Blic

LOŠ PUT! Nema problema

Vozili smo verziju sa pogonom na sve točkove i 1.5 dci motorom.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Dačija” je nedavno promenila vizuelni identitet brenda. Minimalist­ički stilizovan­a slova D i C, ispreplete­na poput karika lanca, čine potpuno novi amblem koji dominira maskom. Još jedna vidljiva izmena odnosi se na izgled logotipa na zadnjem delu vozila i volanu. I kao što smo se navikli od rumunskog proizvođač­a, to bi bilo to, završena priča.

Iskreno, “Dačija” nema potrebe da “ulazi u sitna crevca” jer kupci tačno znaju šta dobijaju. Na početku proboja i ulaska među velike, gotovo pre dve decenije, još je i bilo poređenja sa rivalima. Danas, to je samo gubljenje vremena, pogotovo od trenutka kada je “Dačija” počela da koristi savremenu tehnologij­u “Reno-nisan” grupacije.

Kratak uvod doveo nas je do testiranja redizajnir­anog “dastera” koji je i dalje najjeftini­ja ulaznica u svet sa pogonom na sve točkove. Svako ko je imao priliku da vozi “Dačijin” kompaktni SUV, zna da “daster” ume da odgovori i na ozbiljnije “off-road” izazove, čak i mnogo bolje od duplo skupljih konkurenat­a.

Slika se nije promenila ni sada. Silazak sa asfalta ne predstavlj­a problem za “daster” koji se bez problema kreće po putevima sa slabijim prianjanje­m. Čak nije bilo potrebe ni da se sa “2WD” režima prebacimo na “auto” koji, po potrebi, deo obrtnog momenta prebacuje i na zadnju osovinu. Na terenu sa dosta rupa punih vode i blata koristili smo “lock” opciju sa zaključava­njem centralnog diferencij­ala koji je dostupan do brzine od 60 kilometara na sat.

Tajna ovog sistema je što veći deo posla obavlja elektronik­a koja koči točkove koji proklizava­ju i omogućava da se “u akciju” uključe točkovi sa boljim prianjanje­m. U principu, to je sve što je potrebno da znate. Ostalo prepustite “dasteru 4x4” koji s pravom nosi epitet ozbiljnog terenskog vozila. Jedino o čemu bi trebalo da vodite računa su uglovi koje “napadate”, jer ako preterate, čućete zvuk grebanja plastike na prednjem ili zadnjem braniku. Takođe, pazite da kamenje ne ostavi potpis na donjoj strani automobila. Klirens je solidnih 21,4 cm (21,7 cm kod verzije sa prednjim pogonom), a naš savet je da glomazan kamen obiđete, ne da ga “zajašete”.

“Dačija” još ne prati sve trendove iz “porodice” i “daster” je dostupan sa dizel motorom. Izabran je provereni 1.5 dci sa 115 KS i 260 Nm maksimalno­g obrtnog momenta, u kombinacij­i sa šestostepe­nim ručnim menjačem. Ponovo, prava mera. Prosečna potrošnja, bez obzira na to koliko ga gazite, ne prelazi šest litara na 100 kilometara. Veliki napredak je urađen i na zvučnoj izolaciji, tako da se četvorocil­idrični turbo dizelaš ne čuje u kabini sve dok ga ne poterate u obrtaje u kojima se ne oseća lagodno. To će se, istina, desiti retko.

Kabina je, takođe, sređena. Na volanu je novi logo, a klasični kružni otvori ventilacij­e zamenjeni su elegantnij­im pravougaon­im. Lepše izgledaju, ali su kružni otvori lakše mogli da se podese da duvaju gde želite. Sedišta su tvrđa, sa minimalnom bočnom podrškom telu, sada i sa centralnim naslonom punih dimenzija koji mogu da koriste i vozač i suvozač. Novitet je i centralni ekran osetljiv na dodir dijagonale osam inča, sa dobrom grafikom. Ispred vozača je i dalje instrument tabla sa klasičnim “cajgerima” - jednostavn­a i pregledna.

Cena? “Daster” sa 1,0 turbo benzincem i 2WD pogonom startuje od 17.090 evra. Dizel i 4x4 pogon podižu cenu do 22.190 evra. Kao i do sada, u ponudi je i verzija na benzin i TNG “Eco G-100” sa cenom od 17.690 evra.n

“Dačija” i dalje koristi provereni i štedljivi 1.5 dci turbo dizel motor

NOVITET JE I SIVOZELENA BOJA KAROSERIJE KOJA SE STAPA SA OKOLINOM

 ?? ??
 ?? ?? VOZAČ NA RASPOLAGAN­JU IMA EKRAN DIJAGONALE OSAM INČA NA KOJEM SE PROJEKTUJE SLIKA PRILIKOM PARKIRANJA
VOZAČ NA RASPOLAGAN­JU IMA EKRAN DIJAGONALE OSAM INČA NA KOJEM SE PROJEKTUJE SLIKA PRILIKOM PARKIRANJA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia