Blic

Kako „preživeti“sezonu alergija na polen

Tokom proleća priroda se budi, pa su najosetlji­viji na polen u vazduhu još pre par meseci mogli da osete prve tegobe, a poslednjih nedelja čini se da su pojedini alergeni dostigli maksimum i da su posledice toga dodatno uticale na zdravlje alergičnih osob

- BILJANA VUČKOVIĆ

Tome doprinose i vremenske prilike, jak vetar i temperatur­e vazduha koje prate smene suvog i kišnog perioda. Suzenje očiju, ušiju, svrab na koži, malaksalos­t, zečepljenj­e i bol u grlu i drugi simptomi ukazuju da je vrednost pojedinih alergena priličlno visoka.

Sa prvim danima maja, posle vlage koja pogoduje svim biljkama, pa i travama, počelo je emitovanje polena trava, koja je takođe veliki problem za alergične osobe. Prema kalendaru alergenih biljaka na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, u maju su prisutne trave, trenutno su aktuelne ježevica, lisičiji repak, popino prase, livadarka, i pšenica i raž. Od korova to su muška bokvica i mala kiselica.

Sezona u punom jeku

- Merenja obuhvataju tri sezone cvetanja, i sezona cvetanja drveća počinje početkom cvetanja leske i jove i traje od februara do početka maja. Sezona cvetanja trava traje od maja do druge dekade jula. Pored trava ovaj period karakteriš­e period cvetanja borova i lipe. Sezona cvetanja korova traje od druge polovine jula do novembra meseca. Kada cvetanje, a samim tim i polen dostignu određeno stanje zrelosti, tada nastaje emitovanje polena pomoću meteorološ­kog mehanizma rasipanja. Emisija polena je načelno povoljnija pri većoj temperatur­i vazduha, nižoj vlažnosti vazduha i vetrovitom vremenu - objašnjeno je na sajtu Agencije.

Već u aprilu, kako na severu Srbije, tako i u drugim gradovima u Vojvodini i širom zemlje gde ima topole, pojavile su se takozvane mace, naročito uz reke, ali stručnjaci kažu da ih treba isključiti iz uzročnika poremećaja zdravlja. Leteći, beli deo ploda topole, nalik na pahulje, u velikim količinama iritira prolaznike i one koji vetre stambene i radne prostorije jer se „mace“zavlače svuda, a posebno su iritantne kada se uvuku u nosne ili ušne šupljine.

Sezona cvetanja trava traje od maja do druge dekade jula, dok cvetanje korova traje od druge polovine jula do novembra

Terapija u pravo vreme

Kada kinemo zbog njih radi se o iritaciji, a ne hemijskoj reakciji, kao što je slučaj sa polenom.

- Osim što mehanički iritiraju, kao da vam neko percem dodiruje nos, zbog njih ne dolazi do hemijske reakcije između naše sluzokože i njih samih. „Mace“nisu polen, već su deo ploda topole čiji je polen bio aktuelan u februaru i početkom marta. „Mace“su samo neprijatne zato što nam ulaze u stanove, prostorije, lete, pogotovo na mestima koje posećujemo kada idemo na izlete i u prirodi, ali nemaju alergena svojstva – objasnila je ranije za „Blic“Mirjana Mitrović.

Prema njenim rečima ne treba da se plašimo „maca“, i to je osnovni savet, dok se polen golim okom ne vidi za razliku od njih, ali uzrokuje tegobe. Osobe koje su alergične na polene trava treba već da uzimaju svoje terapije, da bi im organizam bio spreman pre nego što se jave kritične vrednosti tog velikog alergena.

- Najveće su vrednosti u prepodnevn­im časovima i ukoliko mogu, osobe koje su alergične, treba da izbegavaju duži boravak u spoljnim uslovima. Po povratku da promene odeću, operu kosu, i ne suše veš u spoljnim uslovima. Klimatizov­ane prostorije i automobili imaju filtere koji su dobre barijere. Naravno, ne treba da se lečimo sami, već uz savete lekara, alergologa, i da budemo na terapiji. Sve terapije moraju uvek ići 10 do 15 dana ranije, pre nego što krenu određeni alergeni, oni na koje smo ustanovili da smo alergični - savet je stručnjaka.

Emisija polena je povoljnija pri većoj temperatur­i vazduha, nižoj vlažnosti vazduha i vetrovitom vremenu

KONCENTRAC­IJA POLENA JE NAJMANJA POSLE KIŠE, PA U ŠETNJU IDITE TADA

Redovno menjajte filtere u autu

Istraživan­je je pokazalo da su vozači koji pate od akutnih alergija na polen potencijal­no jednako skloni nesrećama kao i - pijani vozači! Zbog samo jednog kijanja pri brzini od 100 kilometara na sat vozač može da vozi naslepo i do 30 metara, prema podacima nemačke agencije TUV.

Premda određeni lekovi mogu da pomognu kod simptoma poput curenja iz nosa i suznih očiju, stručnjaci preporučuj­u proveru filtera vazduha u kabini automobila koji zadržavaju neželjene komponente iz vazduha. Dok su novi, filteri sprečavaju ulazak polena i prašine u kabinu automobila, ali filteri koji dugo nisu menjani mogu da se začepe

i postanu pravo leglo plesni. I antibakter­ijski i fungicidni premazi filtera prestaju da budu efikasni nakon dugog perioda korišćenja. Zbog toga bi novi filteri obavezno trebalo da se proveravaj­u čim koncentrac­ija polena dosegne vrhunac.

Stručnjaci savetuju da se filteri u automobili­ma zamene na svakih 15.000 kilometara i dodaju da bi ih i vozači koji ne pređu toliku kilometraž­u trebalo da promene bar jednom godišnje da bi bili efikasniji, preporučuj­u nemački stručnjaci. Većina vozača svoj automobil će morati da odveze u mehaničars­ku radionicu gde će majstor uraditi sve što je potrebno.

Ako patite od polenske groznice nastojte da izbegavate parkiranje ispod drveća za vreme sezone polena, jer bi u suprotnom kad se vratite vaš automobil mogao da bude prekriven cvetovima koji padaju sa drveća prepuni polena.

S terapijom je neophodno početi 1015 dana pre nego što se alergeni pojave u vazduhu, ali isključivo uz savete lekara

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia