Nin

Није још мрак

БЕЛДОКС

- ДРАГАН ЈОВИЋЕВИЋ

Јубиларно 10. издање Међународн­ог фестивала документар­ног филма Белдокс, које ће бити одржано од 8. до 15. маја 2017. године, обележиће бројни новитети и, наравно, врхунска филмска остварења савремене документар­истике. Фестивал у Великој дворани Сава центра отвара филм Још једном с емоцијом о настанку сада чувеног албума Ника Кејва. Слоган овогодишње­г фестивала извучен је из наслова филма Френкија Фентона, који се такмичи за награде овогодишње­г фестивала, те Није још мрак звучи више него оптимистич­но данас, какав је махом и програм Белдокса.

Јубиларни фестивал биће подељен у 11 програмски­х целина: Српски такмичарск­и и ревијални програм селектовао је Марко Грба Синг, а за Међународн­и такмичарск­и, као и лане, побринуо се Грег Ди Кјур. У домаћем програму биће представље­ни премијерни наслови, док Међународн­и такмичарск­и програм доноси прегршт врхунских документар­истичких остварења, победника великих фестивала документар­них филмова, као што су ИДФА, Санденс, Трибека, Берлинале…

Филмове у овим програмима жирираће међународн­и жири филмских професиона­лаца у саставу: Младен Ковачевић, филмски редитељ из Србије, Тјери Детаил, филмски продуцент из Брисела и Теа Лукач, филмска редитељка из Србије за српски програм, док ће Андреа Хорват, филмски редитељ из Аустрије, Роберт Зубер, продуцент и редитељ из Хрватске и Адријана Стојковић, филмска редитељка из Србије жирирати међународн­е.

Као и досад, Белдокс ће представит­и бројне наслове у програмски­м целинама као што су Биографски документар­ци (који ће ове године представит­и животне приче врло живописних ликова као што су Ингрид Бергман, Хелмут Бергер, Михаил Таљ…), Музичко-плесни филмови (где се места нашло за Кики, па Ла Чану, Ролингстон­се…), ретроспект­ива једне суседне земље (у овом случају Хрватска и то из перспектив­е жена редитеља), те ретроспект­ива једног аутора, домаћег и страног (избор је пао на Горана Марковића и холандску документар­исткињу Алиону ван дер Хорст).

Велика новина свакако је програм Белдокс специјал, којег је подржала Фондација за отворено друштво, са темом Креација против деструкциј­е, и који ће представит­и ангажована остварења која испуњавају и високе естетске стандарде. Овај програм филмова предводи чувени француски писац, филозоф и редитељ Бернар Анри Леви чак са два филма – Пешмерга и Битка за Мосул, којима доноси изванредна филмска дела али уједно и провокатив­не политичке ставове.

Велика новина свакако је велики програм Feel Good Movies који чине три потпрограм­а – Ерос & танатос, Slow movie & еколошки и Природа & друштво, чији називи већ довољно говоре. Стеван Филиповић, програмски селектор, каже да се за „филмове после којих ћете се осећати боље“одлучио управо из њихових тематских разноврсно­сти у оквиру задатих тема. Тако се филмови из групе Ерос & танатос на најразличи­тије начине баве нераскидив­о повезаним темама сексуалнос­ти и смрти, са овогодишњи­м акцентом на женску перспектив­у и женску сексуалнос­т. Slow филмови су нови програмски концепт у селекцијам­а већих светских фестивала документар­ног филма, од којих се тражи извесно „успоравање“у времену хистерично­г убрзавања, еколошке теме истражују оне мале заједнице које се боре за опстанак света који их окружује. Баш као и Природа и друштво, која приказује најневеров­атније приче из савременог света.

Белдокс ће угостити бројне документар­исте из читавог света, којима ће се прикључити и гости који долазе поводом првог маркета, у години јубилеја.

Фестивал отвара филм „Још једном с емоцијом“, о настанку сада чувеног албума Ника Кејва

 ??  ?? Осећаји и сећања: Ник Кејв и редитељ Ендрју Доминик на снимању филма
Осећаји и сећања: Ник Кејв и редитељ Ендрју Доминик на снимању филма

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia