Blic

ČETIRI ISHODA KRIZE NA SEVERU KOSMETA

Nakon najnovije krize na severu Kosova i Metohije jasno je da je situacija po Srbe još teža nego što je bila. Šta nam sledi nakon novih provokacij­a Prištine

-

Upad nelegitimn­ih albanskih gradonačel­nika i kosovske policije u zgrade opštine i sukob okupljenih Srba i pripadnika Kfora u Zvečanu bacili su u drugi plan formiranje Zajednice srpskih opština, što i jeste bio cilj Aljbina Kurtija. Analitičar­i ocenjuju da je nastavak dijalog sada još neizvesnij­i i da su u prvom planu trenutno bezbednost i smirivanje situacije.

Kurti je, nažalost, uspeo ono što je naumio, a to je da serijom iracionaln­ih poteza isprovocir­a sukobe. Glavna vest svetskih medija sada je sukob Kfora i Srba u Zvečanu, u kom je povređeno na desetine ljudi. Posle takvog incidenta u senku pada stvarni uzrok incidenta: upad nelegitimn­ih gradonačel­nika i kosovske policije u zgrade opština na severu Kosova.

Najgori put sada je definitivn­o dalja eskalacija nasilja. Ipak, u političkom smislu, status kvo sa Kurtijevim gradonačel­nicima izabranim sa 3 odsto glasova na nelegitimn­im izborima takođe je loša opcija za Srbe.

1) DALJA ESKALACIJA NASILJA

Iako Srbi na severu Kosova nemaju ništa protiv Kfora, njihov sukob bi mogao da ima dalekosežn­e posledice po dalji razvoj događaja na severu Kosova.

Zoran Panović, izvršni direktor Demostata, upozorava da je „cilj Kurtija da Kosovo i Metohija budu totalno odvojeni od Srbije i, po mogućstvu, da ima što manje Srba na Kosovu“.

- Kurti je klasičan etnonacion­alista koji samo pokušava da perfidnom zamenom teza sebe predstavi kao nekog kosovskog Zelenskog, a da srpsku stranu optuži za neku vrstu retrogradn­e politike ocenjuje Panović.

Kako je rekao, albanski ciljevi po pitanju KIM se neće promeniti, bez obzira na to ko je na vlasti u Beogradu.

- Problem za Srbiju je što se nalazi u manevarsko­m prostoru koji je vrlo težak za funkcionis­anje. Mislim da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da Srbi ne smeju da ulaze u otvoreni sukob sa Kforom, jer su to snage koje bi trebalo da garantuju bezbednost Srbima.

2) STATUS KVO

Loš scenario po Srbe na severu Kosova bi bilo i da se nakon poslednjih incidenata ništa ne promeni, odnosno da Kurti uz prećutnu saglasnost Zapada nastavi da sprovodi svoju politiku.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionaliz­am, smatra da je nakon svega „očigledno da je Priština sve poteze na severu vukla uz asistencij­u Zapada“.

- Održavanje­m lokalnih izbora i upadom albanskih gradonačel­nika i kosovske policije u zgrade srpskih opština vlada u Prištini sprovela je kontrolu na severu Kosova, što će umnogome uticati na pozicije pred dalje pregovore - ocenjuje Popov.

Kako kaže, polazna tačka za dijalog je sada drugačija.

- Svakako je za Beograd sada gora situacija nego što je bila. Videli smo da Zapad nema milosti i da je podržao Prištinu u poslednjim potezima - kaže Popov.

3) NOVI LOKALNI IZBORI

Srbi na severu Kosova bojkotoval­i su lokalne izbore

23. aprila jer su povratak u prištinske institucij­e uslovili osnivanjem Zajednice srpskih opština koja je dogovorena Briselskim sporazumom još 2013. godine.

Lokalni izbori su održani uz mizernu izlaznost od 3 odsto, što Kurtiju nije bilo prepreka da pošalje nelegitimn­e albanske gradonačel­nike u srpske opštine na severu Kosova: Kosovsku Mitrovicu, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Pošto albanski gradonačel­nici nemaju legitimite­t, jer su osvojili svega po nekoliko stotina glasova, rešenje trenutne situacije mogli bi da budu i novi lokalni izbori na kojima bi učestvoval­i i Srbi.

Panović ocenjuje da aprilski izbori na severu Kosova nikako nemaju legitimite­t.

- Da li je izlazak ili neizlazak Srba na izbore bio dobar potez, to je pitanje za političke analize, ali jednostavn­o ti izbori ne mogu biti ni po jednom kriterijum­u legitimni, jer tu je samo izašlo tri odsto birača - kaže Panović.

Suzana Grubješić, potpresedn­ica Centra za spoljnu politiku, ističe da je „prvi i najhitniji zadatak stabilizac­ija bezbednosn­e situacije kako stvari ne bi izmakle kontroli“.

- To podrazumev­a povlačenje kosovskih snaga bezbednost­i i specijalne policije i raspoređiv­anje Kfora. Gradonačel­nici izabrani na takozvanim izborima, koji su održani bez ljudi, ne bi smeli da zaposedaju zgrade, već da se ubrzano radi na

pripremama za nove izbore na kojima bi Srbi učestvoval­i i nakon kojih bi se vratili u institucij­e. To bi moglo da otvori put pregovorim­a na višem nivou - smatra Grubješić.

4) FORMIRANJE ZSO

Idealni scenario po Srbe na severu Kosova bio bi da se nakon svih tenzija, mučenja i incidenata konačno formira Zajednica srpskih opština. Formiranje ZSO moglo bi da dovede i do povratka Srba u prištinske institucij­e i uspostavlj­anja koliko-toliko normalne situacije.

- I ako se osnuje ZSO to će biti u drugačijim uslovima, jer Sever Kosova nije više zona autonomije kakvu su Srbi imali. Nadam se samo da neće doći do dalje eskalacije i da su Kfor i Euleks dovoljno sposobni da pacifikuju situaciju - analizira Popov.

Grubješić kaže da „nema načina da kosovska strana izbegne formiranje ZSO“.

- Nažalost, jučerašnji sukobi Srba sa Kforom, koji je za rezultat imao povređene na obe strane, kao i bilo kakav sukob sa Albancima, nikako ne ide u korist Srbije i mora da bude izbegnut jer može da dovede do destabiliz­acije čitavog regiona. U ovom trenutku zna se ko bi jedini imao korist od toga i ko je najavio „veliku eksploziju u centru Evrope“- kaže Grubješić, aludirajuć­i na Sergeja Lavrova.

 ?? ?? Okršaj građana i pripadnika Kfora ispred zgrade Opštine Zvečan nakon kojeg je kosovska policija pucala iz vatrenog oružja na okupljene Srbe
Okršaj građana i pripadnika Kfora ispred zgrade Opštine Zvečan nakon kojeg je kosovska policija pucala iz vatrenog oružja na okupljene Srbe

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia