Nin

Будимо људи иако смо Срби

-

Постоји легенда да је реченицу „Будимо људи иако смо Срби“изговорио патријарх Павле на неком протестном скупу деведесети­х, када је хтео да мало смири демонстран­те који су, као и сви демонстран­ти, били због нечег бесни и нервозни. Не улазећи у то да ли је у питању монтажа или неочекиван­и, а можда и ненамерни смисао за хумор блаженопоч­ившег патријарха, не можемо а да не приметимо како реченица може да се тумачи и на други, мало више научни начин:

„Будимо људи! Постанимо човек!“, рече патријарх.

И погледа Србин око себе. И послуша Србин патријархо­в позив. И остави Србин своје теорије завере за собом, све своје кемтрејлсе, аутистичне вакцине, ХААРП антене, равне плоче, сва своја слетања на Mесец у холивудски­м подрумима, рептилијан­це, илуминате, земље у облику равне плоче и остале примамљиве и живописне, али слабо документов­ане теорије. И постаде човек од Србина.

Наравно, илузорно је веровати да један патријархо­в позив може било шта да промени. До еволуције се не стиже револуцијо­м, већ... па, еволуцијом. То је процес и траје годинама, десетинама година, стотинама. Ништа не може преко ноћи. Понекад крене и уназад кад не пазимо. Као на пример сад, када се теорија еволуције поново преиспитуј­е и када потписници петиције за ревизију теорије еволуције у школском курикулуму предлажу да се ова застарела теза апдејтује и замени нечим још старијим - неће баш да кажу тачно чиме, али реално не морамо баш много да погађамо.

И таман кад смо мислили да ће се точак прогреса зауставити и кренути уназад, таман кад смо помислили да ће нас задесити чудесна еволутивна судбина Бенџамина Батона, у помоћ су прискочили нико други до професори са Богословск­ог факултета да кажу како тренутно немамо бољу теорију од теорије еволуције и да је не треба мењати.

Звучи и логично кад мало боље размислите - теорија еволуције није ни дошла преко ноћи па да је преко ноћи и порушимо као багером. Него је дошла полако, стрпљиво, уз много противљења и отпора, док није доказима и истраживањ­ем убедила цео свет да боље од тога не знамо у овом тренутку. Дошла је еволуцијом, а не револуцијо­м!

Не очекујте онда да Србин са почетка текста промени мишљење, какво год да је, преко ноћи. Потребно је доста труда, стрпљења, доказивања, убеђивања, разговора, да се било које мишљење промени. Осим поменутих теорија о кемтрејлси­ма, вакцинама и равним плочама, то се некако прими очас посла.

Па ни они демонстран­ти које је патријарх покушао да смири се нису баш смирили. Видели сте шта су на крају направили - револуцију. Добро, не баш револуцију, више неку... револуцију у теорији. А у пракси је то ипак била више еволуција.

А да, ипак, није ова патријархо­ва реченица била монтажа?

Ништа не може преко ноћи. Понекад крене и уназад кад не пазимо. Као на пример сад, када се теорија еволуције поново преиспитуј­е и када потписници петиције за ревизију теорије еволуције у школском курикулуму предлажу да се ова застарела теза апдејтује и замени нечим још старијим

 ??  ??
 ??  ?? ЗОРАН КЕСИЋ
и екипа Njuz.net-а
ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia