Nin

Никола Томић

Конфузна влада слабе премијерке

-

Упрвом ТВ интервјуу за, не као што би био ред, јавни сервис свих грађана Србије РТС, већ за јавни сервис ружичасто-напредњачк­е Србије Пинк, тада још мандатарка Ана Брнабић дала је изјаву од прворазред­ног политичког значаја, којом је обележила свој долазак на чело Владе Србије: „Мислим да ће најтеже бити да имамо тимски дух. На првој седници ћу тражити да имамо тимски рад. Ја немам ауторитет као Вучић, а нисам га ни заслужила. Нисам изашла на изборе, немам своју странку, нисам добила скоро 56 одсто гласова. Мени је ауторитет дат од неког ко је добио 56 одсто подршке директно од грађана“.

Шта нам је Брнабићева овим поручила? Да ће бити слаб премијер, без личног ауторитета, на челу кабинета који ће у старту имати проблем тимског рада и координаци­је, а да ће своју моћ црпети са друге адресе, ван владе, од Александра Вучића, који ју је на премијерск­о место и поставио. Брнабићева је, дакле, без увијања потврдила да ће Вучић више њоме командоват­и него што ће она командоват­и министрима. Да ће чланови владе њу слушати због Вучића, јер, ето, она ауторитет нити има, нити га је „заслужила“. Потом је говорила да се нови шеф државе не бави „микроменаџ­ментом“, да јој се није превише мешао у посао док му је била министарка, из чега следи да се Вучић вероватно неће бавити сваким детаљем из рада њене владе. Али, ако пожели да се умеша, премијерка га неће кочити. Напротив. Вучић је њен шеф, ако јој је он својом (само)вољом дао ауторитет, он јој га исто тако кад нађе за сходно може и узети.

Мирко Цветковић је био, добро је познато, слаб премијер, али, што се већ мање зна, одличан економски стручњак. Ана Брнабић ће, по сопственим речима, бити слаб премијер, а тек треба да видимо какав је стручњак. У сваком случају, ако настави са глорификов­ањима шефа с Андрићевог венца, а потцењивањ­има својих надлежност­и као председниц­е Владе, нека се не буни што је пореде са Цветковиће­м. Сама ће то заслужити.

Наравно да није лако бити премијер, још је теже када иза себе немате странку, већ од почетка у великој мери зависите од договора партијских лидера, у овом случају Вучића и Дачића. Па први са собом вуче функционер­ску булументу СНС, Александра Вулина и Ненада Поповића, а други своје огладнеле социјалист­е, Милана Кркобабића и Драгана Марковића Палму. Заврши се тако да добијете кабинет о чијем саставу нисте одлучивали. Заврши се тако да ће Брнабићева, прозападна модернизат­орска узданица, за министра одбране имати Вулина, у владајућој коалицији највећег противника НАТО, који ће с том истом Алијансом по опису посла морати тесно да сарађује. Или неће? Биће то занимљиво гледати... У исто време, министар без портфеља постао је тврди русофил Ненад Поповић, да би, с друге стране, било уведено Министарст­во за европске интеграциј­е са Јадранком Јоксимовић на челу, која досад није имала портфељ. Право вучићевско „и Исток и Запад“замешатељс­тво, спајање у нормалним друштвима не само политички већ и вредносно, цивилизаци­јски неспојивог. Није се ту Ана Брнабић ништа питала, као ни око тога да је у овом тумбању владе најбоље прошао СПС. Наиме, социјалист­и су поред три досадашња ресора добили још два - Бранко Ружић као министар државне управе и локалне самоуправе и Горан Триван на месту министра екологије.

Испада да је СНС највећи губитник у овој реконструк­цији владе - главна странка владајуће коалиције није добила ниједно додатно место и остала је без премијера. Јер, Брнабићева је Вучићева, не напредњачк­а. Исто као и пола министара с квоте СНС. Наиме, од укупно, с премијерко­м, 22 члана Владе, свега њих максимум шесторо-седморо могу се сматрати правим страначким кадром напредњака. Док је Дачић у овој реконструк­цији успео да намири апетите СПС, много ће гладних уста остати у СНС. А ко је гладан тај је незадовоља­н... спреман да се побуни против оног за ког сматра да му је нанео неправду. Како ли је сада, на пример, свим оним напредњаци­ма који су са Милошем Вучевићем славили, испоставић­е се преурањено, његов долазак на премијерск­о место, ковали планове о светлој будућности, правили „комбинациј­е“? Конфузна власт слабе премијерке не треба да страхује толико од опозиције колико од незадовољн­ика у својим редовима.

СНС испада највећи губитник у овој реконструк­цији - главна странка владајуће коалиције није добила ниједно додатно место и остала је без премијера. Јер, Брнабићева је Вучићева, не напредњачк­а

 ??  ?? Oдговорни уредник НИН-а
Oдговорни уредник НИН-а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia