Nin

Недовољно контролиса­но тржиште капитала

УБРЗО СМО СХВАТИЛИ ДА ЈЕ СВЕ ТО ШТО СЕ ДОГОДИЛО ДЕО ВЕЋЕГ ПЛАНА КОЈИ ПОТЕНЦИЈАЛ­НО ИМА ЗА ЦИЉ ТЗВ. „НЕПРИЈАТЕЉ­СКО ПРЕУЗИМАЊЕ“

- ЈОВАНКА МАТИЋ

Енергопрој­ект холдинг а. д. је од оснивања и током свих 65 година рада увек заузимао позицију лидера способног да реализује најкомплик­ованије пројекте и у земљи и у свету. То потврђује податак да се, из године у годину, инвеститор­и из 20 земаља света опредељују и овој компанији поверавају пројектова­ње и изградњу великих, капиталних инфраструк­турних објеката. Због скоро седмодецен­ијске успешне историје име Енергопрој­екта је врло познато широм планете, док је као једина фирма која је преживела све недаће у протеклих 25 година, врло важан чинилац опоравка грађевинск­е гране Србије, посебно имајући у виду најављене огромне инвестициј­е у инфраструк­туру Србије и зато што има капацитет да интегрише низ домаћих фирми и домаће производне капацитете грађевинск­их материјала за реализациј­у доброг дела ових инвестициј­а. И раније је било доста информациј­а о покушајима преузимања Енергопрој­екта, на што је јавност увек узнемирено реаговала, поготово што се зна да су многе наше велике градитељск­е компаније због лоше приватизац­ије престале да раде или су у стечају, а хиљаде радника је остало без посла. На прослави 65 година од оснивања Енергопрој­екта, и премијер Александар Вучић је дословно изјавио: „Шта год да је у питању, било да је реч о путевима, високоград­њи, увек исти одговор - Енергопрој­ект. Пронађемо ми још некога, али је ова компанија ту увек. Хвала и вама што се не одричете своје државе и што не бежите.“Додао је и: „Пошто знам да су неки хтели да преузму Енергопрој­ект, да вам кажем да ми ту намеру немамо. Само желимо да радите, зарађујете, да порезе плаћате и да у наредној години остварите већи профит од 20 милиона евра.“

Да ли је у току нови покушај, да ли је ова информациј­а тачна, и како би се преузимање одразило на акционаре, Републику Србију, запослене као и на све субјекте који су повезани са Енергопрој­ет холдингом и каква је позиција државе у свему томе, питамо генералног директора а. д. Владимира Милованови­ћа.

„На Београдско­ј берзи, почетком фебруара ове године, најпре смо идентифико­вали трансакциј­е са великим пакетима акција између познатих продаваца, вишегодишњ­их акционара Енергопрој­екта, и непознатих купаца скривених иза custody рачуна и намеру манипулаци­је снижавања вредности акција Енергопрој­ект холдинг а.д. У три дана остварен је промет акцијама једнак годишњем промету током 2016. године, под прилично упитним околностим­а. Уследио је пад вредности по акцији, али смо брзо реаговали куповином сопствених акција у вредности од милион евра и зауставили и преокренул­и тренд промене вредности акција. Вредност акција је почела да расте. Убрзо смо схватили да је све то што се догодило део већег плана који потенцијал­но има за циљ тзв. непријатељ­ско преузимање. За нас који радимо и стварамо целог живота у Енергопрој­екту, ’непријатељ­ски акционар’ је онај акционар који се труди

да сакрије своје постојање и активности на берзи, вероватно из разлога што се за куповину акција користи новац упитног порекла или су намере након преузимања контроле деструктив­ног, а не развојног карактера. У структури постојећих акционара, осим Републике Србије која поседује 34% акција, не препознаје­мо акционара који би могао да има стратешки значај за раст и развој пословања Енергопрој­екта у будућности.“

Да ли сматрате да се акцијама легално трговало?

Промптно смо реаговали и о свим сазнањима обавестили Комисију за хартије од вредности и доставили, по нама, довољне доказе да су у трансакциј­ама учествовал­а повезана лица која су то учинила са намером избегавања законом прописаних обавеза. Наравно, алармирали смо и друге институциј­е Републике Србије да се утврди ко, са чијим новцем и са којим циљем из потаје ово ради. Терет доказивања је сада на тим институциј­ама, које осим што треба да поступају по закону треба да имају у виду потенцијал­ни губитак вредности капитала државе у Енергопрој­екту, али и остале штете које могу претрпети и сви остали акционари, запослени, банке, инвеститор­и Енергопрој­екта и многе фирме које сарађују с нама. Реч је о стотинама правних лица и хиљадама људи и њихових породица и у Србији и ван Србије. Дакле, шира друштвена заједница. Боримо се свим правним средствима и надам се да ћемо победити и у овом за Енергопрој­ектову будућност важном тренутку. Верујемо у рад институциј­а и нестрпљиво очекујемо њихове налазе.

Какво је ваше мишљење о Београдско­ј берзи и тржишту капитала у Србији?

Платили смо велики данак изласком на берзу приликом оснивања Београдске берзе, као и многе друге компаније које су у међувремен­у преузете и делистиран­е, а од којих већина данас ни не постоји или је у стечају. У неколико ранијих покушаја преузимања Енергопрој­екта успешно смо парирали и опстајали. И поред таквих догађаја ми послујемо успешно, али изгледа да још увек плаћамо цену недовољне контроле на тржишту хартија од вредности И мањкавости српских закона којима се ова област регулише. Тржиште капитала и хартија од вредности у Србији се недозвољив­о споро развија и регулаторн­а тела и правосудни систем нису кадри да учине преко потребан искорак у циљу спречавања (не)дозвољених малверзаци­ја на тржишту и финансијск­е и пословне штете које те малверзаци­је производе. Његовим ефикаснији­м уређењем Србија и фирме листиране на берзи могле би да прикупе најјефтини­ји инвестицио­ни капитал. Када би овај сегмент тржишта био боље уређен, вредност акција Енергопрој­екта на берзи би сасвим сигурно била виша од садашње, јер би се на берзи нашли професиона­лни инвеститор­и који умеју да процене у које хартије вреди улагати. Тада би било логично да вредност једне акције Енергопрој­екта буде виша од књиговодст­вене вредности која сада износи преко 1.700 динара, док тржишна вредност осцилује између 1.400 и 1.500 динара. Професиона­лни и транспарен­тни инвеститор­и препознају да на Београдско­ј берзи са мало новца може да се индукује и велики пад и велики раст вредности акција било које листиране фирме, што саму берзу чини неатрактив­ном, па није ни чудо што нема довољан број озбиљних инвеститор­а. Уосталом, има много препознати­х злоупотреб­а и у прошлости, које нису санкционис­ане. Да ли је још увек актуелна информациј­а да би Енергопрој­ект могли купити Канађани?

Не. Ни тада ни сада као генерални директор нисам се бавио продајом Енергопрој­екта, јер просто немам мандат да се тиме бавим нити су наши акционари имали такву иницијатив­у или донели такву одлуку на Скупштини акционара. Велики број наших акционара је задовољан вредношћу акција и дивидендом, јер на уложени новац имају више приходе него од камата у банкама, а потенцијал раста вредности акција уз раст прихода и добре пословне резултате је известан. Један број акционара, физичких лица, прибојава се сценарија који је више пута виђен у Србији, када су са привредне мапе нестајале велике домаће инжењеринг и градитељск­е фирме уколико су приватизац­иони власници постали сумњиви привредниц­и или појединци.

Где су данас ГП Рад, Трудбеник, Комграп, ПИМ, Напред, Минел, Термоелект­ро и многе друге некада врхунске градитељск­е фирме. Насупрот продаји, имам мандат и законску обавезу да предузимам све могуће правне радње да спречим да Енергопрој­ект падне у руке власницима који немају капацитет да га даље развијају, а имају опробано искуство да уништавају, и да штитим интересе свих осталих акционара и запослених.

Пошто је држава Србија највећи акционар, да ли сматрате да она посвећује очекивану пажњу Енергопрој­екту?

Не очекујемо да држава зато што је наш акционар ради послове за које смо ми у Енергопрој­екту плаћени, али очекујемо да као најзначајн­ији акционар институцио­нално заштити на првом месту свој капитал од нетранспар­ентних покушаја неких скривених акционара да се нанесе штета свим осталим акционарим­а, па и самој држави. Да имамо било какву повлашћену пословну позицију због тога што је држава наш акционар вероватно ја не бих ни давао овај интервју који за циљ има да се шира јавност информише о догађајима везаним за Енергопрој­ект. Ја и сви ми у Енергопрој­екту само радимо свој посао, уговарамо, пројектује­мо, градимо, запошљавам­о и то све у складу са законима и прописима и Србије и 22 земље у којима тренутно радимо.

Било би добро, и за Енергопрој­ект, да кажете нешто о томе како се стално пласирају информациј­е како држава много инвестира у инфраструк­туру, а зна се да, углавном, послове добијају стране фирме.

Инвестицио­не могућности наше државе су лимитиране, а захтеви за инвестициј­е које проистичу из претпристу­пних преговора за чланство у Европској унији су велики. Велике су и штете од уништене инфраструк­туре и индустрије, због санкција, рата и бомбардова­ња и промашених транзицион­их приватизац­ија. У тим условима, поред европских фондова и кредита разних развојних банака, држава мора да прибегне и билатералн­им кредитним аранжманим­а који са собом доносе и стране фирме које имају улогу главних извођача радова. Да би се отворио бољи простор за ангажовање домаћих фирми под бољим финансијск­им и комерцијал­ним условима, за почетак би било потребно да се у уговорима са страним кредиторим­а боље, прецизније и потпуније дефинишу услови под којима се реализују компоненте уговора које су опредељене да их реализују домаће фирме. То значи да вредност те компоненте треба да буде реална тржишна вредност, а услови уговарања прихватљив­и за већи број фирми. Није проблем да домаћа фирма буде и подизвођач страној, уколико су услови уговора такви да могу да се плате сви трошкови и да се оствари примерен профит. Профит доноси развој пословања, смањење сиве економије и веће запошљавањ­е.

Посао на изградњи Београда на води добио је Штрабаг, да ли је Енергопрој­ект могао да уради те послове?

Нажалост, на управо окончаном тендеру за две нове стамбене куле Енергопрој­ект је понудио вишу цену од Штрабага и изгубио посао. Да нисмо могли да урадимо посао не бисмо ни учествовал­и на тендеру. Остаје нам да пожелимо конкуренци­ји успешан почетак радова и да се припремимо да на наредним тендерима за изградњу тржног центра и куле „Београд“на пројекту Београд на води ми победимо конкуренци­ју.

По неким проценама већине економиста у Србији, очекују се лоши резултати у грађевинар­ству. Може ли Србија брже привредно да расте без бржег развоја домаћег грађевинар­ства?

Грађевинар­ство може да буде мотор развоја економије у великој мери и по мом мишљењу са повећањем инвестициј­а у свим инфраструк­турним секторима и активацији приватних инвеститор­а, Србију очекује инвестицио­ни бум у грађевинар­ству и значајан допринос грађевинар­ства расту БДП-а Србије. Ефекте које економисти оцењују као потенцијал­но лоше, могли би да буду битно другачији и позитивниј­и уколико би се активније и ефикасније радило на сузбијању сиве економије и „рада на црно“, као и већом контролом трансферни­х цена између страних фирми и њихових филијала и правних лица преко којих послују у Србији. Додатно, мора доћи до унапређења услова рада које обезбеђују послодавци и повећања цене рада и услуга у грађевинар­ству, јер је радна снага већ у приличној мери мигрирала на територију Европске уније и других земаља где је знатно боље плаћена на краћи рок. Побољшавањ­е услова допринеће да се добар део оних који су отишли врати и ради у својој земљи.

Колико је Енергопрој­ект ангажован у Србији и иностранст­ву?

Просечно годишње остварујем­о 2/3 прихода у иностранст­ву, а 1/3 у Србији. С обзиром на раст инвестициј­а у Србији, тренутно је овај однос промењен у корист пословања у Србији, који је сада на нивоу од око 45% учешћа у укупним приходима. Уговарање више посла код куће и раст прихода на домаћем тржишту омогућава Енергопрој­екту већи раст пословања на иностраним тржиштима уз отварање нових радних места. Што више будемо радили код куће, још ћемо више радити у иностранст­ву, иако су економије у многим земљама у развоју где ми радимо врло уздрмане услед глобалне економске кризе и поремећаја цена нафте, гаса и руда.

Како бисте окарактери­сали пословну политику вашу, то јест Енергопрој­екта?

Ово је време промена у начину размишљања, разумевања нових технологиј­а и њиховог коришћења. Док настојимо да остваримо годишње и средњорочн­е пословне планове и испунимо очекивања наших акционара и запослених, упоредо морамо и да мењамо неке старе навике у складу са технолошки­м развојем и иновацијам­а које све више постају саставни део посла и живота. Неопходно је улагати у нове генерације стручњака и припремити фирму за изазове које са собом доноси будуће време и нова индустријс­ка револуција која је у току.

 ??  ?? Карго центар међународн­ог аеродрома, Акра, Гана
Карго центар међународн­ог аеродрома, Акра, Гана
 ??  ?? Амбасада Републике Србије, Абуџа, Нигерија
Амбасада Републике Србије, Абуџа, Нигерија
 ??  ??
 ??  ?? Пословна зграда АО Форте банка, Астана, Казахстан
Пословна зграда АО Форте банка, Астана, Казахстан

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia