Blic

NIKOLA VUČEVIĆ Jokić je najbolji igrač u NBA

Osećaj ponosa preplavi nas kad neko naš blista među najboljima. Mnogo srpskih košarkaša, ali i onih iz regiona svoje mesto pod košarkaški­m suncem traže tamo gde je najteže – u NBA. Među njima je i crnogorski reprezenta­tivac Nikola Vučević.

- Košarkaš Čikago Bulsa, za Sportal IVA JEVTIĆ

Košarkaš Čikago Bulsa u rođendansk­om intervjuu za Sportal osvrnuo se na celokupnu sezonu iza sebe, rekavši da učinkom tima i nisu baš zadovoljni jer su postojale ambicije da se ode korak dalje, ako ne i dva.

- Nisam baš skroz zadovoljan jer smo imali ambicije da uđemo u plej-of i odemo možda i dalje nego prošle sezone. Međutim, nismo uopšte uspeli da to ostvarimo i to je bilo veliko razočaranj­e za nas – započeo je Nikola sumiranje utisaka, te dodao da su u plej-inu mogli mnogo bolje protiv Majamija.

Ipak, svojim učinkom ne može da ne bude zadovoljan. I sam je u razgovoru za Sportal istakao da mu je ovo možda i najbolja individual­na sezona dosad.

- Zadovoljan sam. Imao sam dobru sezonu, odigrao sam na svom nivou i konstatno sam igrao dobro. To mi je bilo jako bitno, pogotovo posle prošle sezone koja je bila promenljiv­azbog nove ekipe, saigrača i sistema. Trebalo mi je malo vremena da se snađem. Ovo mi jedna od najboljih individual­nih sezona, iako sam imao možda i bolje kroz karijeru.

NIKOLA PROTIV NIKOLE

Nikola protiv Nikole. Imali smo prilike da vidimo „udar“Vučevića na Jokića i poraz Denvera kod kuće. Crnogorski košarkaš tada je upisao 25 poena, 15 skokova i tri asistencij­e i tako naneo „bolan“poraz timu iz Kolorada. Recepta kaže kao da nije ni bilo.

- Pola taktika – pola momenat. Taktika je da pokušaš da mu otežaš to što voli da radi. Znaš mu jače strane i slabije. Napadneš mu te slabije i da mu braniš ono što on dobro radi. Naravno, to je mnogo lakše reći nego učiniti. Ta utakmica u Denveru je možda i naša najbolja utakmica u čitavoj sezoni. Sproveli smo taj plan koji smo imali u glavi na najbolji mogući način. Velika koncentrac­ija je potrebna, moraš da budeš uvek fokusiran kad igraš protiv Nikole. Ne smeš da se opustiš jer će on znati to da iskoristi. Duel koji traje 48 minuta, bukvalno.

Kako je istakao u razgovoru za Sportal, poseban je osećaj igrati protiv „najboljeg“.

- Jokića znam dobro i van terena. Već dugo godina igramo zajedno. Poseban je osećaj jer smo prijatelji van terena, a na terenu se takmičimo. On je trenutno najbolji igrač u NBA i to pokazuje iz meča u meč. Želim mu da osvoji prsten. Uvek je posebno igrati protiv najboljih. Tu treba dodatne pripreme i koncentrac­ije, pogotovo protiv nekoga ko je Nikola Jokić. On je sjajan, a ono što ga čini teškim za čuvanje je to što nikad ne znaš šta će on da uradi u tom trenutku. On se vodi osećajem i kako se utakmica razvija, on nešto novo izmisli i nešto novo uradi. Nije to sad kao ti ga skautiraš i onda imaš neku ideju. On gleda u jednu stranu i onda baci pas na drugu. Neke stvari su baš atipične, ali to je ono što ga čini teškim. Imali smo dosta dobrih duela jedan protiv drugog. Nekad sam ja bio bolji i mi smo pobedili, nekad on i oni su pobedili. Ali, lepa je stvar da dva momka iz Srbije i Crne Gore, da dvojica Nikola dođu u NBA i igraju, to je specifično i posebno – imao je samo reči hvale Vučević za srpskog centra.

Kako je dalje naveo, dvojica košarkaša održavaju kontakt i van terena, kad god im obaveze to dozvoljava­ju.

- Dobri smo van terena, dugo se znamo. Kad god igramo jedan protiv drugog, trudimo se da dan pred utakmicu odemo na večeru, da se ispričamo. Naravno, koliko nam obaveze dozvoljava­ju. Mislim da smo se spojili kroz zajednička interesova­nja, ne samo zato što smo „naši“. Kada je došao, ja sam bio već duže vreme ovde i pokušao sam da mu pomognem oko nekih stvari. On to ume da ceni i tako se rodilo prijateljs­tvo.

Naravno, nezaobilaz­no pitanje bilo je o „kanteru“. Vučević ne krije da je Jokić i

dalje bolji.

- Što se tiče kantera, to igramo i dalje. Nikola je i dalje bolji. Nisam ja mnogo za taj tip igrica, ali više igramo eto zbog tog druženja, jer nismo u prilici da se viđamo toliko zbog obaveza i onda makar virtuelno da se družimo. Imamo tu grupu zajednički­h prijatelja sa kojima igramo. Znam da je ljudima to simpatično – dva NBA igrača igraju kanter, ali mi kao i svi ljudi volimo da igramo igrice, gledamo filmove, slušamo muziku... – rekao je Vučević kroz osmeh.

ŽIVOT PONEKAD NIJE PRAVEDAN

Celokupna košarkaška javnost sa velikom pažnjom

ispratila je dodelu priznanja za najkorisni­jeg igrača u najjačoj ligi na svetu koje je ove sezone otišlo u ruke Džoela Embida. Nikola smatra da je i ove godine istu zaslužio Jokić.

- Nikola je po meni zaslužio da osvoji treći MVP. Od početka sezone je igrao neverovatn­o i imao sjajne brojke. I Embid je, mora se priznati, igrao dobro. Diglo se ovde dosta prašine oko svega toga – da li Nikola po treći put ili Embid i iskreno se nadam da to nije uticalo na glasove novinara i da su glasali kako misle. Malo je to na kraju bezveze ispalo i oduzelo se od njihovih kvaliteta na terenu. Više se pričalo o drugim stvarima van terena.

Centar Filadelfij­e u plej-ofu se i nije baš proslavio. Njegov tim izbacio je Boston, a Embid je imao prilično „nezahvalnu“konferenci­ju na kojoj je istakao da „ne može sve sam“– a u tom meču postigao je samo 15 poena. Košarkaš Čikaga otkrio nam je kako je na to reagovala američka javnost, kao i svoju sigurnost u Jokića – biće on još mnogo puta MVP.

- Mislim da su tu njegovu izjavu malo izvukli iz konteksta. Kritikuju ga sada što su plej-of odigrali loše, ali opet plej-of je nešto drugo. MVP priznanje se dodeljuje za regularni deo sezone. Sigurno da bi Nikoli značilo to prizanje i treći put zaredom, ne znam koliko igrača u istoriji je to uspelo, ali mislim da je svojim partijama u plej-ofu svima dokazao da je najbolji igrač. Biće prilike za njega da osvoji još priznanja, u to ne sumnjam.

U toj trci za MVP nagradu, tesno je bilo između Embida i Jokića, a o ostalim igračima se govorilo znantno manje. Tako je na primer to zasmetalo i Janisu Adetokumbu, koji je jednom prilikom istakao da smatra da zaslužuje priznanje, ali da neće da „kuka“za istim. Nikola smatra da se oko svega toga pravi „frka“.

- Iskreno, mene je malo iznenadilo što se Janis Adetokumbo nije više pominjao u toj trci za najkorisni­jeg igrača. Nekako, otpočetka je Nikola bio favorit, pa se malo više pričalo o Embidu kada je Denver imao onaj blagi pad. Ono što se meni lično ne sviđa u svemu tome je to što se sad pravi frka od svega toga. Igrači hvale sami sebe, to lično ne volim. Tvoje je da igraš, a na drugima da pričaju o tebi i da te hvale ili kritikuju. To je deo sporta i posla kojim se mi bavimo. To treba prihvatiti, kada je dobro – dobro je, kada nije – nije. Mi smo plaćeni veliki novac za to, igraš pred milionima na televiziji, hiljadama u hali. Imaju pravo da komentariš­u. Sada je to malo drugačije, smeju da pišu i pričaju šta hoće, ali to je tako. Mi kao igrači ne bi trebalo da se bavimo time, nego da se fokusiramo na parket i radimo šta je do nas. Mislim i da niko neće biti nikada zadovoljan u potpunosti nekom odlukom – neko misli da je MVP trebalo da bude Nikola, drugi misli da je trebalo Embid, treći Janis, četvrti Tejtum... Ne volim što se stvara takva priča. I život ponekad nije pravedan, a kada se desi takva neka situacija ona treba da te motiviše da ideš dalje, radiš i trudiš se – imao je jasnu poruku za sve Nikola Vučević.

NIGDE NIJE KAO KOD KUĆE

Ne krije da mu je u Čikagu lepo i da je upoznao mnogo naših ljudi. Ipak, ovaj grad ima jednu manu, a u razgovoru za Sportal Nikola je otkrio i koju.

- Lepo mi je bilo Čikagu. To što ima naših ljudima nam je prijalo, pogotovo zbog supruge i dece, da imaju sa kim da se druže i pričaju srpski jezik. Mi sa njima stalno pričamo srpski i bitno nam je to i njima to dosta znači. Ima i naših crkvi, što je lepo kada su naši praznici. Koliko god da smo mi dugo ovde, drugačija je kultura, način življenja i onda ti prija kad nekog našeg upoznaš, a upoznali smo sjajne ljude. Čikago je po meni drugi najlepši grad u Americi, pogotovo po restoranim­a, koje lično jako volim. Jedina mana je što je hladno. To je bila velika promena za nas posle Orlanda i Floride.

Koliko god da im je tamo lepo, kod kuće je ipak najlepše. Prošle godine, porodica Vučević je u Crnoj Gori provela tri meseca, a ove će ipak nešto kraće i to zbog sjajnih vesti. Stiže nova beba!

- Van sezone se trudimo da budemo što više kod kuće. I zbog porodice i zbog prijatelja. I nama to nedostaje. Prošle godine smo bili puna tri meseca, ali ove godine ćemo nešto manje jer očekujemo bebu početkom juna, supruga je izrazila želju da se ovde porodi. Trudimo se da što više možemo budemo tamo, da deca znaju odakle su i vide babe i dede, i tetke, i ujake i sestre, i braću – iskren je bio Vučević u razgovoru za Sportal.

ŽELJE SE OSTVARUJU

Crna Gora ostvarila je veliki uspeh pošto će se naći na Mundobaske­tu, a Nikolina želja da obuče dres će se, po svemu sudeći, ispuniti. U grupnoj fazi, snage će odmeriti sa Litvanijom, Egiptom i Meksikom, a Vučević se nada dobrom plasmanu.

- Očekujem da ću igrati za reprezenta­ciju. Razgovarao sam sa selektorom Boškom Radovićem. U odnosu na to kada će se roditi treći sin i ako Bog da da sve bude u redu, a trebalo bi da hoće, ću znati kada ću se priključit­i timu, očekujem da će to biti krajem jula. Mislim da imamo šanse da prođemo grupu. Ne poznajem mnogo Egipat i Meksiko, da budem iskren. Meksiko sam i gledao nekoliko puta kada su igrali američke kupove i mislim da imamo šansi protiv njih. Nikoga ne treba potcenjiva­ti, pogotovo u današnje vreme gde svi stvarno igraju košarku. Treba imati maksimalan pristup, ali mislim da imamo kvalitetet­a, da možemo sa njima da igramo i da ih dobijemo. Što se tiče

Litvanije, svi znamo da su u vrhu evropske i svetske košarke već godinama, ali sve je moguće. Prvo da se okupimo, budemo zdravi i da se dobro spremimo. Prolazak u drugi krug bi bio neverovata­n uspeh za jednu malu zemlju od svega 600 hiljada stanovnika, i same kvalifikac­ije su uspeh.

SRCE NIJE SAMO CRVENO-BELO

Uprkos svim obavezama u NBA ligi, Nikola ne propušta rezultate ni ostalih košarkaški­h takmičenja. Ove sezone Srbija je u Evroligi imala dva predstavni­ka koja su, prema Vučevićevo­m mišljenju imala ozbiljne šanse.

- Gledam utakmice i Partizana i Zvezde, kad god mogu. Zvezda je imala dobre šanse da prođe u Top 8, mislim da su imali nekoliko nezgodnih poraza koji su ih koštali. Bila bi velika stvar da su i Partizan i Zvezda ušli, ali nije lako. Forma Evrolige je zahtevna, mnoge ekipe su se borile za plej-of i bile izjednačen­e po kvalitetu. Solidna sezona za Zvezdu, možda bi bilo drugačije da je Kampaco imao dozvolu da igra otpočetka. Što se tiče Partizana, ulazak u Top 8 je veliki uspeh. Dobra ekipa, dobra igra, iako su malo slabije započeli sezonu. Očekivao sam da će otići na Fajnal-for, u petoj utakmici protiv Reala su napravili veliku razliku. Nadam se da će sledeće sezone ponovo biti obe ekipe u Evroligi i da se napravi korak dalje – ne krije oduševljen­je Nikola učinkom „večitih“u najelitnij­em takmičenju na Starom kontinentu.

Ipak, sebe ne vidi u Evropi, te će naredni redovi sasvim sigurno razočarati sve „zvezdaše“kojima pripada i košarkaš Bulsa. Stalno se postavlja isto pitanje – hoće li Nikola u svoju Zvezdu?

- Voleo bih da igram u NBA što duže. Evropa nije realna priča. Ipak je ovo ovde i najbolja liga na svetu, voleo bih da ostavim ovde što dublji trag. Prestao bih da igram onda kad nije to-to, kad nisam isti igrač koji više može da pruži ono što je pružao tokom čitave karijere. Ne bih ni voleo da se vratim, a da nisam taj igrač koji sam bio. Kao navijač sam tu uvek.

Njegovo srce ipak nije samo crveno-belo. Vučević je sada već davne 2011. godine nastupao za Budućnost, a simpatije prema ovom klubu ne krije ni danas.

- Ta tri meseca, četiri koja sam bio u Budućnosti su možda i najlepša u karijeri. Posle četiri godine srednje škole i koledža sam se vratio kod kuće i igrao sam pred domaćom publikom, što je za mene bila velika stvar. Zbog toga mi je Budućnost ostala kao dragi klub. Pratio sam je i u ABA ligi i činjenica je da je Zvezda bolja u ovom trenutku. Malo je nezgodno, uvek me pitaju tako za koga navijam kad igraju Budućnost i Zvezda. Ja uvek navijam za dobru košarku.n

Ono što mi se ne sviđa u trci za MVP nagradu je što igrači hvale sami sebe. Tvoje je da igraš, a na drugima je da hvale ili kritikuju

NADAM SE DA će SLEDEĆE SEZONE PONOVO BITI OBE EKIPE U EVROLIGI I DA SE NAPRAVI KORAK DALJE

 ?? ?? Očekujem da ću ovog leta igrati na SP za Crnu Goru - istakao je Vučević
Očekujem da ću ovog leta igrati na SP za Crnu Goru - istakao je Vučević
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia