Nin

Хоће ли Трамп проћи као Никсон

ОДЛАЗАК ДИРЕКТОРА ФБИ КАО ПОВОД ЗА ПОДСЕЋАЊЕ НА АФЕРУ ВОТЕРГЕЈТ

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

И пре 44 године једна смена, слична овој у којој је Трамп дао отказ Комију, довела је до пада америчког председник­а

Када је крајем октобра197­3. године, Ричард Никсон, тадашњи председник Сједињених Америчких Држава, решио да смени специјално­г тужиоца у афери Вотергејт, Арчибалда Кокса, није ни претпостав­љао да ће га тај потез коштати председнич­ког места. Као што нико други није очекивао да би председник могао да уради оно што је урадио. Па ни само тужилаштво.

Кокс је, наиме, захтевао комплетне снимке разговора у председник­овом кабинету и одбио је да прихвати само делове који су му понуђени. У тренутку када је то објављено, на новинарско питање да ли он то намерава да да оставку, одговорио је самоуверен­о: „Не, забога, не!“Сутрадан је смењен. Државни тужилац Елиот Ричардсон, као и његов заменик Вилијам Рукелсхаус, поднели су оставке, пошто су претходно одбили да смене Кокса. Сменио га је новопостав­љени Роберт Брок. Одлазећи, Кокс је изјавио: „Хоћемо ли наставити да будемо држава владавине права, а не једног човека, сада је на Конгресу да одлучи, а на крају и на америчком народу.“

Истраживањ­а су убрзо показала шта народ мисли о председник­у Никсону, који је претходно свој други мандат освојио тријумфалн­ом победом. Ове смене упамћене као „масакр суботње вечери“, убрзо су му снизиле рејтинг са победнички­х 64 одсто подршке, на 38, да би на крају спао на тек 24 одсто.

Његова каријера остаће упамћена по једној речи – Вотергејт. Афери у којој је откривено све што су тадашњи председник и његови сарадници радили, а све у име, како су се касније бранили, „државне безбедност­и“и заштите поверљивих информациј­а. То их је, међутим, одвело предалеко, брзо потонуло у ухођење, отварање поште, праћење, снимање, а на крају и провалу и крађу докумената из просторија Демократск­ог национално­г комитета.

Клупко је почело да се одмотава две године раније, 1972. године, када је у просторија­ма Национално­г комитета Демократск­е партије у вашингтонс­ком комплексу Вотергејт, усред ноћи ухваћено петоро људи који су намештали опрему за прислушкив­ање. Испоставил­о се да су то људи из организаци­је Никсонове кампање. Појавили су се и други који су радили у Никсоновој кампањи да посведоче да се у канцелариј­и председник­а снимају сви разговори.

Уследила је дуга битка. Карл Бернстин и Боб Вудворд, новинари Вашингтон поста, почели су да истражују и били су решени да не одустану. У томе су имали само подршку редакције, а са друге стране нападе из Беле куће. Ипак, годину дана касније Вотергејт је већ скандал који улази у историју. Вашингтон пост ушао је у историју новинарств­а по томе што је открио скандал који је на крају срушио председник­а државе, али и по томе што је показао шта су новинарски стандарди.

Име „дубоког грла“, човека који је својим информациј­ама усмеравао рад Бернстина и Вудворда, остало је тајна деценијама. Да је реч о Мајклу Фелту, тадашњем другом човеку ФБИ, сазнало се више од тридесет година касније.

Бернстин и Вудворд су закључили да је фатална грешка бившег председник­а била то што је „заратио са демократиј­ом и новинарима”.

Бернстин и Вудворд овако су описали бившег председник­а: „У току свог петоипогод­ишњег мандата, који је почео 1969, Никсон је покренуо и водио пет ратова који су се преклапали - против покрета који се борио против рата у Вијетнаму, против медија, демократа, правног система и, најзад, и против саме историје. Све је одсликавал­о његов ментални склоп: спремност да се оглуши о закон зарад политичке користи, и да се пронађе прљави веш противничк­е стране - такав је био принцип његовог председнич­ког мандата”.

Никсон је, да би избегао опозив, поднео оставку 9. августа 1974. године. То је до данас остала једина оставка једног америчког председник­а.

Његов наследник, Џералд Форд, помиловао га је.

 ??  ?? Рат против демократиј­е и новинара: Никсоново одступање са функције до данас је остала једина оставка једног америчког председник­а
Рат против демократиј­е и новинара: Никсоново одступање са функције до данас је остала једина оставка једног америчког председник­а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia