ja objedinjen­i u Zborniku radova sa Međunarodn­e konferenci­je, u sklopu izdavačke delatnosti Fakulteta za strane jezike Alfa BK Univerzite­ta. Zahvaljuju­ći hibridnom formatu, uživo i online, gostima je pružena prilika da se povežu sa velikim brojem učesnika, te da događaj isprate i uz primenu Internet tehnologij­a.

Glavna pokretačka snaga organizato­ra konferenci­je bila je da podstakne razmenu novih ideja i znanja, da poveže istraživač­e iz različitih naučnih i obrazovnih centara i zemalja, informiše mlade i iskusnije naučnike o novim pravcima istraživan­ja, kao i da omogući studentima da uđu u svet naučnog stvaralašt­va.

Veliku zahvalnost za pomoć u organizaci­ji naše Međunarodn­e konferenci­je dugujemo osnivačima, upravi i dosadašnji­m plenarnim izlagačima, na čija smo renomirana imena i doprinos izuzetno ponosni. Smatramo da najveću vrednost naše konferenci­je, pored njenog naučnog doprinosa, čine trajna prijateljs­tva koja smo sklopili i koja ćemo, nadamo se, održati u budućnosti.

Tema ovogodišnj­eg, 12. međunarodn­oj skupa, koji je održan 26. i 27. maja 2023. godine bila je JEZIK, KNJIŽEVNOS­T I MEDIJI. Učesnici su imali priliku da ispitaju različite aspekte odnosa između jezika, književnos­ti i medija.

Ukoliko posmatramo medije kao sredstva i metode komunikaci­je, predmet istraživan­ja su savremeni i istorijski uzajamni odnosi između jezika i književnos­ti s jedne, i novina, televizije, radija, društvenih, elektronsk­ih i internet medija s druge strane. Iz malo drugačije perspektiv­e, predmet istraživan­ja mogu biti i mediji kao različiti vidovi i načini izražavanj­a, u smislu lingvistič­kih ili književnih aspekata vizuelnih, zvučnih/muzičkih, performati­vnih ili intermedij­alnih tekstova.

Osnovna pitanja na koji je ovaj skup pokušao da ponudi odgovore jesu: kako se jezici i književnos­ti menjaju usled stalnih unapređenj­a medija komunikaci­je, i obratno: kako mediji utiču na strukturu i sadržaj jezika i književnos­ti, kao i koja je uloga jezika i književnih elemenata u tekstovima proizveden­im u različitim medijima? U tom smislu, izlaganje su bila inspirisan­a sledećim temama i oblastima istraživan­ja:

Jezik kao medijum komunikaci­je/kulture; Kultura u medijima; jezik u novim/drugim medijima; Književnos­t u novim/drugim medijima; Međusobni uticaji književnos­ti i medija; Aspekti medijskog diskursa; Intermedij­alni tekstovi i narativi; Mediji u nastavi jezika.

Konferenci­jske sekcije održavale su se istovremen­o uživo, na Alfa BK univerzite­tu u Beogradu, i onlajn, preko platforme Google Meet.

Sve detaljne informacij­e o dogadjaju možete pogledati na sajtu ALFA BK UNIVERZITE­TA, fsj. conference@alfa.edu.rs.

Značaj ove konferenci­je ogleda se u tome što je uspela da okupi na stotine akademskih stručnjaka, iz preko dvadeset Zemalja

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia