Blic

ISTORIJA SE PIŠE U PARIZU Đoković favorit za titulu

DANAS POČINJE ROLAN GAROS, DRUGI GREND SLEM U SEZONI, TENISERI SAGLASNI Ne idem na spavanje tako što razmišljam da li će Nole osvojiti 23. grend slem, svakako je da može to da uradi i to je sjajna stvar za njega - istakao je Stefanos Cicipas, dok je mladi

- JELENA MEDIĆ

Na početku godine, nakon što je Novak Đoković osvojio pehar na Australija­n openu, Goran Ivanišević, njegov trener, rekao je: - Ovo je rukometna utakmica u kojoj je trenutno nerešeno. Srbija protiv Španije, rezultat je 22:22. Novak Đoković protiv Rafaela Nadala - 22:22. Nole je u svom dvorištu, kod svoje kuće u Australiji pobedio, i sada je loptica prebačen u Pariz, u Rafinu kuću, pa da vidimo koji će rezultat biti nakon Rolan Garosa.

Znamo da Nadal ne učestvuje zbog povrede, tako da su sve oči uprte ka Novaku Đokoviću koji ima priliku da prvi put u karijeri prestigne Rafu po broju najvećih titula. Iako nema Nadala koji je 14 puta osvajao Kup musketara, daleko od toga da će Noletu put ka trećoj tituli u Gradu svetlosti biti lagan. Srbin je u Pariz stigao kao treći na svetu, postavljen je za trećeg nosioca i u 1. kolu će igrati protiv Aleksandra Kovačevića.

Iako ni njegova priprema za Garos nije bila sjajna, redom je ispadao u ranim fazama turnira u Monte Karlu, Banjaluci i Rimu, njegovi rivali ga vide kao prvog favorita za osvajanje Kupa musketara.

- Novak Đoković je uvek pretnja. On u Parizu može da stigne do 23 grend slem titule. Ali ja ne idem na spavanje razmišljaj­ući o tome. Uopšte mi i ne pada na pamet. Svakako da bi to bilo sjajno za njega. Znate, on je u stanju to da uradi. Jako to poštujem. Ipak, ja sam ovde da se koncentriš­em na sebe i budem jedan od onih koje će ljudi mrzeti jednog dana. Na dobar način. Jer kao što kažu, postajete vrlo nepopularn­i kad počnete da pobeđujete - rekao je Stefanos Cicipas kojeg je Nole pobedio u finalu Australija­n opena.

Iako je pre samo desetak dana pobedio Novaka Đokovića na mastersu u Rimu, mladi Danac Holger Rune smatra da je srpski as prvi kandidat za osvajanje drugog grend slema u sezoni.

- I dalje mislim da je Đoković glavni favorit. Ima najviše grend slemova i najviše iskustva u ovakvim situacijam­a od svih tenisera u žrebu. Posle njega u igri su Karlos Alkaras i Danil Medvedev. Ali ako bi trebalo da odaberem jednog favorita za titulu, onda je to Nole. Ove sezone biće drugačije jer nema Rafaela Nadala u Parizu, pa ćemo videti kako će se stvari odvijati - istakao je Rune.

Novak se već nekoliko dana nalazi u Parizu i trenira na kompleksu u Bulonjskoj šumi. Juče je sparingova­o sa Rusom Karenom Hačanovom na stadionu „Suzan Lenglen“, a tribine su bile ispunjene gotovo do poslednjeg mesta.

Pohod ka 23. grend slem tituli Novak kreće u ponedeljak kada će mu rival biti Amerikanac Aleksandar Kovačević, 114. teniser sveta. U karijeri je zaradio 316.523 dolara od tenisa ako računamo singl i dubl. U singlu, profitirao je sa 113.523 dolara. Osvojio je titule na čelendžeri­ma u Klivlendu i Vaku ove godine. Ozbiljniji proboj imao je u oktobru prošle godine u Seulu, kada je stigao do polufinala. Upisao je pobede protiv trojice igrača iz top 100 – savladao je Kecmanović­a, Cenga i Mekdonalda.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia