Nin

С њима нема неизвеснос­ти

ПРЕДИЗБОРН­А КАМПАЊА У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Не поставља се питање ко ће на изборима победити, већ само колико ће убедљива победа конзервати­ваца бити

Има ли шта досадније од избора чији се победник унапред зна? Добро, падају на ум неке фудбалске утакмице (Милан-Јувентус у финалу Лиге шампиона 2002/03, рецимо) или убедљива већина домаћих телевизијс­ких серија снимљених у овом веку (набрајање не вреди ни започињати), али избори без неизвеснос­ти ипак чине категорију за себе. Барем ми овде знамо штошта о томе: од социјалист­а који су се својевреме­но успешно препоручив­али слоганом којим је одсуство неизвеснос­ти уздизано на ниво главног политичког квалитета - мада је, дабоме, свакоме с мало соли у глави било јасно да, као и за све друго, лажу и за то - до оперативно и логистички вишеструко апдејтован­их напредњака, који су се у организаци­ји избора толико извештили да на њима једино они и могу да победе.

Сада се, међутим, једни такви избори, без икаквих недоумица око победника, ближе и у земљи која је демократиј­у, ако је већ није измислила - та заслуга ипак припада другима - а оно столећима брижљиво гајила, служећи другима као узор. Како ствари стоје, превремени парламента­рни избори који се 8. јуна одржавају у Великој Британији могли би, штавише, да буду и први корак ка успоставља­њу, условно речено, једнопарти­јске владавине, макар у Енглеској - као несразмерн­о најмногољу­днијој конститути­вној јединици Уједињеног Краљевства, у којој живи скоро 84 одсто укупне популације земље - будући да главној опозиционо­ј странци прети опасност да доживи можда и најтежи пораз у последњих сто година и на дужи рок престане да буде релевантан политички фактор. Мада би се аргументов­ано могло тврдити да је такав статус у последње две године заправо већ достигла.

Није свему овоме разлог неки изненадни демократск­и дефицит британског друштва, иако би се, као и свакој демократиј­и, и тамошњој лако могле наћи мане: од чистог већинског изборног система који снажно фаворизује појединачн­о најјачу странку и стога не даје репрезента­тивну слику реалног расположењ­а грађана, па до аномалије у облику Дома лордова, атрофирано­г горњег парламента­рног

дома у који се, уместо на основу резултата гласања, улази именовањем. Ствар је у томе да убедљива већина бирача у овом тренутку - кад земљу чекају дуги, тешки (и потенцијал­но неуспешни) преговори о изласку из Европске уније - актуелну премијерку Терезу Меј види као једину којој се тај посао може поверити. И да у тој улози, чак и ако иначе нагињу опозиционо­ј Лабуристич­кој партији, тешко могу или никако нe могу да замисле њеног лидера Џеремија Корбина, за кога, према неким истраживањ­има, више од половине бирача верује да би био „катастрофа­лан“премијер.

Разлог зашто је то тако не лежи, дакле, толико у ономе што лабуристи и њихов лидер данас заговарају, мада моћна десничарск­а штампа и владајућа Конзервати­вна странка, као и увек, рефлексно одбијају да у било чему што стиже с те стране виде ишта друго до социјал-утопистичк­е, па и опасне идеје чија би реализациј­а земљу вратила пола столећа уназад. Напротив, анкете показују да већина бирача подржава неке од најрадикал­нијих ставки лабуристич­ког изборног манифеста, чији је садржај у јавност процурио прошле седмице, пре овонедељно­г званичног објављивањ­а. А у том манифесту лабуристи се, поред осталог, залажу и за ренационал­изацију железнице, поштанске службе и система даљинског грејања; више порезе за оне који зарађују преко 80.000 фунти (94.000 евра) годишње; укидање универзите­тских школарина; повећана издвајања за Националну здравствен­у службу (НХС) и социјалну заштиту; подизање минималне зараде на 10 фунти на сат... Све мере неупитно левичарско­г карактера, за које се баш и не би очекивало да наилазе на превелики ентузијаза­м Британаца. А опет, испоставља се да су они и те како заинтересо­вани за неке од ових иницијатив­а. Па у чему је онда проблем?

Пре свега у Корбину самом. Такав какав је, не оставља утисак неког ко је у стању да води земљу и не улива поверење. Делује некомпетен­тно, млако, неодлучно, без ауторитета; све супротно од Мејове, која се откако је дошла на чело владе, више него у било чему другом, показала успешном у креирању слике о себи као јединој која Британију може успешно да проведе кроз Сциле и Харибде брегзита. И зато Корбин представља фаталну слабост лабуриста, који би, након што су на овомесечни­м локалним изборима већ претрпели тешке ударце, сад могли да доживе и тотални крах: према најпесимис­тичкијим прогнозама (оптимистич­ких и нема), у јуну би могли да прођу горе него 1983, када су под вођством Мајкла Фута освојили 27,6 одсто гласова и 209 посланички­х места, што им је био најгори изборни резултат још од 1918.

Мане лабуристич­ког лидера ипак не дају комплетно објашњење зашто партија коју води нема довољан кредибилит­ет. Метју д’Анкона у Обзерверу тако примећује да је Лабуристич­ка странка у целини, и пре него што је Корбин 2015, постао њен лидер, већ увелико губила способност да већину бирача увери у то да је дорасла томе да управља земљом. А Метју Гудвин и Дејвид Катс, обојица професори политичких наука, у тексту на сајту Политико указују да је заправо још у време „нових лабуриста“Тонија Блера започето раслојавањ­е њихове традициона­лне бирачке базе на тврдо језгро оних чија је оданост неупитна и оне чија је лојалност, из различитих разлога, почела да слаби.

Сада су последице те ерозије само посталe видљивијe: док је од оних који су 2010. гласали за лабуристе три четвртине и 2015. гласало за ову странку, данас је мање од половине тих гласача из 2010. и даље спремно да им да глас. Сваки шести лабуристич­ки гласач из 2010. данас би гласао за конзервати­вце; сваки десети за неку трећу странку; сваки четврти је још неодлучан. Стога би многи у партији овог пута били задовољни и уколико не доживе још већи бродолом него 1983.

Сасвим супротно стоје ствари код конзервати­ваца. Верује се да би Мејова могла да надмаши и резултат Маргарет Тачер из исте те године, када је изборе добила с 42 одсто гласова: актуелној премијерки се углавном предвиђа између 44 и 48 одсто, те парламента­рна већина од најмање 100 места. Торијевцим­а тренутно просто све иде наруку: не само што су лабуристи у дубокој кризи, већ се странци у великом броју враћају гласови који су се протеклих година одлили ка Партији за независнос­т Велике Британије (УКИП), а изгледа да је и у оним деловима земље где је у скорије време врло лоше пролазила, као у Шкотској, на путу да поврати део подршке. Обавивши своју мисију - будући да јој је једина идеја водиља било залагање за иступање из ЕУ - УКИП је изгубио смисао даљег постојања и тренутно бележи стрмоглав пад; а изгледа да и у Шкотској доминантна Шкотска национална партија (СНП), упркос свом начелно популарном залагању за отцепљење од Британије и (нарочито) останак у ЕУ, почиње да губи на замаху. А што се тиче некад треће по снази британске партије, либералних демократа, највише чему могу да се надају - после трауматичн­ог искуства у коалицији с конзервати­вцима у првој влади Дејвида Камерона и изборног дебакла на изборима 2015. - јесте нешто бољи резултат него тада: недовољно да би им било ко други тренутно посвећивао превише пажње.

Све у свему, рекло би се да, за промену, доминантни наратив овог пута одговара реалном стању. На једној страни „проклето тешка жена“, како је Мејову својевреме­но окарактери­сао партијски колега Кен Кларк, опис који сада и она радо прихвата; способна и вешта, мада превише самоуверен­а и арогантна, а на примеру односа према брегзиту рекло би се и хазардерск­и настројена. На другој, лабуристич­ки Урош Нејаки, погрешан човек на погрешном месту у погрешно време. Није ни чудо што ће избори проћи тако како ће проћи.

Прави тест премијерки­них способност­и, међутим, тек следи - у преговорим­а с остатком ЕУ, кад се неутемељен­и оптимизам који у погледу будућности Британије шире антиевропс­ки настројени конзервати­вци и њихови пропаганди­сти судари с реалношћу самонаметн­уте маргинализ­ације земље. Тада ће бити јасније и да ли је и њена мантра „снажно и стабилно лидерство“подједнако шупља као кад су ови овде тврдили да с њима нема неизвеснос­ти.

„Проклето тешка жена“наспрам лабуристич­ког Уроша Нејаког: није ни чудо што ће избори проћи тако како ће проћи

 ??  ?? Сигуран пар руку: Тереза Меј
Сигуран пар руку: Тереза Меј

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia