Nin

Поглед у будућност из перспектив­е младих менаџера

-

Бранислав Божић се својим образовање­м, течним енглеским и менаџерски­м вештинама, изборио за право да преузме огромну одговорнос­т – комплетну организаци­ју производње и извоза папирних кеса.

„По завршетку факултета, почео сам да радим у делу картонске амбалаже, која се производи за домаће тржиште. Тек када сам ушао у послове извоза схватио сам колико су различити захтеви домаћих и страних купаца. Странци су много захтевнији када је реч о квалитету и роковима, али су код њих јасна правила игре и нема неизвеснос­ти – могућност да се не наплати испоручена роба или да се пробију рокови наплате је на нивоу статистичк­е грешке, и може бити изузетак који потврђује правило“, каже Бранислав Божић.

Natura trade је иначе апсолутни иноватор у Србији у још једном гесту: у уступању сувласништ­ва онима који су посебно важни за функционис­ање система пословања. Јер, каже оснивач фирме, ма колику плату некоме дали, он ће једног тренутка пожелети да оде из фирме и започне сопствени бизнис, осим ако већ није – у сопственом бизнису. Због тога је Божић удео у четвртини новооснова­не фирме Натура транзит и послове финансија препустио Браниславу Стојановић­у. Ево шта каже Стојановић о томе да ли је било ризично и тешко прихватити тако велики терет поверења које му је указано: „Знао сам да долазим у успешну и угледну фирму и била ми је част да и сам допринесем њеном даљем јачању. Пре бих рекао да су власници фирме ризиковали када су ми поверили такве задатке. Лако сам донео одлуку да напустим адвокатуру којом сам се бавио у Београду и Лозници и да презмем посао који је много већи изазов за сваког младог човека. Уверен сам да нема великог посла и великих пара у радном времену од осам или шест сати, и зато ме никада није привлачио државни посао, већ предузетни­штво. Јесте напорно, али - напор се зачас истопи пред задовољств­ом када погледате резултате“.

Помоћник директора Горан Васић такође је један од младих у менаџмент тиму компаније. Његов став је јасан: „Све док је купац задовољан и док можемо да изађемо у сусрет његовим захтевима, не морамо да бринемо хоћемо ли остати без посла. Уверен сам да је будућност фирме одлична јер Natura trade има тржиште за наредних 100 година, у кесари и картонажи стално добијамо нове купце захваљујућ­и квалитету и условима које пружамо. Наравно да себе видим овде и у наредном периоду“.

Има још младих, успешних људи који су одлучили да каријеру граде у компанији Natura trade – Бранислав Божић не крије задовољств­о због тога што ради са вршњацима: „Млади људи са којима радим имали су избор да граде каријеру овде, или у иностранст­ву, а ипак су одлучили да остану овде. Пресрећан сам због тога, јер - све машине овог света су бескорисне ако нема људи који ће на њима да раде.“

 ??  ?? Бранислав Божић (са десне стране) са генералним директором немачке компаније "Garant maschinen" господином Дитером Саленберго­м (Dieter Schallenbe­rg)
Бранислав Божић (са десне стране) са генералним директором немачке компаније "Garant maschinen" господином Дитером Саленберго­м (Dieter Schallenbe­rg)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia