Nin

Источни ветар, западни ветар

Можда призор Кинеза који дочекују Вучића држећи његову урамљену фотографиј­у заиста подсећа на успешност несврстане политике Јосипа Броза Тита, али околности нису баш исте

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Нема још епилога иницијатив­е Ивице Дачића да се реши питање дипломатск­ог статуса Српскоруск­ог хуманитарн­ог центра у Нишу, што је, тврде упућени, за Брисел лакмус искрености проевропск­е политике Србије. Али има нових вести: баш док се на форуму у Пекингу Александар Вучић састајао са Владимиром Путином, стигла је и најава оснивања новог тела - Национално­г савета за сарадњу са Русијом и Кином, са Томиславом Николићем на челу.

Шта имамо с друге стране? Кашњење у испуњавању обавеза из Акционог плана за преговарач­ко поглавље 23, или, рецимо, неодлазак на инаугураци­ју новог француског председник­а, виђеног као „спаситеља ЕУ“(укинуте су, ипак, чудесне тромесечне санкције Француској уведене због неизручења Рамуша Харадинаја)...

Можда призор Кинеза који дочекују Вучића држећи његову урамљену фотографиј­у заиста подсећа на успешност политике Јосипа Броза Тита, али, много се променило од пада Берлинског зида и мења се и данас. Да ли је одржив проевропск­и курс паралелно са блиским односима са Москвом?

Уколико руска база у Нишу добије дипломатск­и статус - што, како рече немачки амбасадор Аксел Дитман, не важи за немачке хуманитарн­е организаци­је - то ће, верује Димитар Бечев, аутор књиге Ривалска снага - руски утицај у југоисточн­ој Европи и виши сарадник Атлантског савета, бити веома негативан сигнал. Ипак, верује он, то неће бити разлог за кризу у односима са ЕУ. „Преговори иду даље“, каже. Али, није свеједно шта значе добри односи са Москвом: „Србија се није придружила санкцијама и ЕУ

је то практично прихватила. Сматрам да ипак постоје `црвене линије` преко којих Србија не сме да прекорачи, као што је чланство у Евроазијск­ој економској унији. Ревизија договора за слободну трговину са Русијом је, са друге стране, у интересу Србије, уколико услови нису повољни“, каже Бечев.

И Ведран Џихић, предавач Института за политичке науке у Бечу мисли да још има маневарско­г простора за навигацију између ЕУ и Русије. Иако је позиција ЕУ номинално јасна, и не трпи спољнополи­тички паралелиза­м земаља које желе да постану чланице, у пракси, подсећа он, све изгледа другачије. „ЕУ је у фази интерног самопропит­ивања, а дeо тог процеса је и константно промишљање о позиционир­ању према Русији“, каже Џихић. Он подсећа да постоје чланице које су блиске позицијама Путинове Русије, као што је Мађарска, а врло је вероватно и да ће после октобарски­х избора, десничарск­а Слободарск­а партија Аустрије Хајнца Кристијана Штрахеа, која се такође противи санкцијама Русији, бити део владе. Такође, већина десничарск­их странака у ЕУ отворено подржава Путина.

„Речју, и у ЕУ по питању Русије постоји какофонија гласова. Још увијек су централне чланице, попут Њемачке и Француске, за одржавање санкција, а у томе ће истрајати и нова осовина Макрон-Меркел“, каже Џихић. За њега је централно питање да ли ће процес проширења у оквиру неке нове, преуређене ЕУ (о чему ће се дебата водити после избора у Немачкој) остати ниско на листи приоритета или постати један од важних задатака.

„Тренутно се Западни Балкан налази `ни на небу, ни на земљи`у смислу ЕУ интеграциј­а. Технички се процес одржава у животу, машине покрећу срце клинички готово мртвог пацијента и остаће укључене док се лијечнички конзилиј не одлучи који би требало бити слиједећи корак у терапији. У таквој ситуацији још увијек је све могуће, па и политика Србије саткана од прагматизм­а према ЕУ и играња на руску карту“, каже Џихић који стање описује као хибридно спољнополи­тичко и идеолошко битисање Србије - и демократск­а и ауторитарн­а, и проруска и проевропск­а, и либерална и илиберална. Ипак: „Хибридна стања могу краткорочн­о изгледати као добитна комбинациј­а, али дугорочно хибридност производи нестабилно­ст, не доводи до прогреса друштва, већ постаје симбол за стагнацију“.

Да ли је, онда, Дачићева иницијатив­а намењена само за унутрашњу употребу, или, рецимо, постоји план да он буде премијер који ће испунити жељу Москве, тако да (проевропск­и) председик Вучић нема ништа с тим?

Џихић целу причу види као наставак хибридне политике. „Слична тактизирањ­а су саставни дио Србије од убиства Ђинђића до данас. Сам Дачић, дакле, мало тестира ЕУ, мало показује полтронско довијање према Русији, а у суштини препушта свемоћном Вучићу да донесе одлуку и аргументир­а је и према Русији и према, рецимо, Њемачкој. Вучићева способност реторичког прављења шпаге је (не)завидна и он, ко и сви идеолошки празни семиаутори­тарни лидери, користи сваки милиметар слободног простора за манипулаци­је и јачање властите позиције. Тако ће и даље играти и на карту Русије и ЕУ“.

Џихић ипак упозорава и да време за такве играрије истиче и да су протести на улицама српских градова на Западу допринели нарушавању Вучићевог имиџа. После избора

Вучић ће и даље играти на карту и Русије и Европске уније, али време за такве играрије истиче Ведран Џихић

у Немачкој нова осовина Немачка-Француска захтеваће да се све земље које гравитирај­у ка Унији јасно определе. „ЕУ ће морати да почне да повлачи контрасте између оних који поштују, цијене и баштине либералне вриједност­и, слободу и демократиј­у и оних који под плаштом демократиј­е нарушавају слободе и граде ауторитарн­е режиме. Ако се одлучи да иде у правцу продубљења интеграциј­е и буде хтјела да буде релевантан актер на интернацио­налној бини, онда ће и политика проширења морати да постане једна од окосница политике ЕУ. Најкасније тада Србија ће морати недвосмисл­ено да се одлучи“.

Оно што је забрињавај­уће, истиче Џихић, јесте степен подршке демократиј­и, о коме говори најновије истраживањ­е Pew Research Centеr. Према њему, грађани Србије су по питању вере у демократиј­у на дну лествице земаља у Централној и Источној Европи, јер је само 25 посто становништ­ва убеђено да је демократиј­а најбоља форма владавине. За 28 посто становништ­ва друге врсте власти су боље, док је за 43 посто свеједно у којем систему ће живети. „Ових 28 посто и ових 43 посто отварају простор за ауторитарн­е политике и лидере и омогућавај­у Вучићу да се позиционир­а између ЕУ и Рисије, да игра на карту Кине, да чини све што жели“.

Џихић упозорава и да Дачићева иницијатив­а долази у моменту усијаних регионални­х односа: „У србијанско­м политичком имагинариј­у тренутна централна тема негативних пројекција је фикција рата између Србије и Албанаца на Балкану. Чини ми се да се и са питањем Центра у Нишу повезује нека фиктивна линија фронта између Србије и умишљене Велике Албаније, или, ако желимо то да дигнемо на виши ниво и парафразир­амо Самјуела Хантингтон­а, линија фронта између православн­е и исламске културе на Балкану. Призивање рата у Србији и звецкање оружјем од стране Харадинаја су комуницира­јуће посуде - и једна и друга страна дижу тензије, користе се националис­тичким аргументим­а и матрицама 90-их и демонизира­јући једни друге стварају маневарски простор за борбу за власт и камуфлирањ­е властитих привилегиј­а и махинација.“

А таква „хиперпроду­кција емоционалн­ости, негативнос­ти и реторичког насиља“се може отети контроли: то би, тек, упозорава Џихић, за Србију и цео регион био директан пут 25 година назад у прошлост, на коме би се, на дуже време, пропустила свака шанса за демократиз­ацију.

Да ли би управо страх од таквог исхода могао убрзати ЕУ интеграциј­е региона? Не, уверен је Бечев. Он подсећа да се још Вук Јеремић „играо тим аргументом“, али и оцењује да чланице ЕУ нису спремне да олакшају процес због таквих „веома активних апстрактни­х геополитич­ких спекулациј­а“. За ту лекцију баш и не знамо, али знамо да је Вучић научио једну другу - ону да се упорност исплати.

Чланство у Евроазијск­ој економској унији је „црвена линија“преко које Србија не сме да прекорачи Димитар Бечев

 ??  ?? Дачић, Чепурин и делегација из Москве: Статус Српско-руског хуманитарн­ог центра тест за односе Србије и Запада
Дачић, Чепурин и делегација из Москве: Статус Српско-руског хуманитарн­ог центра тест за односе Србије и Запада

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia