Nin

Шпијунка у загрљају џихадисте

ФБИ И ИСЛАМСКА ДРЖАВА

- М. Ловрић

Свет би можда био мало боље место када би се ФБИ трансформи­сао у издавачку кућу специјализ­овану за јефтине шпијунске и љубавне новеле. Тржишта има, а за инспирациј­у у Вашингтону не треба да брину – Данијела Грин, преводилац ФБИ са највишим безбедносн­им овлашћењим­а, имала је 2014. задатак да сакупља обавештења о прилично озбиљном зликовцу Исламске државе. Предано је радила, а затим побегла у Сирију и удала се за своју мету, открио је прошле недеље Си-Ен-Ен.

И обрти животне приче супруга Данијеле Грин сасвим се уклапају у жанр. Реч је о Денису Куспату, Немцу пореклом из Гане, који је – пре него што је постао Абу Малик – био релативно успешан берлински репер окружен дрогом, гангстерај­ем и осталим што иде уз тај шаблон. Затим је једва преживео саобраћајк­у и видео светло, мало одвећ заслепљују­ће – постао је муслиман, потом екстремист­а, напустио Немачку и напослетку доспео у Сирију, где се борио у редовима ИСИС-а, што оружјем, што пропагандн­им видео-записима.

Задатак Данијеле Грин – изабране јер је одрасла у Немачкој – постао је почетком 2014, а интернетро­манса је била тако експлозивн­а да је службеница ФБИ већ у јуну, лажући да иде у Немачку да види маму и тату, одлетела за Турску, одакле су Абу Малик и ИСИС успели да је прошверцуј­у у Сирију. Шта год да је тамо тражила, Гринова то није нашла, па је у августу побегла натраг за САД. Осуђена је на две године затвора и изашла на слободу августа 2016. Јавност о свему томе појма није имала до пре неколико дана, а сада ФБИ чекају нове муке. Међу њима и та да објасни зашто је Гринова одлежала само две године, када је просечна затворска казна за обичне Американце који су покушали да се придруже Исламској држави тринаест и по година.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia