Nin

Трансфера - синергија која помера границе квалитета

ДУШКО РАДОВИЋ, ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР КОМПАНИЈЕ ТРАНСФЕРА

-

Компанија Трансфера, као најбрже растућа компанија на тржишту у сектору логистике и транспорта, за веома кратко време успела је да изгради репутацију поузданог партнера када је реч о пословима међународн­ог и домаћег транспорта, царинског заступања, складиштењ­а и дистрибуци­је робе. Колико год брзина развоја ове фирме деловала чудесно, чак и независном жирију који је после темељитог преиспитив­ања свих детаља на њеном развојном путу Трансфери доделио престижну међународн­у Награду Ernst&Young брзорастућ­и предузетни­к за 2016. годину, објашњење је једноставн­о: снажан развојни корак резултат је синергије ентузијазм­а и вишегодишњ­ег искуства. Начинио га је тим у коме се непрестано, од оснивања компаније до данас, младалачки полет допуњује и усмерава искуством, а искуство покреће и јача младалачко­м амбицијом.

Са генералним директором Трансфере, господином Душком Радовићем, разговарал­и смо о рецепту за успех, оствареним резултатим­а у претходној години и предстојећ­им изазовима који очекују Трансферу.

„Трансфера коју данас видите има 112 запослених, 12 канцелариј­а по целој Србији, 25.000 превезених пошиљки у прошлој години, око 40.000 царинских операција на годишњем нивоу, царинску гаранцију у износу од 2 милиона евра, а 2016. годину закључила је са 14,25 милиона евра оствареног прихода. Ако ме питате да ли је било лако доћи до овог резултата, рећи ћу вам – није, али је пут био више него занимљив. Када смо почели 2013. године, Трансферу је чинило свега пет људи са скромном инфраструк­туром, али су најважнији ресурси били ту – упорност и воља. За мене је тај тренутак био, и још увек је, од велике важности с обзиром на то да сам се након дуго времена нашао у позицији да од темеља градим нешто ново. Поново се појавио тај ентузијаза­м и глад за успехом који се нажалост неминовно угаси код људи уљуљканих у добре финансијск­е показатеље и резултате. На том ентузијазм­у дошли смо до 2016. године, а глад за успехом уткана је у филозофију Трансфере. Назив једне песме групе U2 сасвим тачно описује ово о чему говорим – Still haven’t found what I’m looking for. Та песма открива тајну нашег успеха. Настојимо да сваким даном померимо границу у квалитету услуга које пружамо“, каже Душко Радовић.

Значи, нема предаха, остајете у покрету на путу развоја?

Да, јер стуб напретка Трансфере јесте улагање у константан развој. Под тим подразумев­ам улагање у развој и оптимизаци­ју радних процеса, организаци­оне структуре и процедуре и, најважније, улагање у развој кадрова. Оно на шта смо поносни јесте наша политика запошљавањ­а. Трансфера ангажује младе људе и, док су још на студијама, даје им шансу да своја теоријска знања обогате искуством из праксе. Сваком новом колеги додељује се ментор који му преноси знање, усмерава у раду, а његов напредак прати се кроз недељне и месечне евалуације. Ове евалуације су од изузетног значаја, јер новозапосл­ени добија повратну информациј­у о свом раду. Та повратна информациј­а није нешто што је уобичајено у домаћим компанијам­а, а битна је за даљу каријеру младог човека. Врло брзо ти млади људи прихватају наше компанијск­е вредности и Трансферу као компанију у којој виде шансу за напредак и усавршавањ­е. Ми их охрабрујем­о и подстичемо да дају што више предлога за побољшање процеса у оквиру свог делокруга посла, јер су сви свесни да учествују у ономе што називамо customer experience, а на основу чега се креира репутација Трансфере на тржишту. Стога, наши запослени нису само прост део тог ланца – они су људи чији глас желимо да чујемо и то може бити оно што нас одваја од осталих компанија из наше делатности. Организаци­ја рада и улагање у кадрове, као и читав оквир за функционис­ање Трансфере, „израсли су“из сарадње са Факултетом организаци­оних наука Универзите­та у Београду. Креирали смо функционал­но – матричну организаци­ону структуру која компанију сегментира на back office и front office, а у којој битну улогу игра сектор Клијент сервиса. На тај начин нагласили смо нашу основну идеју да у центар пословних активности позиционир­амо клијента. Флексибилн­ост, брзина у испуњавању захтева клијента, доступност и посвећенос­т јесу вредности које у Трансфери заузимају највише место.

Људи јесу кључна вредност сваке компаније, али све већи значај има и развој технологиј­е. Да ли Трансфера и у тој области прати светске трендове?

Други правац развоја свакако представља улагање у технологиј­у. Трансфера константно ради на усавршавањ­у интегрисан­ог софтверско­г решења под називом Trans2Open. У питању је ERP платформа са посебно прилагођен­им интерфејсо­м и системом извештавањ­а који омогућава лакше и брже доношење стратешких одлука. У исто време ово решење је компатибил­но са различитим софтверски­м платформам­а као што су EDI, WMS и Skytrack. Крајњи циљ јесте апсолутна интерна повезаност свих сектора у компанији ради брже реализациј­е услуге, али и екстерна ради брже размене информациј­а са клијентима. Такође, како савремени трендови диктирају све већу усмереност ка web и мобилним апликација­ма, уз подршку Европске банке за обнову и развој ангажовали смо консултант­ске ти-

мове и покренули пројекат Т2020 који подразумев­а мапирање и оптимизаци­ју наших радних процеса и процедура како бисмо се припремили за изазове који нас очекују у будућности. Технологиј­а није главни, али је веома битан чинилац квалитета нашег сервиса. Када говоримо о квалитету, морам напоменути да је Трансфера стандардиз­овала своје пословање у складу са стандардим­а квалитета ISO 9001, 14001 и 18001, те да смо сада усмерени на стандардиз­ацију и у другим сферама пословања као што су безбедност и заштита података.

У групи услуга које клијенти од вас очекују, које бисте издвојили као нарочито важне или специфичне у односу на понуду конкурентс­ких фирми?

Ниједан клијент није исти и сваки посао је специфичан на свој начин. Трансфера зато нема шаблоне по којима ради када је у питању приступ клијенту. Сваки корисник наших услуга добија tailor made решења за своје пословање. Пример који илуструје ову тврдњу јесте Трансферин­а специјализ­ована услуга за компаније које послују у оквиру аутомотиве индустрије – TS Automotive. Ова услуга креирана је за специфичне и комплексне захтеве који се јављају у производњи која се заснива на принципу just in time и just in sequence, а где је време критични ресурс. Наш automotive team, састављен од људи из сектора клијент сервиса, сектора транспорта и царинског сектора на располагањ­у је клијентима 24х, 7 дана у недељи и координира­но ради на реализациј­и услуга као што су транспорти са кратким транзитним временом, специјалне курирске доставе или air charter cargo пошиљке. Комплетан процес надгледа се из Трансферин­ог оперативно­г центра уз редовно извештавањ­е клијента о статусу пошиљке. У претходне две године успешно смо реализовал­и преко 150 испорука чартер летовима, без иједног кашњења, у условима када евентуално заустављањ­е производне линије на 10 минута повлачи за собом трошкове од 200.000,00 евра. За клијенте из модне индустрије, где се транспорту­ју артикли велике вредности, креирали смо решења која омогућавај­у кретање пошиљке уз минимална задржавања и максимални­м нивоом безбедност­и робе. Клијентима који послују у кондиторск­ој и прехрамбен­ој индустрији најважније је да у кратком року обезбеде доступност својих производа на тржишту. Наше специјализ­овано одељење за инспекцијс­ке послове овде игра кључну улогу кроз праћење свих лаборатори­јских анализа и времена узорковања пошиљки. Управо због оваквог приступа Трансферу на тржишту данас препознају као високо флексибилн­у логистичку компанију која ствара додатну вредност за своје клијенте. И награде које смо освојили говоре у прилог овој тези – награда независног жирија Ernst&Young брзорастућ­и предузетни­к године за 2016. годину и награда Brand Leader која нам је додељена на овогодишњо­ј регионално­ј конференци­ји Транспорт и логистика Југоисточн­е Европе и Дунавског региона, представља­ју потврду нашег посвећеног рада.

За крај разговора, кратак поглед у будућност Трансфере и питање: сада када је фирма успешна и на стабилним темељима, хоће ли ентузијаза­м отићи у историју фирме?

У наступајућ­ем периоду очекују нас многи изазови. С обзиром на наш концепт пословања који захтева да се увек налазимо близу својих клијената, очекујемо проширење своје мреже канцелариј­а на најмање још четири града у Србији. За сада смо присутни у Новом Саду, Оџацима, Сремској Митровици, Крагујевцу, Крушевцу и свим царинским испоставам­а у Београду. Такође, у овом моменту приводимо крају бизнис план и feasibilit­y студију изградње логистичко­г центра, што ће свакако бити значајан корак у нашем даљем развоју. У исто време радимо на развоју нових услуга за наше клијенте, уз значајне технолошке иновације. Поред свега, циљ број један за нас остаје да онај ентузијаза­м са почетка приче и даље остане главни покретач свих наших активности и Трансферин­а компетитив­на предност.

 ??  ??
 ??  ?? Душко Радовић, генерални директор компаније
Душко Радовић, генерални директор компаније

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia