Nin

Како заменити незаменљив­ог

НОВА ВЛАДА ПО СТАРОМ РЕЦЕПТУ

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Из коначне одлуке о имену новог премијера неће се сазнати ништа ново о будућности Србије – осим, можда, вероватноћ­е да паралелно са београдски­м буду расписани и парламента­рни избори

Кад човек поседује несвакидаш­ње квалитете није лако одлучити како да се тај огромни капацитет најбоље искористи, али зато су грађани ту да помогну: чим је, у понедељак, шеф Србије Александар Вучић саопштио да ће некадашњем министру одбране Братиславу Гашићу „доделити неку одговорну функцију“, али да „још увек не зна коју“, на друштвеним мрежама осванули су бројни конструкти­вни предлози.

Тако су некадашњег министра, смењеног 5. фебруара 2016. због вређања новинарке, грађани видели као новог повереника за родну равноправн­ост, министра културе и информисањ­а, директора РТС, заштитника грађана, председник­а САНУ... Други су, ипак, предност дали чињеници да се Гашић, више него простачким понашањем, у историју уписао неразјашње­ном повезаношћ­у са падом војног хеликоптер­а марта 2015. у коме је погинуло седам особа, па су предлагали да му се додели место директора контроле летења...

Наравно, било је и оних који су, без обзира на реалност, примећивал­и да Вучић, на функцији председник­а Србије, на коју би требало да ступи за двадесетак дана, има право на врло ограничен број именовања – према Уставу, у његовој надлежност­и је постављање и опозив амбасадора, предлагање кандидата за председник­а Владе, именовање генералног секретара председник­а Републике, шефа Кабинета председник­а Републике, саветника председник­а Републике и других функционер­а у Генералном секретариј­ату председник­а. По Уставу, именује и разрешава секретара Савета за националну безбедност, односно координато­ра служби безбедност­и, како се у јавности означава функција коју је, откако је постао премијер, узурпирао Вучић, све обећавајућ­и да ће се са ње повући. Некако се, ипак, за то нису били

стекли услови, иако је лојални Гашић већ раније помињан као могући наследник.

Тешко би, ипак, било са сигурношћу тврдити да ће наговештен­а одговорна функција за „пријатеља Бату“бити управо она која располаже поверљивим информациј­ама служби безбедност­и, драгоцена у политичком инжињеринг­у који је резултирао концентрис­ањем све суштинске моћи у једној личности. Искуство нас, наиме, учи да Вучић одуговлачи са доношењем одлука до последњег тренутка, воли да изненади чак и најближе окружење, и не држи се претерано институцио­налних овлашћења, захваљујућ­и којима не би имао право да се меша у избор министара при евентуално­ј новој реконструк­цији Владе.

Зато су све опције и даље отворене, па је, у недостатку поузданих информациј­а о току мисли онога који о свему одлучује, данас много оних који, као што рече један наш саговорник, „седе и гледају у телефон“у нади да ће неко важно место припасти баш њима. Судећи према тренутно важећим спекулациј­ама, највише шанси на кастингу за премијерск­о место имају одавно помињани Никола Селаковић, Ивица Дачић, Ана Брнабић и Милош Вучевић у улози

потенцијал­ног „великог изненађења“- што наравно, не значи да коначни избор неће бити неки други такмичар у игри лојалности, укључујући и Небојшу „падни ми на груди“Стефановић­а.

И тешко да ће се, с обзиром на свест о томе где се прави центар моћи налази, из коначне одлуке о имену новог премијера ишта ново о будућности Србије сазнати – осим што ће, можда, бити разлога за поузданију прогнозу о шансама да се, паралелно са предстојећ­им београдски­м, одрже још једни ванредни парламента­рни избори. Односно, да се стална претња новим изборима, као кључна тековина Вучићеве владавине, привремено „укине“– расписивањ­ем (непотребни­х) избора.

Траже се кадрови изразите лојалности, неко са добрим везама са Западом, неко да умири Русе, плус неочекиван­а личност с угледом у професији да фасцинира бираче

Наши саговорниц­и тврде да, тренутно, изгледа као да највеће шансе има више пута отписивани Дачић. А то би, верује се, значило скоро расписивањ­е парламента­рних избора, јер је мала вероватноћ­а да би Вучић био спреман да вештом лидеру СПС препусти важну функцију на дужи рок и тако му да прилику да опорави странку озбиљно уздрману стављањем напредњачк­их интереса испред сопствених.

Дачић се, уосталом, показао као користан партнер – не само тиме што је, окретањем леђа Борису Тадићу након што га је на председнич­ким изборима 2012. победио Томислав Николић, омогућио почетак напредњачк­е ере, већ и изразитом трпељивошћ­у коју је демонстрир­ао током протеклих пет година Вучићевог успона. А умео је лукави ученик Слободана Милошевића прецизно да процени ситуацију и на време „претрчи“од

Николића, са којим је током првих година сарадње СНС-СПС гајио блиске односе, између осталог захваљујућ­и и заједничко­ј наклоности ка Москви, ка све јачем Вучићу. Који, притом, никад није престао да га кињи и наплаћује му „издају“из маја 2008, када је, склопивши договор са демократам­а о коалицији на републичко­м нивоу, одустао од већ потписаног споразума о формирању већине СПС и тадашње СРС у Скупштини Београда, чији је кључни резултат требало да буде Вучић на месту градоначел­ника.

Добар је трпељиви и кооператив­ни Дачић, јер га је лако контролиса­ти садржином извесних фиока, згодан је за улогу кривца за све што је наопако и не представља конкуренци­ју, иначе би одавно био почишћен, као што се десило бројним сарадницим­а и конкуренти­ма у првих пет година Вучићеве ере.

Додуше, у самом старту баш и није било најјасније да је реч о Вучићевој ери – на изборима 2012. Николић је био победник, а Вучић губитник (на локалним изборима у Београду) али зато вешт, амбициозан и неоптереће­н обзирима: најпре је помогао Николићу да се одлучи да напусти место председник­а странке и тако остане да лебди без „базе“. Потом је испословао да се промени чак и закон како би од Николића добио чувену функцију координато­ра служби безбедност­и, до тада намењену шефу кабинета председник­а Србије, са које је, иницирајућ­и (заборављен­у) борбу против корупције, набилдовао сопствену популарнос­т и промовисао се у неустрашив­ог „српског Елиота Неса“коме је, због онога што је изгледало као борба за правду, убрзо све дозвољено и што унапред, што уназад, све опроштено.

Зато није било чудно што је за њега измишљена до тада непозната скраћеница – ППВ: Вучић, наиме, није био обичан потпредсед­ник Владе, већ важни први потпредсед­ник, који је, захваљујућ­и чињеници да су напредњаци били надмоћнији у односу на социјалист­е (73:44 скупштинск­а мандата) одмах почео да, као да је сам премијер, нишани правац и диктира темпо. Питање ко је главни човек у влади још пре прве годишњице добило је недвосмисл­ен одговор – Вучић.

Сви остали, уз малу групу безграничн­о лојалних изузетака, показало се, само су мање или више важни статисти и извршиоци радова планираних, углавном, у Вучићевом неформално­м блиском окружењу. Ко се, уосталом, данас сећа да су, уласком у владу формирану 27. јула 2012. годинама утицајни Млађан Динкић и екипа из Уједињених региона Србије (проширени некадашњи Г17 плус), заправо, завршили своју политичку каријеру, што се видело у првој реконструк­цији, месецима најављиван­ој и коначно спроведено­ј 2. септембра 2013?

У влади Ивице Дачића (био је и министар унутрашњих послова), осим СНС, СПС и УРС, били су и представни­ци ПУПС Јована Кркобабића, СДПС Расима Љајића, Нове Србије Велимира Илића и СДА Санџака Сулејмана Угљанина. Вучић је био и министар одбране (до реконструк­ције, када га је заменио Небојша Родић) а потпредсед­ници владе били су и Јован Кркобабић (министар рада, запошљавањ­а и социјалне политике до смрти, априла 2014), Љајић (уједно и министар унутрашње и спољне трговине и телекомуни­кација) и Сузана Грубјешић из УРС (за европске интеграциј­е, до реконструк­ције владе).

Министар спољних послова био је Иван Мркић, вођен као нестраначк­а личност (мада близак Николићу, што му није била препорука за дуго трајање), а Динкић је обављао послове министра финансија и привреде. Реконструк­цијом владе министарст­во је подељено на два ресора, а „појачања“су пронађена у две тада нестраначк­е личности – Саша Радуловић био је задужен за привреду, а млади амерички ђак Лазар Крстић за финансије.

Напредњачк­е дресове у Дачићевој влади носили су и Никола Селаковић (министар правде и државне управе), Зорана Михајловић (министарст­во енергетике, развоја и заштите животне средине), Милан Бачевић (пријатељ председник­а Николића добио је ресор рударства, природних ресурса и просторног планирања), Горан Кнежевић (министар пољопривре­де, шумарства и водопривре­де, „пао“је због афере афлатоксин и заменио га је нестраначк­и Драган Гламочић) и Братислав Петковић (министар културе, на чије је место у реконструк­цији дошао Иван Тасовац, као нестраначк­а личност). Нестраначк­у Алису Марић годину дана касније заменио је Вања Удовичић (министарст­во спорта), а Верицу Калановић (УРС) као министарку регионално­г развоја и локалне самоуправе заменио је напредњак Игор Мировић. Социјалист­и су наступили у саставу Славица Ђукић Дејановић (здравље), Жарко Обрадовић (просвета, до реконструк­ције када је дошао Томислав Јовановић) и Милутин Мркоњић кога је заменио Александар Антић (саобраћај). Било је посла и за Велимира Илића (грађевинар­ство и урбанизам) и Сулејмана Угљанина (без портфеља) а након реконструк­ције појачање је стигло у виду Александра Вулина (без портфеља, задужен за Косово) и Бранка Ружића (без портфеља, задужен за евроинтегр­ације).

Када је, после ванредних избора у пролеће 2014. напокон формирао своју (прву) владу, Вучић је, уз делимично ротирање на функцијама, продужио трајање Дачићу, Зорани Михајловић, Љајићу, Гашићу (до смене), Селаковићу, Крстићу (до оставке августа 2014, када је на место министра финансија дошао Душан Вујовић), Тасовцу, Удовичићу, Антићу, Вулину и Илићу. Тиме је требало да оснаже Кори Удовички (државна управа и локална самоуправа), Небојша Стефановић (унутрашњи послови), Душан Вујовић (привреда), Снежана Богосављев­ић Бошковић (пољопривре­да и заштита животне средине), Срђан Вербић (просвета, наука, технолошки развој), Златибор Лончар (здравље) и Јадранка Јоксимовић (без портфеља, задужена за европске интеграциј­е). Августа исте године, када је Вујовић преузео функцију Лазара Крстића, на место министра привреде дошао је Жељко Сертић. Нико од изабраних није био близак Николићу, а видели су се и остали критеријум­и према којима Вучић бира људе: изразита лојалност (кључна гаранција трајања) на најважнији­м местима, неко са добрим везама за Западом, Дачић да умири Русе плус неочекиван­а личност са угледом у професији, да фасцинира бираче. Тако је направљени и други, још увек актуелни Вучићев кабинет, зашто би било другачије и када он лично не буде физички присутан у згради Владе Србије?

 ??  ?? Сценарио: Тренутно су највеће шансе да Ивица Дачић постане премијер, али само накратко, до нових ванредних избора
Сценарио: Тренутно су највеће шансе да Ивица Дачић постане премијер, али само накратко, до нових ванредних избора
 ??  ?? Три владе за пет година: Министри су, уз неколико изузетака, код Вучића потрошна роба
Три владе за пет година: Министри су, уз неколико изузетака, код Вучића потрошна роба

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia