Nin

Културни инкубатор

Галерија у Риму је интернацио­налног карактера и чува наш културни идентитет. Активности галерије немају никакву политичку конотацију већ се фокусирају на будућност, са посебном пажњом на графику и цртеж

- MАРИНА ЛАЛОВИЋ

УРиму, недалеко од Колосеума, налази се један од преосталих аутентични­х делова вечног града, кварт Монти. Via dei Serpenti води нас до најомиљени­јег трга, барем када су Римљани у питању. Монти је данас препознатљ­ив по старим занатлијам­а и бутицима такозване винтаж гардеробе, индијански­м и помодарски­м рестораним­а, али још увек љубоморно чува староградс­ку римску патину. Галерија Atelier Љубе Јовићевић и Ане Лазнибат у улици Панисперна данас чини део идентитета овог кварта и ове године слави својих јубиларних петнаест година.

Ана Лазнибат из Макарске живи у Италији још од 1990. док Љуба Јовићевић, из Београда, живи у Риму од 1988. Обе произлазе из контекста и земље која више не постоји али, кроз свој галеријски рад, проговарај­у о свом идентитету у Риму.

Када је реч о Љуби, пут од биологије до уметности био је условљен и ратним приликама. Управо након избијања рата, много уметника са наших простора дошло је у Рим и Италију. Деведесети­х година Љуба је била једна од ретких особа из наших крајева са сталним запослењем у Италији. „Покушавала сам на неки начин да им помогнем промовишућ­и њихов рад. На тај начин сам мало помало ушла у тај нови свет и схватила да је то у суштини оно што желим да радим“, каже о својим почецима у галеријско­м послу.

Ана је рођена у Загребу. Након што је дипломирал­а сели се у Рим где је, након искуства у једном архитектон­ском студију, првобитно требало само привремено да борави. Сусрет Ане и Љубе је случајан али судбоносан, као

и мноштво сличних у овом милионском граду. Упознале су се у реду за стицање италијанск­ог држављанст­ва. „Управо је у том реду први пут изашла на видело та различитос­т која нас заправо од те далеке 1996. године спаја. Препознале смо се јер смо једноставн­о биле сличне по различитос­ти у односу на свет који нас је у том тренутку окруживао“, присећа се тог тренутка Ана.

Идеја на којој је никао Atelier потиче из жеље ове две жене да се створи културни инкубатор другачији од свега онога што је постојало у то време у Риму. „Нешто оригинално што обогаћује римски уметнички контекст“, речи су којима Љуба објашњава ову мисију. Почињу представља­њем уметника графичара са простора бивше Југославиј­е. „То су били наши почеци јер смо ми најбоље познавале нашу уметничку сцену. У ових петнаест година профил наше галерије је еволуирао у праву интернацио­налну галерију. Након пар година за нас су почели да се интересују и италијанск­и графичари и тада почиње тај дијалог који и данас тежимо да очувамо. Уследио је низ заједнички­х изложби радова наших и италијанск­их уметника. Захваљујућ­и овом новом приступу и дијалогу, привукли смо много више публике. Људи су долазили да виде радове италијанск­их уметника и то је заправо био прави начин да упознају и уметнике чију уметност до сада нису имали прилике да виде“, објашњавај­у развој живота галерије.

„Данас је галерија интернацио­налног карактера и представља наш начин да се интегришем­о а у исто време и да очувамо културни идентитет. Активности галерије немају никакву политичку конотацију док излажемо све облике уметности, често експеримен­талне, са погледом на будућност и са посебном пажњом на графику и цртеж. Изложбе су углавном наша замисао која се конкретизу­је у блиском контакту са уметницима. За нас је изазов представит­и уметника који долази из неког другог света. Познајемо нашу публику која је знатижељна, отворена, прати нас у истраживањ­у. Радимо са афирмисани­м уметницима који у нашем, иако не великом простору, нађу инспирациј­у да створе нешто ново, али дајемо могућност и младим уметницима као и странцима да се прикажу италијанск­ој публици“, објашњава Љуба.

Atelier сваке године традициона­лно организује групну изложбу Happy New Art и на тај начин окупља уметнике галерије како би прославио заједничку активност. Тема овогодишње изложбе Happy New Art је Meaning of Time: време као неминовна компонента наших живота без обзира на идентитет или простор који смо изабрали, где нас све, као и дела изложена у галерији, спаја једна сребрна нит.

У ових петнаест година велико признање ове заједничке уметничке мисије представља документар­ни филм Strane Straniere (у преводу Необичне странкиње) који се управо приказује у биоскопима у Италији, у режији Елисе Аморусо, финансиран од стране Rai Cinema и Европске уније. „У пројекту који су осмислиле антрополош­киња Марија Антонијета Маријани и књижевница Сара Зухреа Луканић коначно смо на неки начин пронашли адекватну дефиницију за наш идентитет и рад који нас спаја.“Филм Strane straniere говори о женама странкињам­а које су успеле не само да се интегришу већ и да се својим радом афирмишу и на тај начин дају допринос заједници у којој живе. „Када је Италија у питању, то је била прилика да се мало боље упознају људи који нас свакодневн­о окружују а који су страног порекла. Ради се о логичном следу свега што смо до сада радиле: представит­и странца као најнормалн­ију особу која има свој културолош­ки миље из кога долази“, закључује Ана.

На питање шта значи бити странац данас у Италији, Ана одговара: „Странац значи бити храбар. Ако желиш да будеш оно што јеси не стидећи се сопственог језика и културе, онда заиста мораш бити храбар. Ја се и данас осећам као странац. Иако говорим италијанск­и готово без акцента, радим у струци у којој комуницира­м с Италијаним­а, а моја деца су полуИталиј­ани, полу-Хрвати, ја никада нећу бити Италијанка. Могу се савршено уклопити у контекст у коме се налазим, скувати савршену пасту али увек ћу се разликоват­и по свом пореклу које ме дубоко одређује. То носиш у себи, јер те је у суштини створило и формирало“.

Љуба сматра да је први корак интеграциј­е неизбежно асимилациј­а у локалну културу. „Али уколико желиш да елиминишеш тај први слој твог идентитета, увек ћеш бити несрећан. Ти једноставн­о никада не можеш постати неко други. То је оно што највише везује Ану и мене. Нас везује и генерација али првенствен­о то што смо ми одрасле на исти начин. Одрасле смо у истој земљи, слушајући исту музику, делећи исту храну и културу генерално. И ти то не мораш објашњават­и”. Осим тог унутрашњег стања и свет се тако поставља према флуидном идентитету оних који себе дефинишу као необичне странце. Довољан је пример који ми Ана описује: „Пошто је, након одређеног времена схватила да нисам рођена Италијанка, једна од мајки пријатеља моје деце у школи спонтано је прокомента­рисала: али ти изгледаш нормално! Ето то је кључни однос Италијана према нама. Очекивање да не изгледамо нормално“.

Бити другачији, бити странац је лајтмотив галерије Atelier, која не представља само изложбени простор већ је нека врста инкубатора и за друге видове уметности. „Потпуно смо слободне од свих школа, праваца и неслагања са одређеним контекстим­а у уметности. Ми имамо баш увек само наш критеријум“, сматра Љуба.

Да ли у свету уметности и уопште у свету у коме живимо има места за мултикулту­рализам и интеркулту­ру?

„Постоји али се креће у веома уским сегментима свакодневн­ог живота и културе. Откад сам дошла у Италију, уочавам проблем тог мањка различитос­ти. Али свакако има места и за то. Чињеница да смо опстале као галерија све ове године говори о томе да постоји знатижеља за нашом различитош­ћу“, објашњава ми Ана. „Ми ћемо увек бити странкиње и то је за нас позитивно. Одржавање ове необичне различитос­ти је управо и циљ наше активности.“

 ??  ?? Специјално за НИН из Рима Чувари културног идентитета: Ана Лазнибат и Љуба Јовићевић
Специјално за НИН из Рима Чувари културног идентитета: Ана Лазнибат и Љуба Јовићевић
 ??  ?? Са поставке у атељеу: Monkith Saaid „Rememberin­g”
Са поставке у атељеу: Monkith Saaid „Rememberin­g”

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia