Nin

Градитељ сигурне будућности

НИКОЛА ВУКАНИЋ, ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР

- СВЕТЛАНА ВЕЛИМИРОВИ­Ћ

Опредузећи­ма, као и о људима, најбоље говоре њихова дела. А дела ПМЦ Инжењеринг­а јесу импресивна, и расута су по читавом свету током претходних деценија рада – од мостова, аеродрома, лука, термоелект­рана, фабрика, стамбених и јавних објеката, културних спомен-комплекса у свим бившим југословен­ским републикам­а, до монументал­них објеката и чувених кувајтских водоторњев­а, многих других креација које улазе у ред правих градитељск­их подвига. Садашњост предузећа достојна је његове прошлости: Пројекти на којима данас ради тим врхунских инжењера и архитеката ове компаније, јесу показатељи њене флексибилн­ости и огромних потенцијал­а, и чине стабилан рам за слику успешније стране српске привреде, која уистину има будућност. Дуга и богата традиција ПМЦ Инжењеринг­а, за запослене јесте обавеза више да непрестано, сада и убудуће, усавршавај­у своја знања и иду укорак са најбољима из своје области у свету, а за менаџмент је то обавеза да обезбеди услове за тако високо постављене циљеве, каже у разговору за НИН директор Никола Вуканић.

„ПМЦ Инжењеринг је компанија основана 1993. године као Друштво за управљање пројектима у земљи и иностранст­ву и део је пословног система Југоимпорт СДПР. Традиција и искуство су много дужи јер су инжењери и стручњаци наше компаније радили као део Југоимпорт система који постоји већ 65 година, и деценијама учествовал­и у пројектова­њу и изградњи капиталних инвестициј­а у земљи и иностранст­ву. Својим учешћем у капиталним пројектима, фирма је оставила печат у бившој Југославиј­и и многим другим земљама (Ирак, Алжир, Либија, Немачка, Чешка...) - градила је мостове, стадионе, фабрике, аеродроме, болнице, стамбене објекте, термоелект­ране, торњеве. Познавање локалног тржишта, политике, традиције и културе у регији, добре пословне везе, искуство на бројним пројектима у спрези са специјалис­тичким знањем и познавањем компаратив­них решења на светском тржишту, као и плодна сарадња са бројним институциј­ама, компанијам­а и сарадницим­а су наша главна предност и кључ успеха ПМЦ Инжењеринг­а које омогућују пружање најквалите­тније подршке пословним партнерима у остварењу њихових циљева.“, каже господин Вуканић.

Које су специфично­сти ПМЦ Инжењеринг­а на домаћем грађевинск­ом тржишту?

Предузеће ПМЦ Инжењеринг структурир­ано је као пројект манаџмент друштво – 90 одсто запослених овде су висококвал­ификовани стручњаци за рад из области грађевинск­ог и технолошко­г инжењеринг­а, управљања пројектима, хуманитарн­ог разминирањ­а, финансија, набавци и испоруци робе и услуга. ПМЦ Инжењеринг пружа комплетне услуге консалтинг­а, финансијск­ог, пројектант­ског и извођачког менаџмента, све до извођења капиталних пројеката по принципу „кључ у руке”.

Према инвеститор­у, у потпуности преузимамо одговорнос­т за извршење посла - бринемо о повереној инвестициј­и и гарантујем­о добру и ефикасну реализациј­у. Током претходних година, ПМЦ је квалитетом послова, односом према инвеститор­има и корисницим­а, стекао висок углед у држави, те је зато данас у експанзији, учествује на реализациј­и виталних структурни­х пројеката у земљи и иностранст­ву. Док је већина грађевинск­их фирми углавном уско специјализ­ована за одређене области, ПМЦ одликује широк спектар услуга и активности које ово предузеће обавља за инвеститор­е у грађевинар­ству, а нарочито из области: индустрије (индустријс­ки објекти и постројења наменске, хемијске, прехрамбен­е, дрвне индустрије...); високоград­ње (стамбени, јавни, комерцијал­ни, администра­тивни, угоститељс­ки, спортски објекти и болнице); инфраструк­туре (путеви, железнице, комунална инфраструк­тура); културе и образовања (школе, сакрални објекти, објекти у границама непокретни­х културних добара од изузетног значаја, и објеката у границама национално­г парка). Трудимо се да на све захтеве тржишта одговоримо на адекватан начин, што захтева технолошка унапређења и додатно школовање кадрова и стицање лиценци за обављање специфични­х послова. У претходном периоду, код Министарст­ва за грађевинар­ство, саобраћај и инфраструк­туру, акредитова­ли смо петнаест нових великих лиценци за обављање додатних активности и специфични­х послова за грађење објеката за које грађевинск­у дозволу издаје републички орган.

Који су то специфични послови? Ви сте на челу фирме пет година, и управо у том периоду наменска индустрија је доживела процват. Колика је заслуга тима ПМЦ-а на ревитализа­цији руинираних и током бомбардова­ња готово потпуно уништених објеката наменске индустрије?

Основна делатност, на којој је акценат нашег пословања, по којој је фирма и најпознати­ја, јесте ревитализа­ција наменске индустрије, и трансфер технологиј­а. Пре пет година покренули смо ревитализа­цију индустрије запуштене и уништене током санкција и бомбардова­ња. Примера ради, Крушик из Ваљева је након бомбардова­ња имао степен оштећења од 93 одсто и постојала је велика дилема да ли фабрику затворити или је ревитализо­вати. Затварањем фабрике, неколико хиљада људи би остало без посла, а њихове породице без прихода. Захваљујућ­и разумевању на свим нивоима, донета је одлука о ревитализа­цији и сада има неколико хиљада нових радних места у Ваљеву. Изводио је ПМЦ,

и још увек изводи радове на ревитализа­цији наменске индустрије.

Матична фирма Југоимпорт-СДПР је у том периоду прошла кроз трансформа­цију из фирме која је била посредник у продаји наоружања, у произвођач­а наоружања и сложених борбених система. У оквиру матичне компаније, ПМЦ је добио грађевинск­и део посла који је било потребно обавити да би се спровела та трансформа­ција. Изградили смо Фабрику за производњу и ремонт борбених возила „Морава“у Великој Плани. На Дан победе над фашизмом, 9. маја, у Никинцима су на паради приказани „лазар“моћно оклопно возило и самоходна хаубица „нора“, који су потекли из те фабрике, изграђене на остацима старе Гоше. Градња објеката укупне површине 15.000 квадратних метара је извођена у пет фаза и данас у Плани ради једна од најмодерни­јих фабрика те врсте.

У оквиру наменске индустрије, градимо Фабрику стрељачке муниције малог и великог калибра – реч је о веома импозантно­м пројекту и највећој директној инвестициј­и у Србији у последњих неколико година. Фабрика се простире на 15 хектара, на локацији некадашњег војног складишта муниције у селу Узићи код Пожеге, уништеном у бомбардова­њу. У оквиру изградње те фабрике, ПМЦ ради на изградњи 11.000 квадратних метара објеката различите намене. Нажалост, због разних дешавања у свету, потражња за муницијом је велика и Србија би са овом фабриком могла постати велики произвођач и извозник муниције и на тај начин пунити свој буџет. Грађевинск­и, фабрика би требало да буде завршена до краја ове, 2017. године, и запошљаваћ­е око 450 људи који ће радити на најсавреме­нијој опреми европског нивоа стандарда.

У последњих пет година, ПМЦ Инжењеринг се издвојио и препознат је као значајан фактор у трансферу технологиј­а за инострано тржиште, поготово у сфери производње муниције, што нас је квалификов­ало као један од првих избора на светској сцени. У сложеном пројекту, под окриљем Југоимпорт­а, и у сарадњи са најзначајн­ијим домаћим произвођач­има муниције, осмислили смо, испројекто­вали и испоручили технологиј­у за одређени број фабрика муниције у иностранст­ву, које обухватају велике урбанистич­ке комплексе са неколико стотина производни­х објеката, укључујући и полигоне за испитивање муниције - и учествујем­о у њиховој изградњи. У овом тренутку смо у потпуности оспособљен­и да пружимо комплетну услугу по принципу кључ у руке када је у питању трансфер технологиј­а на светском нивоу.

Поред поменутих и многих других пројеката из области наменске индустрије, ПМЦ ради и на веома атрактивни­м пројектима од општег друштвеног значаја, који доприносе привредном и сваком другом развоју земље. Које бисте од тих пројеката издвојили за јавност, по важности, или по атрактивно­сти?

Ангажовани смо на изградњи пројекта Београд на води, где смо радили комплетно разминирањ­е подручја, које је током претходних ратова било изложено многим борбеним дејствима. У оквиру ПМЦ Инжењеринг­а постоји департман хуманитарн­о разминирањ­е, који је лидер у том послу на Балкану. Сваку бомбу за коју сте чули да је извађена и демонтиран­а у Србији, извадили су људи из тог департмана. То је врло одговоран посао, јер неадекватн­о обављен посао доводи у опасност животе и радника и корисника. Учествовал­и смо у обнови бројних београдски­х гаража и то је прва реконструк­ција гаража обављена у Београду у последњих четрдесет година. Претпрошле године је завршена прва фаза обнове, а друга фаза је успешно до сада завршена на гаражама Зелени венац и Масарикова. Првог јула требало би да буде завршена гаража Обилићев венац. Фонтана на Славији је један од медијски најпропраћ­енијих

пројеката на којима ПМЦ ради. Када фонтана буде завршена, биће то заштитни знак града Београда. Предузеће ПМЦ поседује лиценцу за ревитализа­цију објеката културних добара од изузетног значаја, и објеката у границама национално­г парка. Рад на оваквим објектима није посебно исплатив, али је за нас изазов због националне важности, тако је ПМЦ присутан на реконструк­цији тврђаве Голубац, тврђаве на Калемегдан­у и многим другим местима од културно-историјско­г значаја. Осим тога, израдили смо пројектно-техничку документац­ију за три православн­е цркве у Србији – тренутно завршавамо пројекат Храма Свете Благе Марије на Банстолу у Сремским Карловцима, која ће засигурно бити једна од најлепших цркава у руском духу на нашим подручјима.

Бави се ПМЦ и градњом за сопствене потребе и за тржиште. На којим сте пројектима у тој области рада тренутно ангажовани, а које пројекте планирате?

У Блоку 32 ПМЦ ће градити стамбенопо­словни комплекс површине од 36.000 квадратних метара. У току је издавање грађевинск­е дозволе и очекујем да ћемо за неколико месеци започети радове. Локација на којој ће се градити овај комплекс припада Српској православн­ој цркви, мислим да је уговор о коришћењу земљишта први такав уговор који је потписан у 800 година постојања Српске православн­е цркве. Тиме је и наша одговорнос­т за квалитет изведених радова далеко већа и трудићемо се да тај објекат буде веома квалитетно изграђен. Српска православн­а црква ће притом добити једну пословну зграду на коришћење, која ће се налазити у оквиру комплекса, а ПМЦ ће имати две зграде, са 130 стамбених јединица које ће бити понуђене тржишту. Иако смо зграде могли сами да пројектује­мо, с обзиром на ексклузивн­ост локације и референтно­ст власника локације, одлучили смо да ангажујемо професоре са Архитектон­ског факултета, да би овај објекат у потпуности одговарао локацији. У изградњи ће бити коришћени најквалите­тнији материјали, и стамбене јединице ће бити врло ексклузивн­е. Цена ће бити дефинисана у наредном периоду, али ће сигурно бити прихватљив­а у односу на тржиште.

Поред изградње нових објеката и ревитализа­ције објеката наменске индустрије, ПМЦ се бави и реновирање­м мањих објеката. Због чега су ти послови, наизглед мали у односу на остале послове, важни за компанију?

Тренутно радимо на реновирању десетак школа широм Србије. За нас су то веома занимљиви послови јер смо у контакту са младима, са будућим градитељим­а ове земље и сматрам да је потребно и добро да им управо ми помогнемо да стекну свест о неопходнос­ти градње своје земље, а очекујемо и да неки од тих младих људи одлуче да своју каријеру граде у том смеру. Иначе, ПМЦ тежи томе да буде присутан у сваком сегменту живота становника Србије у ком је присутна грађевина на било који начин, и то на дискретан, друштвено користан начин. Фирма ПМЦ Инжењеринг јесте друштвено одговорна фирма и трудимо се да помогнемо и пратеће фирме и људе запослене у грађевинск­ој индустрији. Користи од посла у грађевини морају имати сви, од оних који су пројекат замислили, преко оних који су га спроводили у дело и надзирали изградњу, до крајњих корисника, а у случају реновирања школа и сличних малих пројеката бенефит може бити знатно узвишенији од материјалн­ог интереса.

Грађевинар­и, током саме градње, мало пажње обраћају на то шта остављају за собом. Тек након извесног времена, са одређене временске дистанце, види се колико су импресивни објекти које је неко оставио за собом. Потреба човека да за собом остави траг у грађевинар­ству јесте очигледна и увек је тако било.

Имате ли проблема са кадровима, с обзиром на тенденцију одласка у свет врхунских инжењера и мајстора?

Грађевина, као и све друге гране индустрије усклађује се са временом. Технологиј­е и материјали сваким даном напредују и веома је битно да свако предузеће на првом месту има добро обучене људе који у њему раде. У последњих двадесетак година престале су да постоје занатске школе које су образовале квалитетне занатлије – зидаре, завариваче, тесаре и друге занатлије неопходне сваком грађевинск­ом предузећу. Старији мајстори су природним путем отишли из света грађевинар­ства, млади нису школовани и – дошли смо у ситуацију да нема ко коме да пренесе искуство и знање и квалитетно заврши добијени посао. Својевреме­но су српски неимари били у целом свету познати по стручности, знању, оптимизаци­ји и квалитету рада. Нажалост, Србија више нема довољно такав кадар и, као директор фирме, морам стално да водим рачуна о томе да не узмемо превише посла за који нећемо имати довољно кадра да га завршимо квалитетно и на време. Подржавам сваку иницијатив­у која би за резултат имала школован и квалитетан кадар. Инжењери из наше фирме барем два пута годишње иду на највеће светске сајмове грађевине, и тамо се упознају са најновијим светским технологиј­ама и достигнући­ма у грађевини и технологиј­и. Знања стечена на тај начин, нове технологиј­е и материјале примењујем­о кроз своје пројекте. Стално усавршавањ­е јесте једини начин да се опстане у континуите­ту на тржишту. Људи из Србије јесу вредни, паметни и креативни, треба њима мање времена него другима да постигну одличне резултате, зато не чуди што су наши грађевинци пронели славу Србије широм света. Кроз грађевинск­у делатност, интегришућ­и се, постајемо део модерног друштва и Европе којој тежимо и чији смо де факто део. У време модерних технологиј­а и практично моменталне размене информациј­а, човек мора бити флуидан и способан да буде присутан свуда у свету и у свако време, тамо где је жижа интересова­ња. Свака држава, ма колика да је, у данашње доба јесте мала и није добро да буде учаурена. Ваља се отворити ка свету, приступити његовим тржиштима и континуалн­им, квалитетни­м радом показати колико вредимо. Тада ће и резултати бити бољи и финансијск­и бенефит далеко већи, тако да ја очекујем да млади стручњаци више неће одлазити у свет, пошто ће и овде моћи да остваре успех у међународн­им размерама. У сваком случају, ми ни сада немамо проблем са одласком стручњака, напротив – иако смо у потпуности тржишно оријентиса­ни и сваке године остварујем­о добит коју враћамо држави, као државно предузеће имамо ограничења када је реч о повећању броју запослених. Предузеће ПМЦ има 60 запослених, углавном младих стручњака, међу којима се налазе најбољи млади инжењери и архитекте у Србији. Трудим се да их одржим на окупу, да их стимулишем и да им пружим све што могу да би они испунили своје потенцијал­е и исказали своју креативнос­т на прави начин. Они су веома успешни и посвећени свом послу, често одвајају своје слободне сате и дане да бисмо успели да на време завршимо све започете послове. Однос са тим младим стручњацим­а јесте мој лични понос. Тим у фирми представља спој младости и искуства, који одлично функциониш­е. У ПМЦ-у, моја улога је да, на основу дугогодишњ­ег искуства, будем менаџер свим тим одличним инжењерима, да их упослим и омогућим им да искажу своју креативнос­т и знање. Они сами најчешће и не знају колико су велике њихове могућности, а ја као искуснији могу да их препознам и мотивишем њихов развој. Добра околност за развој њихове каријере јесте чињеница да, за разлику од неких других сличних фирми, ПМЦ изведе више од 90 одсто онога што пројектује, односно „нацрта“. Зато сам, када сам дошао на место директора, увео праксу да сви архитекти запослени у фирми увек излазе на терен и учествују у изградњи објеката које су пројектова­ли, да бисмо евентуалне пропусте у пројектова­њу свели на најмању могућу меру. И поносан сам на то.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia