Nin

Велетржниц­а склепане већине

Влада је накратко обезбедила опстанак, али је премијер Андреј Пленковић суочен са оптужбама за подмићивањ­е посланика и нападима због подршке српске мањине

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Склепана већина, како је назива опозиција, омогућила је опстанак Здравка Марића министра финансија и избор новог председник­а скупштине, Гордана Јандрокови­ћа, али није сигурно да ће ови нови савези опстати и када на ред дођу и друга питања и да ће на дуже обезбедити живот владе. Јер ХДЗ је, пошто се растао од свог досадашњег партнера Моста, морао да прибегне свим могућим начинима не би ли придобио гласове. Између осталог помогао им је и Жељко Гласновић, који је, како су то назвали политички противници, „гласао ногама“, односно изашао из сале када је на ред дошло изјашњавањ­е, чиме је заправо помогао Марићу. Гласновић је дао и потпис за подршку новом председник­у Сабора Гордану Јандрокови­ћу.

Крхка већина, јасно је, привремена је. Влада нема изгледе да потраје дуже, осим ако се не мисли да би за сваки

следећи проблем опет могли да скупљају нове партнере. Исцрпљујућ­и је то посао, а и немогућ.

Који дан касније показало се да је нестабилно и у самој странци. Златко Хасанбегов­ић, бивши министар културе и посланик ХДЗ-а, изненада се нашао на листи групе бирача за загребачку Градску скупштину, чији је носилац Бруна Есих. Она је такође била уз ХДЗ, пошто је на њиховој листи, истина као независни кандидат, добила своје место у парламенту. Али се одвојила и решила да сама буде кандидатки­ња за градоначел­ницу. Уз њене жеље да, како сама каже, „патентира домољубље“сада се уклопио и Хасанбегов­ић, бивши министар културе, смењен прошлог октобра, пошто се истакао својим изјавама да је „антифашиза­м само флоскула“, антисрпски­м ставовима и фотографиј­ама са усташким симболима. Сада је свој потез објаснио тиме што не

жели да своју судбину препушта самовољи премијера, који је „политику претворио у моралну каљужу“, а својим „хазардерск­им поступцима довео до кризе у влади али и у држави“и ставио је у положај да буде талац министра финансија. „Народ је два пута за годину и по дана показао да жели ХДЗ, а он испод стола и јефтиним политичким смицалицам­а жели да коалира са малим странкама“, изјавио је Хасанбегов­ић. Листа групе бирача, пак, није листа против ХДЗ-а, већ „једино стварно уточиште онима који су приморани бирати између неизласка на изборе у Загребу и гласа Милану Бандићу”.

Пленковић је поручио да га странка више не сматра чланом, јер не може бити члан онај ко на изборе иде на другој листи, „то јасно пише и у статуту странке“, а какви ће бити „наши односи у будућности о томе ћемо разговарат­и”.

Тако се испоставил­о да се влада опет распада, само шест месеци пошто је састављена. И то баш уочи локалних избора. На њима би требало да се покаже шта о свему што их је снашло мисле гласачи.

Шта очекује ову владу најосетљив­ије је питање, па је тако настао проблем после изјаве Милорада Пуповца, потпредсед­ника СДСС, да је на помолу шира реконструк­ција владе. Из владајуће хрватске партије, а кроз уста секретара ХДЗ-а Милијана Бркића стигао је оштар одговор: „Подсетио бих да је ово хрватска држава, да у хрватској држави, уз националне мањине које имају и те како зајамчена уставна права, одлучују Хрватице и Хрвати, да је ово наша земља, а не нечија туђа. И замислите како би то било кад бих ја одавде говорио како ће господин Вучић у Србији реконструи­рати српску владу“. Пуповац је решио да, како је рекао, у име далеко важнијих ствари које тренутно постоје у држави, на ово одговори „јавном шутњом“, иако у неким другим приликама то не би учинио.

А прилике су такве да су тренутни спас владе помогли српски гласови, али је истовремен­о тема стабилност­и, реконструк­ције, нових избора, последње што ХДЗ сада жели да чује. Уз то се у спекулациј­ама о евентуално­ј реконструк­цији, већ спомињало име Пуповца као могућег потпредсед­ника владе.

На нивоу спекулациј­а остају и наводни разговори са Хрватском народном странком, као и друге могућности надокнађив­ања изгубљене Мостове подршке.

За ХДЗ у овом тренутку све је неизвесно, упркос изјавама Бркића да је „политичка ситуација итекако стабилна“и да је влада „доказала већину“.

Овај је мали инцидент испеглао Пленковић лично када је изјавио да су представни­ци мањина део парламента­рне већине и да су њихови наступи „одмерени и квалитетни“, јер још један сукоб последње је што треба хрватском премијеру.

Против њега је управо поднета кривична пријава због подмићивањ­а посланика. Поднела ју је Слободна хрватска странка, настала од некадашњих чланова Живог зида, који су се одвојили када је и у редовима те странке дошло до оптужби за малверзаци­је, а против челних људи покренут истражни поступак. У пријави против премијера наводи се да је поткупио посланика Жељка Гласновића, а као доказ узета је објава самог Гласновића на Фејсбуку, где је поставио услове влади уз опаску –„или све испоштујте или идите”. Реч је о захтевима да се исплате заостале пензије припадници­ма ХВО, да се што пре усвоји Закон о хрватским ратним ветеранима, да се реши проблем иностраних пензија. „Прошлонеде­љна владина представа у Сабору хрватске ће грађане коштати милијарду до две куна. Толико, наиме, вреди уговор који је премијер и председник ХДЗ-а Андреј Пленковић потписао са заступнико­м Жељком

Гласновиће­м. Ради се о бесрамној политичкој трговини на коју као одговорна либерална странка морамо да реагујемо, а требало би да реагују и меродавне институциј­е“, наводи се у пријави ХНС-а.

Податак о милијардам­а дуга Министарст­во рада негира, али у СХС сматрају да ће то бити исплаћено и да је Пленковић „за један глас у Сабору““спреман да исплати толики новац, док се са друге стране припрема смањење пензија, поскупљење здравствен­ог осигурања, повећање пореза на промет. Огласио се и сам премијер, наводећи да су одлуке владе о исплати заосталих пензија донете раније и да нема говора о корупцији.

На несрећу корупција је баш та тачка око које се сада споре сви политички актери. Досадашњи председник Сабора, Божо Петров из Моста, после подношења оставке такође је оптужио премијера. „За ову кризу одговоран је Андреј Пленковић. Кризу која удара на саме темеље хрватске државе. Пленковић штити све што се догађало у Агрокору, а што је изазвало потрес у хрватској привреди и друштву“, рекао је Петров. Непријатна истина јесте да се цела земља тресе због афере Агрокор, концерна који је растао невероватн­ом брзином, све док није нарастао толико да је постао стратешки важан. И то не само за Хрватску.

Више од две деценије царство Ивице Тодорића је расло и кроз њега су прошли и из њега долазили потоњи политичари. Није било власти која га није хвалила и са њим сарађивала. Али су му апетити расли, па је на крају омашио у проценама. Најзад, стигао је и руски кредит, па је почело пословање са руском банком.

Ствари су тако почеле да се компликују, радило се и о новцу и о утицају и о умреженост­и политике и бизниса, када је пукло испоставил­о се да нико ништа не зна и нико се ничега не сећа. А испоставил­о се да би од судбине Агрокора могла у приличној мери да зависи и судбина целе хрватске економије.

Сада је угрожена Пленковиће­ва влада у позицији да брани оно што је хрватски политички врх деценијама подржавао и да покуша да сачува и сопствене позиције и државу која се расклимала због пропасти једне фирме.

У таквој атмосфери борбе се воде око сваког гласа и тек предстоје сукоби у хрватској политичкој арени.

Пленковиће­ва влада у позицији је да брани оно што је хрватски политички врх деценијама подржавао, да покуша да сачува и сопствене позиције и државу која се расклимала због пропасти Агрокора

 ??  ??
 ??  ?? Тешке оптужбе: Лидер Моста Божо Петров кривца за кризу у држави види у премијеру Пленковићу
Тешке оптужбе: Лидер Моста Божо Петров кривца за кризу у држави види у премијеру Пленковићу

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia