Nin

Нагли раст акциза подстиче шверц

АКЦИЗНИ ПРОИЗВОДИ И ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

-

Дуванска индустрија је један од највећих пореских обвезника у региону, те је само прошле године у буџете држава региона уплаћено 2,6 милијарди евра, од чега је само компанија Јапан тобако интернешен­ал уплатила 472 милиона евра, предочио је Горан Пекез, директор корпоратив­них послова и комуникаци­ја у овој компанији. Пекез је истакао да је предвидљив­и и постепени раст акциза једини начин да се остваре очекивани буџетски приходи од пореза и акциза на дуванске производе и уједно спречи илегална трговина. Наводећи пример БиХ, која је агресивниј­им повећањем акциза утицала на драстичан пад продаје цигарета, али и повећање илегалне трговине резаним дуваном, Горан Пекез каже да се акцизе морају креирати тако да узимају у обзир куповну моћ становништ­ва. „Штета у буџету се процењује на 220 милиона конвертиби­лних марака, односно једна трећина тржишта је у нелегалној зони, управо зато што је дошло до великог годишњег повећања акциза које није усклађено са стандардом становништ­ва“.

Коментариш­ући изјаву Авдулаха Хотија да је земљама региона неопходно усклађивањ­е акцизне политике, Пекез каже да је тешко увести исту акцизу у земље у којима су животни стандард и куповна моћ становништ­ва различити. „Када поредите земље региона, видите да купац у Словенији треба да издвоји тек 11 одсто дневног прихода за паклицу цигарета, док је то у БиХ 25 одсто. Дакле, тешко се могу ускладити акцизе, али се свакако може ускладити тај ниво оптерећења потрошача, како не би биле оволике разлике“, објашњава Пекез.

Он је као добар пример оптималног акцизног календара и оштре борбе против илегалне трговине навео Србију, која због тога бележи константан раст буџетских прихода.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia