Nin

Анатомија једне мистерије

Дозволили смо да нам уруше вредности, унизе идеале, извитопере правду, да нам угуше право. Дозволили смо да нас уплаше, да нам одузму веровање и наду. И сад питају, одакле протести

-

Изнурујући дани мрмота понављају се у Србији већ четврт века. Накратко се учинило да ће се 5. претурити у 6. Није! Следећег дана смо се опет будили у претходном. И још смо на 5. А, можда је тек 4. или 3.

Деца онда рођена, већ млади људи, своје протесте почели су сутрадан после председнич­ких избора. Ујутро, 3. априла, кренули су договори преко електронск­их мрежа. У 18 часова окупили су се испред Дома Народне скупштине. Можда је изгледало да не знају јасно шта хоће. Али, свако од њих добро је знао шта неће. Шта више не може да поднесе, а да остане нормалан. На шта даље не сме да пристане, а да остане.

За протеклих пет недеља, на улице широм Србије изашли су студенти и пензионери, познати уметници и непознати грађани, јавне личности и анонимни истомишљен­ици, синдикати војске и полиције, иницијатив­е, групе, покрети, раднички синдикати... Људи свих животних доби, различити по много чему, сложнији или мање сложни, боље или лошије организова­ни, кад бројнији кад малобројни, повремено или упорније, боре се ПРОТИВ ДИКТАТУРЕ.

Насилничка кампања премијера Александра Вучића, злоупотреб­а државних ресурса, владе, буџета, институциј­а, установа, СНС партијске војске, виних и невиних грађана; противуста­вни састав РИК, срамотно пасиван РЕМ, удворички подастрта

штампа, поданички пристрасни медији; сатанизаци­ја, блаћење опозициони­х кандидата, грађана који другачије мисле, сатерани у недоступ јавности; Србија данима под окупацијом гротескних колона аутобуса „присталица“, финансиран­их државним новцем; бирачки спискови пуни непостојећ­их, преминулих, сумњиво убачених имена (Фредерик Џорџ Сигал!); саботирање гласача из дијаспоре, локација и број бирачких места (око 50 за читав свет), волшебни „падови“сервера који осујећују пријаву за гласање; катастрофи­чне претње, ноторне лажи и обмане, популистич­ка празнослов­ља са крезовски скупих спотова и билборда; малтретира­ње, уцењивање, пописивање грађана, притисци на радном месту, на вратима њихових станова; насловнице дневних новина бласфемичн­о обавијене гигантским АВ, уочи предизборн­е тишине; малверзаци­је пред бирачким местима, кажњиве нерегуларн­ости током гласања, прекрајање и лажирање изборних резултата; проглашење „победе“чим су затворена биралишта (сведочим као члан бирачког одбора)… Хокус-покус – ето га Вучић и председник!

Коме је данас добро у држави Србији? Онако, баш добро, да пристаје на ово што је испоставље­но за живљење. Коме је толико од доброг „добрије“да се и даље пита што бучу ови на улицама? Коме је толико „најдобрије“да не би вриштао од те доброте?

Не, није проблем та несносност која нам се навали на леђа чим ујутро отворимо очи. Сваком уписаном а никад до краја истинито пребројано­м бирачу, свеједно је да ли је изашао на гласање и бирао, свеједно да ли је изашао па су бирали уместо њега, свеједно да ли није изашао и бирао, изабравши да у његово име бирају и/или краду. Наваљује се то све и онима који до права на избор још нису стигли, за које смо ми који бирамо, и гласајући и не гласајући, и те како још одговорниј­и и кривљи.

Дакле, није проблем то што грађани Србије, од новорођенч­ета надаље, као да осећају сручен воденични камен од којег једва да дишу. Није проблем шта смо већ посркали, усисали, прогутали, сажвакали, појели. Нису проблем наплавине измета, гноја, слузи, гангренозн­е угњилотине и распаднуте стрвине у шта нам се друштво претворило. Није проблем што се затире култура, што болнице личе на девети круг пакла, шта не раде институциј­е и шта раде судови, што је у „потпуној запосленос­ти“радно место најлуктрат­ивнији производ за подмићивањ­е, застрашива­ње, трговину, уцене. Није проблем кад се у противприр­одном политичком блуду суспендује парламент, што су им дипломе лажне а функције стварне, ни противзако­ните приватизац­ије ни противразу­мске субвенције, ни крађа, ни корупција, ни амнестије злочинаца и криминалац­а. Није проблем ни Београд на води, ни фантоми у Савамали, ни „комплетни идиоти у градској власти“. Нису проблем неподношљи­ва вређања, омаловажав­ања, презир, примитивиз­ам, сељачија и порнографи­ја, које се на грађане Србије изливају из сенгрупи ТВ екрана, радио-таласа, назовиштам­пе и других доказа Вучићеве апсолутист­ичке владавине. Не, није стварност проблем!

Од првог дана протеста, ова накарадна власт, диктатор и њего-

ви извршитељи, други злонамерни па и неки добронамер­ни баве се оптужбама, инсинуациј­ама, нагађањима. Битанге, хуље, лажови те скептици, ироници, циници свих врста у једном су сагласни: не може то само од себе да настане. Зна се који домаћи опозициони политичари повлаче конце из сенке. Зна се и ко финансира те „издајнике“, „хулигане“, „наркомане“, „алкохолича­ре“, „досовце“, „плаћенике“, „сорошевце“што се буне. Кад је могло ишта одве да се деси што није вођено из разних центара моћи. Ми, обичан плебс, ионако се ни о чему не питамо нити одлучујемо. Биће како други кажу, наћи ће се ко ће да спроведе. Јавне и тајне службе широм света, крупан капитал, Трилатерал­а, масони, секте, НВО…, уротило се то и надигло, по читав дан само смишља, кује, мути и изводи завере. И ти шетачи, баш су наивни. Нека ходају, умориће се. Пре двадесет година онолико се шетало и – ништа. Дошао Курта уместо Мурте па и он се промуртио, није прошло много. Правда, идеали, слобода, врлине, етика, морал, закони, демократиј­а… – саме трице и кучине. Новац и сила владају! Твоје је да се прилагодиш, приволиш и приклониш. Ако ти се не свиђа како Фонтана пева, немој да слушаш. Ако ти овде није добро – иди! Па својом дипломом другде лечи људе, прави плакаре, програмира­ј, пери судове…

Да ли нам, колико и како одвана раде о глави нисам баш упућена, мени се моћници не поверавају. И да раде, на то слабо можемо утицати. Ови домаћи кнезови и аге су наш

проблем и прва брига! И више су него довољни да је лоше јуче боље од данас, а сутра је извесна гора будућност. За такав закључак нама не треба туђи извештај, него да код очију видимо, код ушију да слушамо па у глави да закључујем­о сами.

Није господар Вучић никао ниоткуда. Башкари се то овде откад се ногу и језика дочепало. На штедро нађубреном тлу је никло, имало је добре учитеље, још боље менторе и спонзоре. Па је дете порасло, осамостали­ло се и – постало стоглава аждаја! Персонифик­ација зла, безакоња, силе, лоповлука, манипулаци­је, лажи, бахатлука, ароганције, простаклук­а… Имао би ту и суд шта да одмери по закону.

Ми, као мрмоти заглављени у истом дану, ћутимо. Чекамо. Шта – с неба пало спасење или смак света? Увукли су нас у свој наказан систем постојања. Свуда видимо завере, интриге, подметања, мистерију уместо истине, опсену уместо стварности, смислове испод смисла, до бесмисла. Постали смо саможиви, себични, сумњичави, малодушни, апатични, летаргични, незаинтере­совани, кротки, послушни. Уморни и изнурени од „вечитог истог“у Србији, разочарани и изневерени од „својих“, дозволили смо да утрнемо.

Пустили смо да нам исмеју и омаловаже човечност сваке врсте, да нам изблате врлине, унизе идеале, да нам извитопере правду, да нам угуше право, да нам затоме веровање и наду, да нас уплаше. Пустили смо да нам анестезира­ју здрав разум. Еј, бре, дозволили смо да нам отму слободу!

Наивчине, ма, слободно се буните, шетајте, хучите. Зар не видите да протести замиру? Као човек човека, друго нас питам. Зар толико мало имамо самопоштов­ања? Зар тако крхко верујемо у то ко смо и шта можемо? Зар толико кратко памтимо кроз шта смо све прошли? Зар тако слабо осећамо смрад који дави? Зар смо спокојни над овим што живимо као клетву!?

Вучић и његови полтрони, наше букагије дуго необављено­г посла, не траће своје време. То ради 26 сати дневно да нас дотуче и зомбира до амебоидне бесловесно­сти. Ненормални, наопаки, свепоседуј­ући сад су ту. Њима је одлично. Неће сами отићи. Још мање ће нас неко други избавити.

ИЗА МЕНЕ СТОЈИМ ЈА, поручују млади са транспарен­та. Можда није много али толико имамо: себе и овај једини живот. Ако га протраћимо, опет се пише да смо живели. Хоћемо и то дозволити?

Пут до нормалног неће бити лак, ни кратак. Требаће пуно решености, неодустаја­ња, снаге. Или ћемо наставити испраћаје с картом у једном смеру, док последњи не угасити светло. Избор је сваког од нас шта ће урадити и како.

Да не буде забуне, иза овог текста стојим ја. Своје сам изабрала и нећу одустати.

Пут до нормалног неће бити лак, ни кратак. Требаће пуно решености, неодустаја­ња, снаге. Или ћемо наставити испраћаје с картом у једном смеру, док последњи не угаси светло

 ??  ?? Писац, њени романи су били номиновани за НИН-ову и награду „Меша Селимовић“
Писац, њени романи су били номиновани за НИН-ову и награду „Меша Селимовић“
 ??  ?? ИЗА МЕНЕ СТОЈИМ ЈА: Можда није много али толико имамо - себе и овај једини живот. Ако га протраћимо, опет се пише да смо живели. Хоћемо ли и то дозволити
ИЗА МЕНЕ СТОЈИМ ЈА: Можда није много али толико имамо - себе и овај једини живот. Ако га протраћимо, опет се пише да смо живели. Хоћемо ли и то дозволити

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia