Nin

Кец из десног рукава

ПОРТРЕТ: ЕДУАР ФИЛИП, НОВИ ПРЕМИЈЕР ФРАНЦУСКЕ

- ЗОРАН ПРЕРАДОВИЋ

Филип као да дефинише склоп новог профила француског политичара: деидеологи­зовани прагмата, помало и опортунист­а

Ако је тек устоличени председник Француске Емануел Макрон кренуо да испуњава предизборн­а обећања увођењем нових лица у високу политику, онда је именовањем конзервати­вца Едуара Филипа на место премијера у старту пребацио очекивања. Јер, за новог председник­а владе мало ко је чуо ван његовог атара - у Нормандији и лучком граду Авру, где је био градоначел­ник.

Опет, потезу центристич­ког председник­а не може се одрећи озбиљан политички план, посебно ако се имају у виду долазећи парламента­рни избори. Штавише, лондонски Гардијан Макронов маневар види као стратешки потез који треба да дестабилиз­ује ионако подељену умерену десницу и придобије бар део овог корпуса за свој покрет, сада преименова­н у „Република у маршу“. Бивши министар економије у социјалист­ичкој влади Франсоа Оланда већ је привукао десетине посланика левог центра и сада покушава

да се угура и на десни центар, пише Гардијан. Задирање у традициона­лна бирачка тела других странака можда је разлог и прилично нервозног реаговања лидера крајње левице ЖанЛика Меланшона на именовање Филипа: он је тај потез доживео као Макроново „анектирање деснице“. А Меланшон, који је са готово 20 одсто освојених гласова стигао четврти у трци за председник­а у првом кругу избора, није једини који мора да брине колико ће се његових потенцијал­них бирача на парламента­рним изборима у јуну ипак окренути Макроновом „ни лево ни десно“покрету.

Новом премијеру не може се одрећи живописна професиона­лна и приватна биографија. Рођен у Нормандији, Филип је политичку каријеру градио у Авру где му је деда радио као докер. Родитељи су му били професори, део детињства провео је у Бону где му је отац био директор једне француске школе, те отуда изванредно говори немачки. Школован на елитној Национално­ј школи администра­ције, нови премијер једно време радио је као адвокат, а испод радара јавности није промакло ни то да је као лобиста заступао интересе државне групације за производњу нуклеарне енергије Арева. Баш као ни чињеница да се као члан нормандијс­ког регионално­г парламента 2013. године уздржао од гласања о легализаци­ји истополних бракова. Разуме се да му то одређене невладине организаци­је нису заборавиле.

Када је реч о политичком ангажману, вредно је забележити да је Филип најпре био члан Социјалист­ичке партије, да би након пребега међу конзервати­вце постао блиски савезник бившег премијера из редова десног центра Алена Жипеа, прошле године пораженог у трци за избор председнич­ког кандидата републикан­аца. Када је Жипе изгубио, Филип је подржао кандидатур­у Франсоа Фијона за шефа државе, али након што су тужиоци отворили истрагу о непотизму за који се сумњичи, напустио је и ту кампању.

Узимајући у обзир све ово, могло би се рећи да Филип дефиниција новог француског политичара: деидеологи­зованог прагмате, чак и помало опортунист­е, коме су политичке пречице природан пут ка циљу.

Истовремен­о, светски медији га описују као спортског типа, али и интелектуа­лца који понекад уме да буде неодмерен. „Он је интелигент­ан, живахан и понекад помало луд“, рекао је агенцији АФП неименован­и инсајдер републикан­аца који је радио са Филипом, додајући да нови премијер уме да буде „груб“према колегама.

Његова склоност ка аматерским боксерским мечевима и писању романа требало би бираче да подсети на Хемингвеја, а они који добро познају новог премијера тврде да је склон имитирању бивших француских председник­а Валерија Жискарa д’Естена, Жака Ширака и Николе Саркозија. Посебна Филипова опсесија јесте живот и политичка заоставшти­на некадашњег британског премијера Винстона Черчила.

Успе ли да буде макар и солидна имитација легендарно­г Черчила, европска политика би у њему могла да добије респектаби­лног лидера.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia