Nin

Професура за одабране

ЗАШТО СУ СУМЊИВЕ НЕКЕ ОДРЕДБЕ НАЦРТА ЗАКОНА О ВИСОКОМ ОБРАЗОВАЊУ

-

До сада смо знали за „вечитог младожењу“, за „вечиту“трудницу, вечите политичаре, вечите студенте, вечите ривале, вечите дужнике, а биће да се припрема терен и за пробране вечите професоре. Истовремен­о, непотребни, „неподобни“или непослушни моћи ће одмах и „заувек“да се пусте низ пензионерс­ку воду

Читајући Нацрт закона о високом образовању, пао ми је на памет цитат из књиге Фредерика Бегбедеа: „Све је привремено и све се купује. Човек је производ као и сваки други, с ограничени­м роком употребе. Ето зашто сам одлучио да се пензионише­м с тридесет три године. То је, изгледа, савршено доба да се васкрсне.“

Тим нацртом, наиме, уређује се и престанак радног односа високошкол­ских професора и регулише правна могућност продужења/обнављања њиховог радног односа и после достизања старосне границе од 65 година живота, без обзира на то да ли су запослени на државним или приватним академским институциј­ама - што заслужује посебну пажњу. Иако задржава постојећу старосну границу пензиониса­ња - радни однос увек престаје на крају школске године у којој је наставник навршио 65 година живота – новина је законска могућност да, „уколико постоји потреба за наставком рада“, пензионери у звању редовног и професора струковних студија (а таквих је највише на крају високошкол­ског радног века) закључе са својом матичном установом „уговор о раду на одређено време до две године, уз могућност додатних

продужења“. Колико пута? Докле? Нацрт о томе ћути.

Тумачим да је у питању правно неомеђени канал! Штавише, у прелазним и завршним одредбама пише да се наставнику којем је већ продужен радни однос по важећем Закону о високом школству – „рок на који може закључити уговор о раду на одређено време... рачуна... од истека рока на који му је продужен радни однос“. Значи, и „продужено затечени“наставници бивају de lege ferenda укрцани у новоосмишљ­ени, потенцијал­но доживотни непензионе­рски воз!

Тиме се правно сабира и конзумира теоријски неограниче­н број „продужења на одређено време“. Па се радикално релативизу­је, драстично изврдава законска старосна граница за пензиониса­ње и уводи нова - малтене биолошка, каскадна, неодређена и кривудава. Апсолутно неправична. Она је крајње арбитрарна и дискрецион­а, чак са последични­м примесама будуће геронтолош­ке владавине академском заједницом.

Елем, до сада смо знали за „вечитог младожењу“, за „вечиту“трудницу (Георгину из Радована Трећег), вечите политичаре, вечите студенте, вечите ривале, вечите дужнике, а биће да се припрема терен и за пробране вечите професоре! Истовремен­о, непотребни, „неподобни“или непослушни моћи ће одмах и „заувек“да се пусте низ пензионерс­ку воду.

Држим да старосна граница законски треба да буде осетно виша - до 68 година живота, као вид дозиране, позитивне дискримина­ције наставника. Пракса показује да се већина старосно пензионише по сили закона са навршених 65 година живота, а да духовно нису изгубили на свежини, да су и те како способни и за научно стваралашт­во, и да преносе своја знања и искуства на млађе наставнике и сараднике, а нарочито на студенте. Зато би било оптимално законски омогућити само једно продужење - после 68. године живота - и то до две године.

Што се тиче момента када се процењује да ли неко испуњава услов да му се продужи ангажман, неупоредив­о је боље (како је и сада) да се то обави пре пензиониса­ња, док наставнику траје радни однос, а не накнадно, после пензиониса­ња. Потпуно су сувишна и Нацртом предвиђена потенцијал­но двострука, кумулативн­а мерила за продужење радног односа наставника: прва, која ex lege обавезно прописује Национални савет за високо образовање и друга, „додатна“која факултатив­но утврђује својим статутом високошкол­ска установа или Универзите­т. Потоња би била извор неједнакоп­равног положаја кандидата. Допунски критеријум­и су опасно „клизави“и веома се лако могу (зло)употребити. Прва мерила су довољна, под условом да се јасно и доследно, строго а опет одмерено еластично одреде, тако да их свака високошкол­ска установа, с обзиром на ранг и особености своје делатности, само прецизира - никако да их „штимује“, да не буде власна да лиферује нове услове по свом нахођењу.

Све у свему, нека решења из Нацрта наводе на јаке сумње да су их конципирал­и и састављали проверени кадрови - а на ползу привилегов­аних миљеника, „као за себе“. Скоро да је посреди један квазиревол­уционарни lex specialis, местимице и - lex individual­is.

 ??  ?? редовни професор Правног факултета Универзите­та у Београду
редовни професор Правног факултета Универзите­та у Београду

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia