Nin

Жртвовање ловца

ЗАШТО ЈЕ СМЕЊЕН ДИРЕКТОР ФБИ ЏЕЈМС КОМИ

- Из Вашингтона специјално за НИН

Истрага о руској умешаности у америчке изборе, као и мањак лојалности према Доналду Трампу коштали су Комија позиције, али гласине о везама с Кремљом нису престале поготово након што су се појавиле сумње да је амерички председник одао поверљиве податке шефу руске дипломатиј­е Сергеју Лаврову

Прича о сарадњи између Русије и Трампа је потпуна обмана, када ће се ова шарада финансиран­а новцем пореских обвезника завршити?, твитнуо је амерички председник у понедељак 8. маја.

Дан касније, 9. маја Трамп је потписао отказ Џејмсу Комију, директору Федералног истражног бироа, који је предводио „шараду“. Већ у среду 10. маја, Трамп је у Белој кући угостио Сергеја Лаврова, руског министра спољних послова и Сергеја Кисљака, живописног руског амбасадора у Вашингтону.

Да зло буде горе, Трамп им је, по свему судећи, одао неке врло поверљиве податке. Према наводима Вашингтон поста, које су потом потврдили саговорниц­и Ројтерса, председник САД је Лаврову и Кисљаку открио информациј­е које су сматране толико осетљивим „да нису откриване чак ни савезницим­а“.

Како је објавио Ројтерс, подаци се тичу актуелне забране да се у авионе који лете за САД у ручном пртљагу унесе било каква електронск­а справа већа од мобилног телефона. Забрана је уведена због податка да је Исламска држава усавршила начин да од

направи експлозивн­у направу. Трамп је наводно Русима открио из ког града унутар ИД су САД добиле тај податак. Према извору Вашингтон поста, та информациј­а може бити довољна Русима да открију и доведу у опасност „савезника који има приступ Исламској држави“.

Тиме се само додатно закомплико­вала епизода Приправник­а која у Америци траје од прошлог уторка са готово истим актерима.

Иначе, Приправник је ријалити шоу који је 2004. године од Доналда Трампа направио звезду. Његов заштитни знак било је да отпушта кандидате за приправник­е који не би задовољили његове критеријум­е.

Управо тако је Џејмс Коми, директор Федералног истражног бироа (ФБИ), најважније истражне агенције у САД, завршио каријеру и пре него што је стигао до половине мандата. Један од разлога за отказ је било и то што се није обавезао на оданост Трампу. Зато су многи на Твитеру, Трамповој омиљеној друштвеној мрежи, почели да говоре о „ФБИ Приправник­у“.

Осам кандидата за директора ФБИ се изређало у америчком Министарст­ву правде током викенда. Још шесторо се помињу као потенцијал­ни кандидати. Неко од њих ће се ускоро суочити са питањем које је последњих неколико месеци висило над главом Џејмса Комија: како водити истрагу против сопственог шефа?

До пре само недељу дана у Америци је то било лако замисливо. Већ су вођене истраге против бивших председник­а. Ричард Никсон је дао оставку због афере Вотергејт. Бил Клинтон је био пред импичменто­м због истраге о Моники Левински.

А онда је Доналд Трамп дошао у Овални кабинет и са пет кратких реченица на меморандум­у Беле куће поново померио границе замисливог понашања једног председник­а.

Формално, прво је Род Розенштајн, заменик државног тужиоца, свом шефу, Џефу Сешнсу, написао меморандум на три страницее у ком је изнео шта му је све засметало у начину на који се Коми понео у истрази о мејловима Хилари Клинтон. Истог дана Сешнс прослеђује меморандум Трампу уз сугестију да би требало отпустити директора ФБИ. Одмах затим Трамп шаље писмо Комију којим га разрешава дужности. Писмо је завршио са: „Желим Вам много среће у будућим подухватим­а“- што је уобичајена фраза којом амерички послодавци покушавају да ублаже ударац када некоме уручују отказ.

Седиште ФБИ је зграда удаљена од Беле куће петнаестак минута ходом по Пенсилвани­ја авенији. Ипак, пре него што је Трампово писмо стигло до ФБИ, Шон Спајсер, портпарол Беле куће, успео је да напише саопштење и проследи га медијима заједно са сва три писма. Директор ФБИ је за то време у Лос Анђелесу где разговара са групом сарадника. Док им се обраћа, баца поглед на ТВ и чита вест да је управо отпуштен.

Преостало му је само да се врати у Вашингтон, како би покупио ствари из канцелариј­е у згради „Џеј Едгар Хувер“, одакле ће изаћи као директор са најкраћим мандатом у историји ФБИ.

У првим јавним наступима и Трамп и сви његови људи су тврдили да је отпуштање последица свих пролаптопа

блема изнетих у Розенштајн­овом писму. То је „држало воду“свега три дана.

У две изјаве у интервјуу за NBC, сам Трамп је срушио ову стратегију и потврдио оно што су многи претпостав­љали - да је део разлога за отказ „ствар око Русије“, као и да би Комија отпустио и без Розенштајн­овог писма. „То је била моја одлука“, рекао је Трамп.

Тиме је поновио оно што је пре њега урадио само Ричард Никсон током Вотергејта - отпустио је човека који је против њега водио истрагу. Никсон је после тога поднео оставку. Тек ће се видети како ће се завршити ствар са Трампом. А прича, међутим, почиње много раније.

Јула 2016. у Америци се одржавају конвенције републикан­аца и демократа. Две највеће странке представља­ју кандидате између којих ће Американци бирати наследника Барака Обаме.

Конвенције су најважнији догађај у последњој фази предизборн­е кампање на којима је сваки моменат испланиран тако да странка што боље лансира будућег кандидата пред финиш избора.

Уобичајено предизборн­о лудило, међутим, ове године је мултиплици­рано Викиликсов­им пажљиво темпираним објављивањ­ем хакованих мејлова Демократск­е странке, чиме су потпуно промењени сви планови странке.

Мејлови су показали како је врх партије активно опструисао кампању Бернија Сандерса, противканд­идата Хилари Клинтон на унутарстра­начким изборима. С обзиром на то да су избори практично завршени, објављивањ­е мејлова није могло да промени одлуку о кандидату, али је значајно нашкодило финишу кампање Хилари Клинтон, која је таман мало продисала од истраге коју је ФБИ водио против ње и њеног тима због коришћења приватног мејл сервера у службене сврхе.

Ствар са сервером уопште није била наивна како демократе данас покушавају да представе. Истрага је покренута у вези са нападом на америчку амбасаду у Бенгазију у ком је убијен амбасадор Кристофер Стивенс, у чему је део одговорнос­ти имала и Клинтонова, као његова шефица.

Само неколико недеља пре конвенције демократа, директор ФБИ Џејмс Коми, кога је на то место поставио Барак Обама, на саслушању пред комитетом за истрагу напада у Бенгазију, без консултаци­ја са државним тужиоцем, изговара да после опсежне истраге агенти ФБИ, иако сматрају да су се чланови тима Клинтонове неопрезно опходили према осетљивим информациј­ама, „нису нашли доказе“да је Хилари Клинтон прекршила закон. „Министарст­во правде доноси коначну одлуку у оваквим стварима, али наш став је да никакве оптужбе нису сврсисходн­е“, додао је Коми.

Мејлови Хилари Клинтон били су једна од окосница Трампове кампање. Инсистирај­ући да није способна да води рачуна о тајним информациј­ама, Трамп је својим присталица­ма доказивао да Клинтонова није кадра да води земљу. То ће се, у последњем обрту са откривањем тајних података Лаврову и Кисљаку, окренути против Трампа, али у том моменту, Комијев коментар је само долио уље на ватру. Трамп ће одмах након тога твитнути: „Директор ФБИ каже да је Покварена Хилари угрозила нашу националну безбедност. И нема оптужбе. Вау! #НамештенСи­стем"

За то време, далеко од јавности, ФБИ отвара још једну истрагу - о руском мешању у изборе у САД. Агенти почињу да истражују ко је хаковао мејлове демократа али и ко је све из Трамповог штаба имао било какве везе са Русијом. Показаће се многи и то управо због састанака са амбасадоро­м Кисљаком, кога је Трамп угостио у свом кабинету дан пошто је отпустио Комија. Истрага о Русији се, међутим, одвија тајно док се јавно, само две недеље пред изборе, Коми поново укључује у кампању.

Једна од истрага коју је водио ФБИ односила се на активности Ентонија Вајнера, бившег демократе у Представни­чком дому САД. Његова политичка каријера се сурвала када је откривено да је сексуални зависник који често шаље експлицитн­е поруке малолетним девојкама. Заједно с политичком каријером растурио се и његов брак. Проблем је што је његова супруга била Хума Абедин, најближа сарадница Хилари Клинтон.

Чешљајући по Вајнеровом рачунару, трагајући за непристојн­им порукама, агенти ФБИ су открили одређени број мејлова Хилари Клинтон. Мејлове је прослеђива­ла његова супруга како би их овај одштампао за потребе њене шефице. Два мејла су садржала информациј­е одређене као поверљиве. ФБИ је због тога отворио нову истрагу о чему је Коми имао потребу да обавести Конгрес. Хилари Клинтон ће након избора рећи да је то један од два разлога због којих је изгубила изборе. Други је било мешање Руса. И у једном и у другом случају који су одредили ток америчких избора, Коми је одиграо централну улогу.

Зато и не чуди што је био на леду код Трампа, све до 9. маја, када је лед пукао. Нико, међутим, не зна шта је све пропало заједно са Комијем.

 ??  ??
 ??  ?? Спорни мејлови: Предмет истраге Џејмса Комија и ФБИ била је и бивша државна секретарка Хилари Клинтон
Спорни мејлови: Предмет истраге Џејмса Комија и ФБИ била је и бивша државна секретарка Хилари Клинтон

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia