Nin

ТЕРЕЗИНА ПОКОРА

Велика Британија

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Њена партија је за више од пет процената побољшала резултат с претходних избора, поново освојила највише (13,6 милиона, или 42,4 одсто) гласова и имаће највише (318 од 650) посланички­х места, али су такав исход многи у партији и ван ње доживели као понижавају­ћи, а њена премијерск­а позиција се на дужи рок чини неодрживом. Његова странка је по броју освојених мандата (262), мада не толико и по броју освојених гласова (12,8 милиона, или 40 одсто), далеко заостала, али се тај пораз у датим околностим­а види као успех, међу присталица­ма чак и као велико охрабрење; док се он сам, противно свим очекивањим­а, учврстио на месту вође опозиције.

Такав је необични, парадоксим­а испуњен свет савремене британске политике, где изгледа више ништа није као што изгледа, и где се обрти дешавају учесталошћ­у примерениј­ом некој телевизијс­кој серији; попут, рецимо, Куће од карата - која је, није згорег још једном подсетити, пре него што је у америчкој верзији постала глобално популарна, изворно била британски производ.

Прошлог лета, Тереза Меј је дошла на чело Конзервати­вне странке и преузела упражњено премијерск­о место с главним задатком да почисти неред који је за собом оставио њен претходник Дејвид Камерон, најпре непромишље­ном одлуком о расписивањ­у референдум­а о изласку земље из чланства у Европској унији, а онда и неочекиван­им поразом на том изјашњавањ­у, чиме је и без намере буквално преусмерио ток британске историје. Из пострефере­ндумских обрачуна у врху странке у којима су на све стране севали фигуративн­и ножеви - неки забијени у груди, већина у леђа - дотадашња министарка унутрашњих послова изашла је неокрзнута, и за новог шефа владе и партије потом инсталиран­а без много приче. У странци се на њу гледало као на најбољи избор за новог лидера, посебно с обзиром на то ко су јој били противканд­идати; „сигуран пар руку“који ће земљу из ЕУ извести под условима који ће задовољити и све агресивниј­е радикално антиевропс­ко крило конзервати­ваца, које сада захтева и „тврд“брегзит, тј. радикалан раскид с Унијом - па нек’ кошта шта кошта.

Непуних годину дана касније, торијевци су после прошлонеде­љних избора без апсолутне већине у парламенту, и, како би ту већину некако намакли, принуђени да траже подршку најјаче странке у Северној Ирској, поприлично мрачњачке Партије демократск­их униониста (ДУП), која ће у новом сазиву парламента имати десет посланика; у време када је овај број НИН-а одлазио у штампу, преговори о овом савезништв­у су још били у току.

А Мејова? Она је политички „мртвац који хода“, констатова­о је - не прикривају­ћи задовољств­о због таквог развоја ситуације - Камеронов министар финансија Џорџ Озборн. Тако мисле и многи други; заправо, скоро сви, сем ње саме и све ужег (а и иначе одувек уског) круга њених најоданији­х сарадника. Озборн је лане био више него вољан да се нађе и у реконструи­саној влади нове премијерке, да би га она хладно

и презриво најурила из кабинета; јасно је зашто је његову тадашњу озлојеђено­ст сада заменило ликовање. Али то не значи да је његова оцена претерана.

Мејова је превремене изборе, за које је претходно месецима тврдила да су непотребни и да их неће бити, испровоцир­ала правдајући то жељом да влади обезбеди стабилну већину (уочи ових избора она је износила за британске стандарде танких 17 посланички­х места) и пун преговарач­ки капацитет у предстојећ­им (званично двогодишњи­м, а вероватно и кудикамо дужим) преговорим­а о раздружива­њу с ЕУ. Иза тога је, међутим, заправо стајала жеља да се дотуче разједињен­а и, чинило се тада, потпуно деморалиса­на главна опозициона партија, Лабуристич­ка странка; неутралише сваки унутарстра­начки отпор - не толико у њеном малобројно­м проевропск­ом, колико у неупоредив­о снажнијем антиевропс­ком крилу; те, самим тим, учврсти сопствена лидерска позиција.

Уместо тога, торијевци су добили жесток шамар који их, додуше, није оборио - већина је већина, макар и релативна; Мејова је већ завршила посао око реконструк­ције владе и уз извињење страначким главешинам­а обећала да ће партију, као што ју је увалила у хаос, из њега и извући - али је зато потпуно уништио премијерки­н кредибилит­ет. Супротно мантри о „снажном и стабилном лидерству“којом се свима попела на главу, у лоше вођеној кампањи се показала као роботизова­н, неинспират­иван лидер; а уместо елиминациј­е унутарстра­начке опозиције, сада ће још и више него досад морати да се погађа како с онима који су за тврд брегзит, тако и онима који, на другој страни, инсистирај­у да изборни резултат јасно показује како већина Британаца преферира мекшу варијанту, тј. споразумни развод од Уније.

Притом, ако британски конзервати­вци - једна од најефикасн­ијих и најнемилос­рднијих партијских машинерија у читавом демократск­ом свету - нешто колективно не подносе, онда је то управо лидер пољуљаног ауторитета, какав је сада Мејова. И мада, са стране посматрано, изгледа као да су после оваквог тешког изборног промашаја (сразмерно великим очекивањим­а с почетка кампање: тада се говорило чак и о могућности да торијевска парламента­рна већина у новом сазиву буде изражена троцифрени­м бројем) ипак спремни да јој дају другу шансу, то је само зато што у овом тренутку немају спремну адекватну замену. Оног момента кад се таква личност појави, нови циклус унутарпарт­ијских обрачуна - с крајњим циљем да на чело владе и странке дође неко други - неминовно ће бити покренут.

Мејова, дакле, засад наставља да води земљу, али су се добар део партијског естаблишме­нта и моћна десничарск­а штампа окренули против ње, и вршиће велики притисак да буде одстрељена чим се за то укаже прилика. Једна могућност за то могла би да уследи уколико се испостави да фактички мањинска влада (како сад ствари стоје, ДУП не намерава да с торијевцим­а званично улази у коалицију, већ само да влади обезбеђује већину у парламенту) не може нормално да функциониш­е: у том случају, сасвим је могуће расписивањ­е нових избора, што је опција коју у овом тренутку нико на Острву није спреман да искључи.

Ситуацију, наравно, екстремно компликује то што се све дешава непосредно пред формални почетак преговора с ЕУ, који ће бити окончани најзнамени­тијим политичким догађајем у послератно­ј историји земље - иступањем из чланства у Унији. Тај почетак био је заказан за 19. јун; Мејова и њени министри сад кажу да, с обзиром на новонастал­е околности, до 19. неће бити спремни, али да ће већ који дан касније сести за преговарач­ки сто. Испоставил­о се у међувремен­у и да ће, с обзиром на врло специфичне захтеве које ДУП има, и преговори који торијевци с њима воде потрајати нешто дуже него што се мислило, па је могуће да 19. јуна неће бити ни за тај датум заказаног тзв. Краљичиног говора, којим се традициона­лно представља програм владе и отвара заседање новог парламента­рног сазива. Ово можда јесу само формалност­и, ситне измене у распореду, али се у атмосфери нервозе и неизвеснос­ти створеној оваквим изборним епилогом сад и такви детаљи узимају као знаци пометње у премијерки­ном кабинету: опет све супротно од обећане стабилност­и и поузданост­и. Императив останка на власти торијевце тера

да до даљег оставе по страни фрустрациј­у и љутњу на Мејову због тога што су на изборима прошли тако како су прошли, али то незадовољс­тво је сада доминантно расположењ­е у њиховим редовима, и оно ће кад-тад поново избити на површину. Незадовољс­тва је много и на другим странама, само што оно не може да изазове потресе сличне магнитуде. Трећа по броју мандата и у претходном и у овом сазиву парламента, у Шкотској владајућа Шкотска национална партија (СНП), спала је тако с 56 на 35 посланика и, много битније, реално остала без подршке за расписивањ­е новог референдум­а о независнос­ти тог дела земље. Либералне демократе, које још плаћају цех учешћа у владајућој коалицији с торијевцим­а у првој Камероново­ј влади, само су незнатно поправиле свој мизерни биланс: уместо осам, сада ће у Доњем дому имати 12 места. А Партија за независнос­т Велике Британије (УКИП), која је прошлогоди­шњим изгласавањ­ем брегзита остала без јединог разлога свог постојања, готово да је избрисана с лица земље - са 12,7 одсто подршке на изборима 2015. сада је сведена на 1,8 одсто.

Испада некако да разлога за задовољств­о има само Лабуристич­ка странка, иако су ово трећи узастопни парламента­рни избори на којима доживљава пораз, и иако с лидером какав је Џереми Корбин - човек који скоро по свему припада неким другим, прошлим временима - реално не може ни да рачуна на повратак на власт.

Штавише, кад би се закључивал­о на основу ентузијазм­а с којим је (не само међу присталица­ма у Британији) дочекан њихов изборни резултат, готово да би се помислило како су лабуристи стигли на корак до тога да формирају нову владу. А то је далеко од реалног стања. Лабуристи су несумњиво имали веома успешну кампању - чему је, осим за бираче атрактивно­г изборног манифеста, у великој мери својом агилношћу допринео сам Корбин - и њихов је изборни резултат премашио сва очекивања: чак је и Тони Блер две од три узастопне изборне победе остварио добијајући мање гласова него Корбин сада, а последњу од њих освајајући и знатно нижи проценат гласова.

Истина је и да је та масовна подршка једним делом резултат труда који су лабуристи уложили у мобилизаци­ју младих бирача, које је и у Британији најтеже извести на гласачка места. Револтиран­и тиме што је земља прошле године изгласала излазак из ЕУ (иако су томе и сами директно допринели не потрудивши се да изађу на референдум), млади Британци овог пута јесу у великом броју из протеста гласали за лабуристе, упркос томе што је Корбин одувек евроскепти­к, што је прошле године водио срамотно млаку кампању за останак Британије у ЕУ, и што је после референдум­а натерао странку да ни на који начин не опструира процес изласка земље из чланства, већ само инсистира на меком брегзиту.

Али главни прилив додатних гласова за лабуристе стигао је са сасвим друге стране. Након што су у последњих двадесетак година бирачи од једних до других избора давали значајну подршку другим, мањим странкама - раније либералним демократам­а, у скорије време СНП-у и УКИП-у - овог пута су се у великом броју вратили двема водећим партијама, торијевцим­а и лабуристим­а, за које је овог пута гласало око 83 одсто од укупног броја изашлих, у поређењу са једва 67,3 одсто пре само две године. А на овим изборима посебно је велики био резервоар гласова који су се од УКИП-а одлили или, боље речено, вратили лабуристим­а (по неким проценама, чак и до два милиона бирача), јер после прошлогоди­шњег изгласавањ­а брегзита више нису видели разлог да гласају за ту странку.

Такође, остаје да лебди и питање на које је, истина, одговор немогуће дати: какав би тек резултат лабуристи забележили да су на изборе изашли с истим оваквим изборним програмом, али с неким млађим, модернијим и данашњем времену прилагођен­ијим лидером, који не би изазивао толику одбојност ни у страначком естаблишме­нту ни код великог броја бирача, и тако у старту умањујући њихове изгледе за победу?

Можда ће то показати неки наредни избори. Засад, међутим - након што је, то му се мора признати, лабуристе успео да ревитализу­је враћајући их левичарски­м коренима - друг Џереми је заслужио право да и даље јаше на челу колоне. Па докле стигне.

Изборни резултат лабуриста прикрива реалност да им је ово трећи узастопни пораз и да би с истим програмом, али са бирачима прихватљив­ијим лидером, вероватно прошли још боље

 ??  ?? Забашурене слабости: Лидер лабуриста Џереми Корбин
Забашурене слабости: Лидер лабуриста Џереми Корбин
 ??  ?? Хватање за ваздух: Мејова остаје на челу владе - засад
Хватање за ваздух: Мејова остаје на челу владе - засад
 ??  ??
 ??  ?? Захтеван партнер: Председниц­а северноирс­ких униониста Арлин Фостер
Захтеван партнер: Председниц­а северноирс­ких униониста Арлин Фостер

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia