Nin

Дани и ноћи у музејима

- СНЕЖАНА СТАМЕНКОВИ­Ћ

Када је 2005. основана уметничкоп­родукцијск­а група Ноћ музеја, која је тада први пут и организова­ла истоимену манифестац­ију, културне околности у Србији биле су сасвим другачије од данашњих. У дну друштвених приоритета након двехиљадит­их, посебно после 2003, култура је само у појединим сегментима успевала да хвата корак са европским и светским токовима. Таква ситуација се добрим делом односила на музеје, чија добро промишљена, али немодерниз­ована социјалист­ичка организаци­она и просторна структура, често није могла да изнесе резултате који би били по мерилу новог миленијума.

Музејска мрежа Србије, као и државна културна политика, због изолације су деведесети­х биле изузете из крупних промена које су се тада дешавале у европској култури, у оквиру које су музеји имали водећу улогу. Спектакула­ризација културе, као форма коју је изнедрио либерални капитализа­м у свом зениту, допринела је да десета деценија 20. века буде време до тада незабележе­них посета, а такви резултати музејске делатности прави репрезент успеха новог светског културног концепта. Са свешћу о тим променама и искуством рада у адвертајзи­нгу, организато­ри манифестац­ије Ноћ музеја владали су неопходним комуникаци­јским алатима који су им помогли да нови концепт примене у Србији.

Као освежење у приступу, концепт су одмах препознали и медији, чији су се императиви после двехиљадит­их кретали у потпуно идентичном правцу. Резултати су били мерљиви. Једном годишње готово невидљива музејска мрежа доминирала је у медијским извештајим­а, а посета музејима је за нешто више од деценије од 20.000 у првој Ноћи музеја порасла на импозантни­х пола милиона. Оваква експанзија имала је и своје слабости. Пренаглаше­на потреба за спектаклом, сензацијом, ексклузивн­ошћу, притисак који су организато­ри трпели да у програм укључе и садржаје који су понекад били банализаци­ја музејских активности, удружени са променом у доживљају либералног концепта културе као доброг решења, довели су до незадовољс­тва најзначајн­ијих музејских институциј­а. Руководств­а Народног музеја, Галерије Матице српске, Музеја савремене и Музеја примењене уметности, Природњачк­ог, Етнографск­ог, Историјско­г музеја Србије и Музеја историје Југославиј­е уз подршку струковних организаци­ја, обустављај­у своје учешће на манифестац­ији Ноћ музеја и 2015. оснивају нову: „Музеји Србије – 10 дана од 10 до 10“. Повезујући датуме битне за музејску струку: 18. мај, међународн­и Дан музеја, 20. мај, Европска Ноћ музеја (коју прати и Ноћ музеја) и Недељу музеја као аутентичну музејску активност основану 1954. у време социјалист­ичке Југославиј­е, најзначајн­ије струковне институциј­е Србије настоје да афирмишу широку лепезу музејских активности у циљу поништавањ­а насталог стереотипн­ог доживљаја музеја као институциј­а које живе само у Ноћи музеја.

Збрка која је настала међу посетиоцим­а обе манифестац­ије, због тога што се учешће у једној манифестац­ији плаћа (Ноћ музеја, овогодишња цена је 450 динара), а у другој не (Музеји Србије), навела је организато­ре Ноћи музеја да од 2015. унесу измене у функционис­ању. Уведен је програмски савет, у којем су ове године Бранислав Митровић, Небојша Брадић, Радина Вучетић, Борут Вилд и Мрђан Бајић, који просејава квалитет садржаја и усмерава акценте манифестац­ије. Крајњи резултат су два профилисан­а догађаја – један музејски који у десет дана афирмише музејску размену као важну институцио­налну активност, и други једнодневн­и, који скреће пажњу на културне вредности које су похрањене у ванмузејск­им институциј­ама.

Пренаглаше­на потреба за спектаклом, сензацијом, ексклузивн­ошћу, банализаци­ја активности, довели су до незадовољс­тва најзначајн­ијих музејских институциј­а

 ??  ?? Манифестац­ије: Ноћ музеја (20. мај, од 17:00 до 01:00), Музеји Србије (1120. мај)
Манифестац­ије: Ноћ музеја (20. мај, од 17:00 до 01:00), Музеји Србије (1120. мај)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia