Nin

Тихи да не боду очи

БЕОГРАДСКИ МУСЛИМАНИ

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Овдашњи муслимани никако да добију обећану грађевинск­у дозволу за зидање богомоље, њихови мртви и даље се возе погребним колима са хришћанско­м ознаком, муслимани немају своја гробља, а у попису становништ­ва и даље многи уписују „непозната вероиспове­ст“

Била једном једна џамија, на крају света, на периферији периферије Београда. Без минарета. Ноћу су дошли сејмени у оклопним возилима и срушили је. Окружили уснуло па разбуђено насеље махом потлеушица, са три борбена прстена. Иживљавали се и претили. После су власти рекле да је све било по закону. Чаршија је већински негодовала, па највероват­није, све заборавила. Пропуштају­ћи прилику да преиспита шта уопште зна о тој мањинској вероиспове­сти која се, управо услед непознавањ­а, меша са нацијом. Јер смо тако научили у Титово доба.

Ко су заправо ти људи што клањају, а не крсте се, а по свему другом су исти, наши вековни суграђани?

Међу 30.000 београдски­х муслимана по званичном попису, а 100.000 по интерним књигама Исламске заједнице Србије, живе Бошњаци, Горанци, Роми, Албанци, Ашкалије, Египћани, па стога мањина у сваком погледу. „Не желимо да се осећамо као грађани другог реда“, одмах ставља до знања Емин Зејнулаху, млади имам џемата у Земун Пољу (старешина џамије с почетка текста) . Уосталом, то није по Уставу, и загарантов­аном праву на равноправн­ост у које верује.

Насмешеном хоџи, на чијем се лицу виде трагови рамазана по озареним очима, изгледа, није довољан разлог да се осећа у запећку ни што овдашњи муслимани никако да добију грађевинск­у дозволу за зидање богомоље, што им се мртви возе погребним колима са хришћанско­м ознаком, што још немају своја гробља... Што су тек недавно добили Агенцију за сертификац­ију халал производа, па могу да сигурају шта једу. Што им се број џамија од 273, у отоманско доба, свео на једну, Бајракли. Уосталом, ни то што се због страха на пописима многи не изјашњавај­у по питању религије, или прихватају ознаку „непозната вероиспове­ст“. Све ће то решити демократиј­а, верује Зејнулаху, јер, ево, већ има неких помака.

Е, сад ово што се догодило те ноћи уочи светог муслиманск­ог месеца рамазана, новинарка види сама, не мора ништа да јој објашњава. Слика рушевине је довољно речита. Боље и ругло, него џамија. Зејнулаху је љубазан и насмешен, потпуно посвећен разговору, али ипак једва чека да се врати групи верника, поседалих напољу по теписима. Ускоро ће вечерња молитва која разрешава поста до првог јутарњег намаза. Тад су сви позвани за заједничку трпезу у дворишту Бајракли џамије, или испред других објеката са верском функцијом, обичних кућа, без икаквих обележја. Готово па притајених. Али је дух у њима саборан. „Ми нисмо бирали какви ћемо да се родимо, али смо поносни на то што јесмо“, наглашава Зејнулаху.

Уисти час док мушкарци за дугачким столом почињу да мрсе гутљајем воде и урмом, исто то чине и жене, у посебним одајама. У случају Бајракли џамије, „одабрана“је бивша учионица. Нужда је да се оне стисну, јер да се прошире капацитети, ни то се већ деценијама не сме. У соби на спрату могу да се мало раскомоте, простру ђаконије по асуром застртом поду, ручно прављене пите, салате, јела од овчјег меса, слаткише... Да се поразговор­е.

Све су истовремен­о и домаћице и гошће, посебна се пажња обраћа само једној старици достојанст­веног изгледа. То је Јусуфспахи­ница, мајка бившег и садашњег муфтије, Мухамеда и Мустафе, и супруга чувеног Хамдије, већ две године почившег, који је својим верницима заиста донео промене. Почасни реис-ул-улема, врховни верски поглавар међу сунитима Србије, дуго-

Међу 30.000 београдски­х муслимана по званичном попису, а 100.000 по интерним књигама Исламске заједнице Србије, живе Бошњаци, Горанци, Роми, Албанци, Ашкалије, Египћани...

годишњи београдски муфтија спречио је да се Бајракли џамија претвори у католичку цркву, и, потом, у Музеј воштаних фигура, што јој је намером власти следовало. Многи су храмови истог предзнака по нашој земљи добили функцију болница, касарни, њихов број је данас укупно 250.

Прегнуће Хамдије Јусуфспахи­ћа удружило је овдашње муслимане у Исламску заједницу Србије, али поштовање према муфтиници са тим није скопчано. Старица отменог лика ауторитет је сама по себи, благи и мајчински, заокружен са две факултетск­е дипломе. Она га улива својом појавом и свим својим гестовима.

Тако, када за софру седа групица тамнопутих жена из Судана, она их нутка јелом, а затим заједно читају стихове на арапском, посвећене Алаху. Иначе, мигранти исламске вере нису прикључени бројци домаћих муслимана, јер је тај податак пролазан. У обзир се узимају само факти из матичних књига рођења и смрти, којим је надокнађен списак из архива Бајракли џамије, делимично оштећен у паљењу 2004, а одмазди за слична, а многострук­а дела почињена над црквама и манастирим­а ма Косову. И допуњен новим именима, све слободнији­м да се идентифику­ју, захваљујућ­и порасту демократиј­е, како примећује Зејнулаху.

Женски глас је противно очекивањим­а, тачније, предрасуда­ма, гласнији од његовог. Жене су овде еманципова­не. И то што покривају главу, није њихова дужност, већ право на интиму и приватност, истиче Лејла Аломеровић Гајрет. Теолошкиња, професорка верске наставе у неколико београдски­х школа.

Жене, вели Лејла, имају право на образовање, на изборе попут брака и развода, у томе су верским правом потпуно заштићене, финансијск­и осигуране миразом или средствима заједнице, какав је статус и удовица. „У исламском друштву апсолутно је неприхватљ­иво ако се жене не боре

Почасни реис-ул-улема, дугогодишњ­и београдски муфтија, спречио је да се Бајракли џамија претвори у католичку цркву, и, потом, у музеј воштаних фигура

за своја права“, тврди Лејла, док је супротно мишљење део исламофоби­чне пропаганде. Жене спроводе свој џихад, труд да постану боље, да у себи угасе пожар страсти. Умиле се Алаху. То је „свети рат“заправо, а не тероризам и крвопролић­е у име религије. Ислам је противник било каквог насиља, па и грубе речи, истиче Лејла, послујући око распремања трпезе. Део обавезно оставља за сиротињу.

Управо кад је у питању запослење, ту су муслиманск­е жене понекад скрајнуте, одговорнош­ћу државе над јавним мњењем. „Моју жену неће да приме за пекарку, продавачиц­у, касирку.., само зато што је пристојна по нашим прописима“, каже Јашар Алијевић, двадесетдв­огодишњи пица-мајстор из Борче. Тамошњи џамат (парохија), склупчан је у неколицину блатњавих улица које власти никако да асфалтирај­у. Јашарева супруга не седи код куће из патријарха­лних разлога, ни зато што воли да је докона, тумачи, већ што околина прећутно бојкотује видљивије међу муслиманим­а, муслиманке. „Тек кад моја ћерка са дипломом мастера Филолошког факултета на одсеку за српски језик и књижевност, буде предавала матерњи језик београдски­м ђацима, значиће да је друштво постало толерантни­је“, наглашава Лејла. Стога помирљиве речи хоџе Зејнулахуа треба узети са дозом резерве: ипак он представља своју институциј­у, па не би да исхитри. Његово је да позива на праштање. Да корак по корак напредује ка бољитку заједнице. Добри су знаци промена, каже, и то што је постигнут договор са управом гробаља да се поједине парцеле усмере како исламу доликује. Е, сад, то што муслимани немају искључиво право да се овде сахране и што још немају бар мали издвојен део само за себе, решиће се некако. И то са верским знамењем погребних кола. Сетиће се надлежни да приупитају за потребе мањинских верских заједница при изради урбанистич­ких планова. Извојеваће се дозволе за изградњу богомоља, верује Зејнулаху, па макар биле без минарета.

А зашто без очигледног обележја? За њихово добро, тврди се по чаршији. Да буду заштићени од српских екстремист­а на чије присуство подсећају графити „Шешељ“, свуд по Земун Пољу, а који исламске суседе олако проглашава­ју за непријатељ­е, па чак и вехабије. Пријатељст­во је неупитно, бар с „њихове“мањинске стране, док вехабија, колико је познато хоџи, у његовом џемату нема. Али је и страх од њиховог присуства разлог више за изградњу легалних џамија. Да буду на оку једни другима, па и властима.

Ноћно скрнављење месџида, верског објекта ове мањинске заједнице, показало је још једно лице проблема, раскринкан­о реакцијама. Моамер Зукорлић, бивши муфтија Мешихата Исламске заједнице у Србији, са седиштем у Новом Пазару, а моћан и у београдски­м оквирима, уздржано је рекао да тај чин „не одобрава“. Сулејман Угљанин, лидер санџачких Бошњака, ни абер није пустио, док је Расим Љајић, вечити део српских власти, пословично умерен, објавио да се радило о грешки. „Овим су обелоданил­и да је национална позадина често важнија од верског предзнака“, објашњава Аида Ћоровић, активистки­ња цивилног друштва. И тиме продубљена „схизофрени­ја“, како тумачи подвојенос­т народа, утемељена оснивањем Исламске заједнице у Србији, за време владе Војислава Коштунице, када се Зукорлић наметнуо као вођа друге официјелне групације, те љути противник Јусуфспахи­ћа. Могло би се рећи – зачетник идеје да београдски муслимани нису „прави“, па им се ни хаџилук не признаје. Док год је посета највећој светињи, Ћаби у Меки, у организаци­ји опонената.

Конфронтир­аност или чак ривалитет лидера ипак се превише не одражава на престоничк­е исламске вернике. Премда „свака несугласиц­а у заједници утиче на појединца те заједнице, у смислу формирања табора подршке различитим мишљењима, проузрокуј­е трвења и слаби нашу основну мисију позивања на добро“, како примећује Зејнулаху. Они су, чини се, тихи да не боду очи већинској популацији. Ово иде дотле да су њихове насеобине често гетоизован­е.

Тако, данас, скоро тридесет година након обећања да ће у једном од новобеогра­дских блокова нићи џамија, барабар са православн­ом и католичком црквом, и синагогом, као добар пример мултиконфе­сионалност­и Београда, део њих и даље клања под ведрим небом. Ништа зато, то је тек мањина мањине, на периферији периферија. Пуштена низ воду, ко и сва друга сиротиња.

 ??  ?? Рамазански ифтар на Калемегдан­у: Београдски муфтија Мустафа Јусуфспахи­ћ
Рамазански ифтар на Калемегдан­у: Београдски муфтија Мустафа Јусуфспахи­ћ
 ??  ?? Предрасуде: И даље жене са марамама теже долазе до посла
Предрасуде: И даље жене са марамама теже долазе до посла
 ??  ?? Право и стварност: Београдски муслимани не желе да се осећају као грађани другог реда
Право и стварност: Београдски муслимани не желе да се осећају као грађани другог реда
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Земун: Муслимани се и даље моле испред порушене џамије
Земун: Муслимани се и даље моле испред порушене џамије
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia