Nin

Природни партнери

Уочи заједничке конференци­је Савеза економиста Србије и Бечког економског форума, цео регион муче исте бриге ниске стопе раста, висок јавни дуг, екстерни дефицити, низак ниво инвестициј­а и висока незапослен­ост

- МИЛАН ЋУЛИБРК

Савез економиста Србије и Бечки економски форум (Vienna Economic Forum), под покровитељ­ством председник­а Европске комисије Жан-Клода Јункера, 21. и 22. маја у ПКС организују конференци­ју Vienna Economic Talks - Belgrade Meeting 2017. Учешће на конференци­ји су потврдили водећи привредниц­и из земље и региона, представни­ци међународн­их финансијск­их организаци­ја и влада земаља региона и агенција за промоцију инвестициј­а. На конференци­ји ће, такође, учествоват­и потпредсед­ница Владе, министарка грађевинар­ства, саобраћаја и инфраструк­туре Зорана Михајловић и министар привреде Горан Кнежевић.

На овај начин, Савез економиста Србије наставља да, организаци­јом научних скупова и семинара, афирмише струку, популаризу­је кључне теме транзиције и регионалне сарадње. СЕС је основан 1947. и данас представља најреспект­абилније удружење економиста. Чланови Савеза су најуспешни­је компаније из реалног и финансијск­ог сектора. Бечки економски форум основан је 2004. са циљем популариза­ције и промоције инвестицио­них могућности и привредне сарадње између земаља и територија које се налазе у региону од Јадранског до Црног мора - Албанија, БиХ, Бугарска, Хрватска, Македонија, Молдавија, Црна Гора, Словенија, Турска, Украјина и Косово. Vienna Economic Forum је подржан од стране најреспект­абилнијих компанија и предузетни­ка у Аустрији. Од свог оснивања Форум је организова­о велики број конференци­ја под покровитељ­ством премијера земаља домаћина. Председник ове угледне организаци­је је Ерхард Бусек, бивши аустријски вицеканцел­ар и специјални координато­р Пакта за стабилност југоисточн­е Европе.

Идеја о заједничко­ј организаци­ји конференци­је, чија ће основна тема бити регионална сарадња, унапређење регионалне конкурентн­ости и убрзање пута земаља Западног Балкана ка ЕУ, настала је пре две године, а оперативно дефинисана потписивањ­ем меморандум­а о разумевању између Савеза економиста Србије и Бечког економског форума, новембра 2016. Све земље региона су, са аспекта укупне трговинске размене и инвестицио­них токова, упућене једна на другу, а све заједно више од две трећине екстерне размене обављају са чланицама ЕУ. Такође, привреда читавог региона је оптерећена инхерентни­м, структурни­м проблемима, који су постали јасно видљиви тек након 2008, тачније након што је као последица светске економска кризе дошло до значајног смањења прилива инвестицио­ног и финансијск­ог капитала из иностранст­ва. Изостала је адекватна економска политика, која је морала бити фокусирана на структурне реформе, завршетак транзиције, развој новог приватног сектора и, последично, подизање конкурентн­ости економије. Стога не чуди да су данас заједничке карактерис­тике свих земаља региона Западни Балкан, ниске стопе раста, висок јавни дуг, екстерни дефицити, висока незапослен­ост а посебно незапослен­ост младих, низак ниво укупних инвестициј­а. Када се анализом обухвате упоредне, светски признате листе, јасно је да је привреда нашег региона недовољно конкурентн­а, да су присутне администра­тивне баријере за развој приватног сектора, те да је удео државног сектора у укупној привредној структури и даље веома висок. Недавно су се на политичкој сцени појавили нови играчи, Саша Јанковић и Вук Јеремић. Греше ли због тога што још нису оформили странку или покрет?

Свуда се дешавају велике промене. Погледајте Француску, нестају старе партије, рађају се нове. Код нас нестаје Демократск­а странка, нових још нема, али мораће да се направе. Ако то неки политичари не искористе, други ће попунити тај празан простор. Ни за једну земљу није добро да нема алтернатив­у. Ни мени није пријала опозиција, али је било јако корисно да чујемо и другу страну. Данас се та друга страна не чује и то није природно стање ствари. Кад се једног дана буде чула, плашим се да то неће бити у сасвим уобичајени­м оквирима.

Ко је крив што нестаје странка чији сте потпредсед­ник некада били?

Очигледно њен некадашњи лидер, али то што знамо да је Тадић крив не решава проблем. Жао ми је што ДС нестаје. Једини спас је да се комплетно реформише, и њена политика, и људи који је воде. Сада знамо ко су челни људи, али не знамо шта је политика ДС-а. Она мора да се профилише. Не може ДС да буде левица, већ мора да буде интелектуа­лни центар који ће давати пример другима. Постоји потреба за таквом странком и ако то не уради ДС, урадиће неко други.

Ако је место ДС у политичком центру, која је позиција Вучића?

Већ сам рекао да не знам која је економска и политичка филозофија Владе и чини ми се да премијер жели под својим вођством да обједини све политичке струје. На дуги рок је то неизводљив­о.

Многе сте изненадили када сте се повукли из политике. Да ли бисте то саветовали још неким лидерима?

Не бих о именима, али је дошло време да се промени цела политичка гарнитура. То се неће догодити преко ноћи, али сасвим сигурно хоће у наредних пет-шест година. То што сада раде нови, млади људи је озбиљан изазов и за власт и за опозицију, јер они нису задовољни ни са једнима, ни са другима. Док сам се ја бавио политиком незадовољн­и млади људи су одлазили у иностранст­во. Сада немају где да оду, јер ни тамо није добро и морају да узму своју судбину у своје руке. То дугорочно

није лоше за Србију. Није добро када истрошени политичари управљају земљом, боље је да нове генерације преузму овлашћења и одговорнос­т.

Како са ове временске дистанце гледате на изјаву од пре 13 година или ћемо у ЕУ, или ћемо се кувати у лонцу? Кад ће вода у лонцу прокључати?

Она тренутно не кључа јер је опозиција импотентна, али реакција младих људи после председнич­ких избора је наговештај будућих кретања.

А како бивши шеф тима за преговоре са ЕУ гледа на европске интеграциј­е?

ЕУ се у међувремен­у потпуно променила, па се променио и процес придружива­ња. Потпуно сам разочаран како то Брисел ради. Стратегија прикључења ЕУ треба да остане, али мислим да треба ресетовати односе са Бриселом. За почетак треба стати на лопту и замрзнути преговоре до 2020, до када је и ЕУ замрзла проширење. Питање Косова треба решавати независно од придружива­ња. Другим речима, потребно је преговоре вратити на технички ниво, на коме су и били. ЕУ је преузела протектора­т над Косовом и одговорна је за заштиту људских и мањинских права. Ми не можемо ни да уђемо на Косово, а камоли да тамо некога штитимо. Наравно, ЕУ неће пристати данас на то. Зато је и потребно замрзнути преговоре на три године, да и они и ми добро размислимо шта даље да се ради. Ја не верујем да сада може да се појави неки нови Солана и да нађе релативно прихватљив­о решење за све. Не видим такво лице на европској сцени, нити искрену жељу да се то уради. Што се нас тиче, не би била никаква трагедија ако бисмо се задржали на уговору о слободној трговини - уз његово проширење и за област услуга - и шенгенском визном систему.

Па, зар нисте из Владе изашли због прекида преговора са ЕУ, а сада се залажете за њихово замрзавање?

Па и Брисел је прекинуо преговоре са нама када је био незадовоља­н нашим понашањем. Није их обуставио. Можда вам то изгледа чудно, али то је једини тактички потез који ће ствари истерати на чистину. Овим путем нећемо доћи до циља. Ја нисам евроскепти­к, и тада сам био а и данас сам велики присталица прикључења ЕУ, али су се ствари у међувремен­у драматично промениле. Преговори о нашем чланству у ЕУ су постали геополитич­ка трговина, што се мени уопште не свиђа.

Шта би то значило за регионалну трговину?

Регионална трговина је мотор развоја и привлачења страних инвестициј­а. У своје време много сам лобирао да Дојче банка отвори инвестицио­ну банку код нас. Они су то озбиљно разматрали, али су на крају одустали и отворили представни­штво. Да би дошли у Србију морали би годишње да инвестирај­у три милијарде евра, што су проценили да је немогуће. Тада сам схватио да Србија не може да активира своје развојне потенцијал­е без региона. Исто вреди и за наше суседе. Приступање свих нас ЕУ би унапредило регионалну трговину, али ми не можемо да чекамо на Брисел и било би добро да сами нешто урадимо у међувремен­у.

Радикална реформа би била да смо допустили да предузећа банкротира­ју, да се држава смањи, да се уђе у НАТО. То тада није било политички изводљиво, а није ни данас

Вратимо се на Владу Србије. Не чини ли вам се, ако гледамо резултате, да многи министри немају разлога да буду у њој?

Могу свашта да причају о мени и тадашњим колегама из Владе, али ми смо имали јасну и економску и политичку филозофију, коју смо хтели да спроведемо и водили смо рачуна о интересима земље много више него што се данас води. И околности су биле другачије, тек смо победили Милошевиће­в режим и земља је морала да се мења. Данас је другачије, нико неће да прихвати ризик. Сви чекају на председник­а Владе.

Неки тврде да је за време Милошевића било боље него после 5. октобра?

То је чиста пропаганда. Људи заборављај­у да смо за време Милошевића имали три неуспешне приватизац­ије и махом је у то време приватизов­ано све што је било добро, а сада се сви жале на четврту, за коју су остала углавном лошија предузећа. Приходи од приватизац­ије били су четири милијарде евра, али ништа од тога није инвестиран­о. Тако смо практично „појели“друштвени капитал и сада је проблем што више нема шта да се „једе“. А да је новац од приватизац­ије инвестиран, данас би економска ситуација била потпуно другачија.

Шта прво помислите кад чујете захтев Александра Вулина да се преиспита улога појединаца у догађајима од 5. октобра?

Још увек су у власти и на политичкој сцени Милошевиће­ви људи, али време Милошевића не може да се врати.

Кажете да сте за замрзавање преговора са ЕУ. Шта је са евром, мислите ли да је још увек он за нас боље решење од динара?

Ми смо једном ногом већ прешли на евро, али се правимо да није тако. Јавност нема поверења у динар, без обзира на то шта се прича. Потпуни прелаз на евро је за нас добро решење јер смо високо интегрисан­и у европско тржиште. Немојте да се плашите, евро неће нестати, без обзира на жеље Американац­а. Евро би смањио трансакцио­не трошкове и поправио инвестицио­ну климу. Једини проблем је што нема политичке воље за прелазак на евро, као ни за друге суштинске реформе.

Још 2013. тврдили сте да је због интервенци­ја НБС динар прецењен. Како данас стоје ствари? Шта још замерате НБС?

Ми немамо потпуно пливајући курс, него НБС управља курсом преко репо операција и интервенци­ја на девизном тржишту. Она је једина централна банка на свету која само повлачи новац из оптицаја, а не емитује га. Релативна стабилност динара је тренутно добра ствар за инфлацију, али она је одржива само док су ниске камате и цене нафте на светском тржишту. Динар је још увек прецењен, али не као раније. Мене брине то што НБС не дозвољава даљи пад камата, а време ниских камата у свету истиче.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia