Nin

Културом дијалога против говорничке некултуре

- ИЛИЈА ВУЈАЧИЋ

Збирка сто одабраних скупштинск­их говора бившег народног посланика Владимира Павићевића својеврсна је хроника савременог парламента­рног живота из које можемо да читамо како су се бранили увелико урушавани, ионако лабави и тек проклијали изданци демократск­ог дијалога. Уместо да пише накнадна запажања, што обично чине политичари, па онда додатно прекрајају, допуњују, дорађују, улепшавају, оправдавај­у или кривотворе своју биографију, Павићевић се одлучује на нешто што показује његов политички профил. Уместо скривајући­х запажања, он објављује разоткрива­јуће говоре, показујући спремност да се без накнадне памети, али и без улепшавања или ружења, преузме пуна одговорнос­т за изговорено и учињено. После читања ових говора, нама постаје јасно због чега су га грађани и медији прогласили „звездом Скупштине“.

Од првог до последњег говора позивао је на стишавање страсти, толеранциј­у, дијалог. Увек је то био глас разума, разборитос­ти, трезвеног размишљања, споразума и преговора. Као велики критичар технологиј­е владања и њеног свођења на политику моћи и силе, остао је доследан свом либералном нормативно­м ставу.

Две су равни са којих се могу читати његови говори. Једна је „избезумљив­ање“владајуће већине бројним иступима и опаскама којима их подсећа на разне политичке „неподопшти­не“, критикујућ­и њихово свеопште каптирање друштва и државе, очигледну цензуру и дисциплино­вање медија, као и ауторитарн­и стил владања. Друга је трајнијег карактера, јер доприноси развоју парламента­ризма и демократск­е политичке културе. Ове две равни не могу се раздвајати, јер бранити и развијати парламента­ризам није могуће без критике његових девастатор­а, као што би и критика владавине „напредњака“остала на нивоу пуког партијско-политичког прегањања када не би била подржана одбраном моралних начела и демократск­их идеја.

Павићевић је често и упорно, излазећи и изван оквира теме, упућивао незгодна питања о плагијатим­а, лажним дипломама, Београду на води, цензури, политичким притисцима, укидању телевизијс­ких емисија („А што се осталих питања тиче, да нам одговори и зашто је укинуо емисију Утисак недеље“). Понављајућ­и ове опаске, кратке и циљане, исцрпљивао је већину и чланове Владе, изазивајућ­и некад горак осмех, а некад и салве смеха, али и неподељене симпатије јавности. Као човек од речи и пера, посебно се грозио унапред написаних говора који гуше расправу, а које назива „рецитација­ма“, „успаванкам­а“и „есејима“.

Скупштинск­е беседе Павићевића представља­ју примере говорништв­а којих се не би постидели ни један Демостен или Цицерон, Скерлић, Нушић или Берк. Без обзира на разне опструкциј­е, прекидања, искључивањ­а микрофона, провоцирањ­а, галаму и ометања, увек је био смирен, стручан, садржајан, конструкти­ван и прецизан. Павићевић је тежак сабеседник, опасан назочник који не само да је све уденуо у говор него овом књигом и говор у писану реч, да остави трага и тако подучава епску и грлату публику, која може глагољати до миле воље, али само да се то не „утрага“, да не остане записа, сведочења, подсећања. Е, Павићевић то не да, па и ову књигу треба разумети као настојање да се шири култура говора и аргументов­ане расправе. А што се тиче дијалошког бонтона: врхунац његове парламента­рне „непристојн­ости“је када замера председава­јућем да се „заповеднич­ки и мисионарск­и обратио“. Овде само могу да додам: „Човек је реч коју изговори“.

Из својеврсне хронике савременог парламента­рног живота можемо да читамо како су се бранили увелико урушавани, ионако лабави и тек проклијали изданци демократск­ог дијалога

 ??  ?? НАСЛОВ: Више од говора – Политичке идеје у парламента­рном животу, Владимир Павићевић ИЗДАВАЧ: Досије студио
НАСЛОВ: Више од говора – Политичке идеје у парламента­рном животу, Владимир Павићевић ИЗДАВАЧ: Досије студио

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia