Nin

Чија је срамота

МАСОВНА ХАПШЕЊА НА ДЕМОСТРАЦИ­ЈАМА У РУСИЈИ

- З. Прерадовић

Ако је судити по жестини реакције полиције која је, током антивладин­их протеста широм Русије, ухапсила више од 700 демонстран­ата, јасно је да су Кремљ и руски председник Владимир Путин озбиљно схватили опозицију и њеног лидера Александра Наваљног. Протести које је иницирао Наваљни, због, како тврди, корумпиран­ости премијера Дмитрија Медведева, били су и својеврсни тест снаге лидера опозиције који наредне године има намеру да се суочи са Путином у председнич­кој трци. Није да ће та трка бити баш равноправн­а, будући да је за опозицију приступ медијима благо речено лимитиран, али исто тако остаје чињеница да је Наваљном и марта прошле године успело да на улице изведе хиљаде демонстран­ата када је јавност обавестио о раскалашно­м животу Медведева.

Сам Наваљни ухапшен је на путу ка месту одржавања протеста у центру Москве и експресно осуђен на 30 дана затвора због, како је јавио Ројтерс, сталног кршења закона о организова­њу јавних скупова.

Сасвим други пар рукава представља репресивна акција полиције и коришћење бибер-спреја, те питање ко је дао одобрење за његову употребу против демонстран­ата који су, између осталог,

„Путин „Срамота“. узвикивали пароле је лопов“и Занимљиво је да су у Новосибирс­ку демонстран­ти

„жуте носили транспарен­те са сликом паткице“,

јавио је Радио Слободна Европа. Опозиција тврди да Медведев има тајну викендицу, где, наводно, и патке имају своју кућу, што је изазвало лавину реакција на друштвеним мрежама. То је био повод и појединим учесницима протеста у Новосибирс­ку да на улице града изађу носећи

„Не корупцији“транспарен­те на којима је писало и фотографиј­е гумених жутих паткица.

Ако је неко препознао сличности са овдашњим протестима – у праву је. Осим паткице, заједнички именитељ за обе власти је бахатост.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia