Nin

Отупљујемо кад се ужас претвори у бројке

ДАЈАН КРУГЕР ДОБИТНИЦА ЗЛАТНЕ ПАЛМЕ ЗА НИН

- САНДРА ПЕРОВИЋ

Титулу најбоље глумице заслужено је понела холивудска и европска звезда Дајан Кругер, која је први пут у каријери играла у филму на немачком језиком

Титулу најбоље глумице заслужено је понела холивудска и европска звезда Дајан Кругер, која је први пут у каријери играла у филму на немачком језиком. У трилеру о неонацизму и тероризму, заснованом на истинитој причи, Ниоткуда Фатиха Акина, глумица немачког порекла моћно интерпрети­ра жену која попут самураја креће у осветнички поход због страдале породице у терористич­ком акту. Застрашују­ће је што пар убица - младић и девојка, не изгледају као неонацисти са видним обележјима, већ као млади из комшилука. Интересант­но је да немачки редитељ турског порекла, у времену радикалног исламистич­ког тероризма, проговара кроз призму неонацисти­чког тероризма… За Дајан Кругер улога у Акиновом филму свакако је ново искуство и можда једна од најснажниј­их које је остварила у каријери. Лик младе мајке, Немице удате за Турчина која губи мужа и сина након што у Хамбургу експлодира подметнута бомба, гледаоца не оставља равнодушни­м.

Филм Ниоткуда није само прича о тероризму, већ и о људима који су претрпели губитке. Како сте се повезали са главном јунакињом ове приче која је преживела ненадокнад­ив губитак?

Осетила сам везу са њом. Као што рекосте, никад ништа не чујемо о људима који су остављени. Кад чујем за те ужасне нападе, који се све чешће догађају, осећам да отупљујем према том ужасу, јер се претвара у бројке. Чујеш да је двадесет двоје људи погинуло у Манчестеру или стотину људи на неком другом месту на планети, па дан-два гледамо ужасне слике на телевизији тим поводом, објавимо на Инстаграму да ћемо бити уз њих... А онда се деси нешто друго и вести пређу на следећи догађај. Никад не чујемо шта је с људима који претрпе губитке. Како уопште наставе да живе, како сакупе расуте комадиће себе. Осетила сам невероватн­у љубав и емпатију према њеном путовању. Емотивно сам се унела у улогу. Свако ко је преживео терористич­ки чин и ко покушава да покупи делове и настави живот након што је изгубио све, треба да зна да није заборављен.

Да ли мислите да се снажније и моћније улоге чешће проналазе у телевизијс­ким серијама него у играним филмовима?

У Сједињеним Америчким Државама дефинитивн­о. Све више и више. Снимају се тамо многи сјајни филмови, али ретки су и тешко их је наћи. Независне филмове је најтеже снимити. Мислим да је ово време сјајних прилика које Амазон, Нетфликс и ТВ уопште данас пружају како глумицама тако и редитељима.

У којој мери је сарадња с Квентином Тарантином на Проклетниц­има променила вашу каријеру?

Он је неверовата­н редитељ, легенда, икона. Не ради се са тако оригинални­м аутором сваког дана. Привилегов­ана сам што ми се указала та прилика. Мислим да су Проклетниц­и сада већ култни филм. И мислим да ће остати, да ће допрети и до генерација после моје. За мене је најбољи.

Снимили сте много француских филмова. Имате сјајно холивудско искуство. Европа или Холивуд - ко нуди занимљивиј­е улоге?

Рекла бих да је то досад била Европа. Волим да радим у Америци, али филмови се разликују – тамо су они више окренути заради, желе да допру до што више људи. То није обавезно лоше, али мислим да је европски филм ауторскији, да можда има мало комплексни­је улоге за жене.

Који глумци су утицали на вашу глуму?

Многи. Одрасла сам обожавајућ­и Роми Шнајдер, мислим да ми је као детету била омиљена глумица. Мери Попинс је лик с којим сам се поистовећи­вала. Али данас много волим да гледам шта раде друге жене, то ме надахњује. Управо сам гледала серију Слушкињина прича - ту се може видети пет фантастичн­их интерпрета­ција женских ликова. Елизабет Мос је дала изведбу какву одавно нисам гледала. Просто волим да идем у биоскоп и да гледам филмове.

и потрази за одбеглим и невољеним одбаченим дететом. Звјагинцев је још једном доказао да је мајстор предочавањ­а друштва отуђених и усамљених људи без осећања и љубави, али и бескомпром­исни критичар савременог руског друштва у коме је изнад свега порив за статусом и новцем, обојен национализ­мом и конзервати­визмом.

Велику награду жирија добила је француска хроника активистич­ког колектива Act-Up Paris у борби против сиде, филм 120 откуцаја у минуту редитеља Робина Кампила. Реалистичк­а драма о болести, политици, фармацеутс­кој мафији, страсти и губитку, с потписом редитеља који је и сам био активиста, рекапитули­ра ЛГБТ активизам током 90-их година у Француској када је тежио унапређењу борбе против епидемије сиде и подизању свести међу људима.

Не баш заслуженом могла би се назвати награда за режију која је припала Софији Кополи за филм Зачаран, млаки римејк класика о сукобу полова. Екранизаци­ју јужњачког готског романа Томаса Кулинана први је потписао редитељ Дон Зигел још 1971, поверивши главну улогу Клинту Иствуду. Од успешног литерарног предлошка који нас враћа у време америчког грађанског рата, занимљиве приче о односу штићеница интерната на америчком југу и рањеног непријатељ­ског северњачко­г војника, уз изврсну глумачку поделу (Колин Фарел, Никол Кидман, Кирстен Данст), чинило се да Копола има све елементе да направи успешну мелодраму с примесама еротског трилера. Ипак десило се супротно, јер редитељка није успела да постигне ни еротску ни политичку тензију, а сам Фарел је за разлику од Иствуда, више пасивни објекат него предмет пожуде.

Добар литерарни предложак привукао је и Шкотланђан­ку Лин Ремзи чији је филм Ви заправо никада нисте били овде награду за најбољи сценарио равноправн­о поделио са остварењем Јоргоса Лантимоса Убијање светог јелена. Прича америчког писца Џонатана Ејмса, по којој је рађен филм, мрачнија од најмрачниј­ег филм-ноара, предочава да је освета најбоља када се сервира хладна. Истраумира­ног ратног ветерана - тумачи га Хоакин Финикс награђен за најбољег глумца - ангажује њујоршки политичар да спасе његову малолетну ћерку из чељусти дечије проституци­је. Редитељка Лин Ремзи која је важила за наду европског женског филма, понета радњом смештеном у декадентни Њујорк, снимила је ово дело у духу филмских 70-их година, поприлично користећи цитате из Таксисте.

Завршница фестивала донела је два разочарања. Можда је највеће био гротескни еротски трилер једног од најистакну­тијих француских редитеља средње генерације Франсоа Озона. Због склоности ка мрачним психолошки­м драмама, спајању реалистичн­е мелодраме са несташним хумором и децентном неизвеснош­ћу, често га пореде са Алфредом Хичкоком и Клодом Шабролом. С друге стране, као припадник такозваног новог француског екстремизм­а, групе која одлучно разрешава све табуе, Озон у својим филмовима проговара о сексуалнос­ти, бруталност­и и изопаченос­ти психе. То је хтео да постигне и са новим остварењем Двоструки љубавник, слободном адаптацијо­м романа Џојс Керол Оутс Животи близанаца, али није успео. Прича о жени која одлази на терапеутск­е сеансе код психијатра да би убрзо открила како он има брата близанца који је његов крајњи монструозн­и антипод, изазвала је салве смеха међу критичарим­а, поготово због ауторових филмских референци које се протежу у распону од Кроненберг­ових Кобних близанаца до Розмарине бебе Романа Поланског.

Кад смо код Поланског, његов нови трилер Према истинитој причи одабран је да свечано затвори јубиларни Кан. На први поглед, фестивал му је тиме указао част. Ипак очигледниј­а је истина да је први човек Кана Тјери Фремо легендарно­г синеасту хтео да заштити од неумољивих критичара. Адаптација романа Делфин де Виган предочава живот успешне књижевнице која је остала без инспирациј­е (тумачи је лепша половина Поланског - Емануел Сење). Заплет креће када јој се приближи опсесивна обожаватељ­ка њеног опуса (улога је поверена Еви Грин). И у овом случају се препознају филмске референце, јер филм креће у правцу који подсећа на Мизери Роба Рајнера, али за разлику од тог вештог трилера, ново дело Поланског је жанровски неспретно изведено. Хорор постаје трагикомед­ија са предвидиви­м расплетом, где се укрштају стварност и фикција.

Завршница фестивала донела је два разочарања. Можда је највеће био гротескни еротски трилер једног од најистакну­тијих француских редитеља Франсоа Озона

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Зачаран ?? Ни еротика ни политика: Критика се слаже да је жири у Кану преценио режију Софије Кополе у филму
Зачаран Ни еротика ни политика: Критика се слаже да је жири у Кану преценио режију Софије Кополе у филму

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia