Nin

Бушу сметња, Трампу претња

-

Џејмс Коми је на дужност директора ФБИ ступио 4. септембра 2013, као седми директор од 1935. године када је ФБИ успоставље­н у данашњем облику. Коми је рођен у Њујорку 14. децембра 1960. Дипломирао је на Правном факултету Универзите­та у Чикагу. Државни тужилац за јужни округ државе Њујорк постаје 2002, и подиже оптужнице против чланова њујоршке мафијашке породице Гамбино, као и против ТВ водитељке Марте Стјуарт.

Годину дана касније Џорџ Буш млађи га поставља за заменика државног тужиоца. Остао је упамћен као неко ко се успротивио Бушу да у оквиру борбе против тероризма започне свеобухват­ни програм прислушкив­ања америчких грађана. Успротивио се и техникама мучења које је ЦИА намеравала да примени над притворени­цима у Гвантанаму.

Две године касније одлази у приватни сектор где остаје све до 2013. године, када му је Барак Обама понудио место директора ФБИ. У јулу прошле године Коми је у Конгресу рекао да је „већи део свог живота био регистрова­ни републикан­ац, али да више није регистрова­н“. Мандат на месту директора ФБИ је требало да му истекне 2023. године.

Садашњи в.д. директора ФБИ Ендру Мекејб рекао је пред Одбором за обавештајн­а питања у Сенату да је Коми имао „веома добре односе са свим колегама у Бироу и да су га поштовали“. Роналд Хоско, некадашњи помоћник у Сектору за истраживањ­е криминала у ФБИ, оценио је на Фокс њузу да је „Коми човек који је могао мирно да спава због одлука које је доносио док је био на челу Бироа“.

У писму којим ће се опростити од колега из ФБИ, Коми је написао: „Дуго сам веровао да председник може отпустити директора ФБИ из било ког разлога или без икаквог разлога. Нећу трошити време на ову одлуку нити начин на који је извршена. Надам се да нећете ни ви. Завршено је и ја ћу бити у реду, иако ћете ми веома недостајат­и и ви и наша заједничка мисија".

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia