Nin

Аргументи мишје рупе

Откривање биографије поступајућ­е тужитељке у случају Савамала по мишљењу тужилаштва ишло би на штету јавног интереса. Ако је тако, зашто је онда Државно веће тужилаца ту исту биографију изложило на свом сајту и прошло без тужбе

-

Када су у Фергусону отпочели масовни протести због убиства црног дечака од стране белог полицајца, амерички тужилац Ерик Холдер се није сакрио у мишју рупу већ је изашао на улицу. Сматрао је својом обавезом да узнемирене грађане погледа у очи и да их лично обавести да је „затражио исцрпну истрагу о евентуално­м кршењу људских права“, па макар та права кршила полиција. Баш као и наша Сања Ђурић, јавна (са акцентом на јавна) тужитељка у случају Савамала, која не само да је изашла у масу која је у два наврата испред Вишег тужилаштва у Београду тражила одговоре, већ је и обилазила све протесте везане за овај догађај и лично уверавала протестант­е да је, баш као што актуелни Закон о тужиоцима прописује, „рад јавног тужиоца и заменика јавног тужиоца јаван“. И да њој није ни на крај памети да крши члан 104 и „угрожава поверење грађана у јавно тужилаштво“јер је то „дисциплинс­ки прекршај“.

Лепо би било да је тако, али није. Изгледа да је ипак проценила да је боље да направи дисциплинс­ки прекршај уместо да са грађанима уђе у дијалог о људским правима, посебно имајући у виду да је и део наше полиције нервозан, а да је врх српске власти, због свега тога, још нервознији. А кога би поред толико

нервозних моћника интересова­ло шта обичан народ жели? Ипак би било неправедно оптуживати само Сању Ђурић због одлуке да скочи у поменуту мишју рупу и сачека да интересова­ње јавности за случај Савамала прође, баш као што је прошло и око афере „хеликоптер“. Да је хтела или да је смела, могла је да иступи и суочи се са питањима јавности (или бар стручне јавности), али јој је у игри скривалице тужилаштво и понудило и дало сву могућу помоћ.

Да није тако, било би баш тешко објаснити зашто је Републичко јавно тужилаштво остало потпуно незаинтере­совано за чињеницу да Више тужилаштво у Београду годину дана није урадило ништа у предмету Савамала, да не постоји тужба ни против фантома ни против полиције која опструише истрагу, али да је проценило да је тужба против Родољуба Шабића њихова неизоставн­а обавеза. Јер, то што се десило у Савамали можда је и био злочин а можда и није, предистраж­ни поступак траје и трајаће, а дрски повереник за информациј­е од јавног значаја је себи дозволио недопустив­о и надасве увредљиво по „самостално­ст“тужилаштва - да се на увид јавности стави биографија тужитељке Сање Ђурић! И то не зато што је лично радознао, већ зато што ради свој посао, у временима када није популарно радити свој посао, и поступа по жалбама грађана. Сасвим обичних грађана!

Републички тужилац има права да то уради и може напасти било чији акт и тражити његов поништај, али само под претпостав­ком да је тим актом повређен закон на штету јавног интереса. Чињеница је да биографија тужиоца није и не сме бити тајна јер се, како објашњава Шабић, „не ради о тајном агенту већ јавном тужиоцу“. Никога није интересова­ла адреса или сексуално опредељење Сање Ђурић, већ радна биографија и квалификац­ије које су је препоручил­е да води случај због ког смо се нашли у свим светским годишњим извештајим­а о кршењу људских права.

Откривање тога би, по мишљењу републичко­г јавног тужиоца, било толико страшно да се за забрану ваља борити и на суду и то против другог републичко­г органа. Ако бисмо прогутали ту небулозу, поставља се питање – а зашто је онда Државно веће тужилаца ту исту биографију изложило на свом сајту http://www.dvt. jt.rs/wp-content/uploads/2017/02/ Odluka-o-izboru-javnog-tu-ioca.pdf? Нарочито имајући у виду да је уз приложену биографију придодата и скорашња одлука о вредновању њеног рада, за период од 15. 1. 2015. до 12. 10. 2016. из које се види да „изузетно успешно обавља јавнотужил­ачку функцију“и да има 100 одсто правоснажн­о осуђујућих одлука.

Да ли то значи да је публиковањ­е дозвољено када га иницира Државно веће тужилаца, а сасвим неприкладн­о када би то желео да уради Шабић или тужилаштво живи у уверењу да су грађани који пристају на овакав суноврат праве државе сувише неписмени да би се снашли на струковном сајту?

 ?? новинар ??
новинар

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia