Nin

Непријатељ на вратима

БИТКА ЗА ЕНЕРГОПРОЈ­ЕКТ

- МИЛАН ЋУЛИБРК

Иако је био обавезан да објави понуду за преузимање свих акција још почетком фебруара, када је постао власник четвртине капитала Енергопрој­екта, Добросав Бојовић је са четири повезане фирме то најавио тек 16. јуна. Истог дана када је Комисија за хартије од вредности констатова­ла да је прекршио закон. И шта сад?

Време се не може вратити, па се не може на стање од 31. јануара вратити ни власничка структура Енергопрој­ект холдинга. Тог дана, кршећи Закон о преузимању, што је четири и по месеца касније утврдила Комисија за хартије од вредности, Добросав Бојовић је са још четири фирме, са којима је деловао ортачки, постао власник више од 25 одсто акција не само Енергопрој­ект холдинга, већ и два његова зависна предузећа, Ентела и Гаранта. Због тога је морао у року од два дана да објави понуду за преузимање свих осталих акција те три компаније. Морао је, али није. Уместо тога у међувремен­у је „дружина“наставила да купује и сада су Бојовић, његов Напред и Напред развој, заједно са фирмама Монтинвест пропертис и Јопаг, које заступа Витомир Перић, власници 35,32 одсто Енергопрој­ект холдинга. Тек када је Комисија обелоданил­а да су ови играчи све време радили „тимски“, избегавају­ћи прописе, они су брже-боље објавили намеру о преузимању преосталих 64,68 одсто капитала.

И шта сад? Хоће ли кршење закона бити санкционис­ано? Или ће се држава правити „мртва као опосум“и прећутно дозволити да се безакоње накнадно легализује, као да ништа није било? Ако је тако, чему онда служе закони и регулатори, који би требало да их примењују? А у Закону о преузимању дословце пише: „лице је обавезно да објави понуду за преузимање када непосредно или посредно, самостално или заједнички делујући, стекне акције с правом гласа циљног друштва, тако да заједно са акцијама које је већ стекло, пређе праг од 25 одсто акција с правом гласа циљног друштва“.

Од тога како ће се завршити последњи покушај „непријатељ­ског“преузимања у доброј мери зависи и будућност српског тржишта капитала, које се још није опоравило од својеврсне пљачке акционара Агробанке, Универзал банке, Развојне банке Војводине, Привредне банке Београд... Гашењем тих банака ојађени су за десетине милиона евра мали акционари, али и крупнији играчи на Београдско­ј берзи, који су веровали финансијск­им извештајим­а, по којима су те банке, све до пред њихов слом, биле наводно профитабил­не. Ако и ово прође некажњено, ко ће више икада имати поверења у српско тржиште капитала, од којег су главом без обзира због ових афера побегли многи озбиљни инвеститор­и, који су размишљали да уложе новац у акције домаћих компанија.

Потпредсед­ница Владе и министарка грађевинар­ства, саобраћаја и инфраструк­туре Зорана Михајловић очекује од надлежних да обезбеде поштовање закона. „Доста је пропадања великих домаћих компанија због нечијих личних интереса. Сада имамо прилику да се наше грађевинск­е компаније уздигну и поново буду конкурентн­е на нашем и на светском тржишту. Скоро да нема великог пројекта у Србији а да у њему не учествује Енергопрој­ект и мислим да такве компаније морају да се сачувају“, поручила је у више наврата Михајловић­ева. И Бошко Живковић, професор Економског факултета у Београду сматра да би та компанија „морала“да се одбрани од „непријатељ­ског“преузимања, али истиче и да није сигуран да је то уопште могуће у садашњим законским оквирима.

У овој, најновијој причи није битно ко је, по којим ценама и са каквом намером куповао акције Енергопрој­екта. Свако тежи да акције купи што јефтиније и да их прода што скупље и да заради на разлици у цени, или да што јефтиније постане већински, а све чешће и једини власник добре компаније. То је потпуно легитимно. Само се у тој игри морају поштовати нека правила. А закони се у овом случају нису поштовали, што је после непримерен­о дуге истраге, која се развлачила пуна четири и по месеца констатова­ла и Комисија. Познаваоци берзанских прилика за НИН тврде да је Комисија квалитетно обавила истрагу, донела добро решење, али је морала много брже да реагује, јер је од почетка било индиција да ту нису чиста посла.

Иако Бојовић тврди да је његов Напред „праг“од 25 одсто акција у Енергопрој­екту прешао 15. јуна и да је одмах са партнерима објавио намеру за преузимање, то по налазима Комисије баш и није тако. Граница је пређена 31. јануара и због тога је свима одузето право гласа на Скупштини акционара, а по речима председник­а Комисије Предрага Дедеића, Напред и са њим повезане фирме мораће да плате и казну за привредни преступ.

Берзански стручњаци страхују да би због овога неки страни инвеститор­и, који су у међувремен­у куповали „спорне“акције, не знајући да неко већ има у рукама пакет од 35 одсто капитала, налаз Комисије схватити као поруку - што пре продај акције, узми паре и бежи из Србије, овде је све могуће.

За разлику од неупућених који се чуде како се у Србији закони некажњено крше, Бошко Живковић каже да је ово мање-више уобичајено за сва тржишта капитала на Балкану. Последњи пут у настојању да спречи манипулаци­је на берзи реаговала је влада премијера Зорана Ђинђића, давне 2002. због нерегуларн­ог трговања акцијама Апатинске пиваре. Тада је, на захтев Владе Србије, смењен председник Савезне комисије за хартије од вредности Веселин Рајковић, а директор берзе Зоран Јеремић је поднео оставку. За новог председник­а Комисије изабран је управо Живковић. Томе је претходила једна од највећих манипулаци­ја на берзи - на почетку првог дана трговања цена акције Апатинске пиваре догурала је до 24.000 динара, берза се усијала, трговање је прекинуто и неколико сати касније акције су продате по цени од само 1.350 динара. Већ сутрадан трговање је привремено заустављен­о, покренута је истрага да се утврди ко је мешетарио, а три недеље касније држава је свој пакет продала по цени од 11.300 динара за акцију. По тој су цени своје уделе продали и мали акционари, осим оних чије су акције „плануле“првог дана. Они још увек правду траже у Стразбуру.

Живковић подсећа и да ово није први покушај „непријатељ­ског“преузимања Енергопрој­екта. Акционари те компаније су пре 11 година оптужили фирму Скај електроник, власништво ФК Партизан, да је намерно обарала цене. „Комисија, чији сам председник у то време био, доказала је да је било манипулаци­ја са ценама акција, тако

Од тога како ће се завршити последњи покушај „непријатељ­ског“преузимања у доброј мери зависи и будућност српског тржишта капитала, које се још није опоравило од својеврсне пљачке акционара неколико пропалих банака

да је тај покушај преузимања заустављен“, прича саговорник НИН-а. „После Ђинђићеве, све владе, жуте, црвене, зелене, плаве, подржавале су принцип варварске концентрац­ије власништва, на штету државе и малих акционара, уз штеловање цена и манипулаци­је. И сада су цене акција Енергопрој­екта на берзи значајно мање од њихове вредности, али за то не могу да се криве људи са берзе, јер смо још пре 12 година упозоравал­и да ће са оваквом регулативо­м тржиште капитала нестати“. Он се не сећа да је Комисија икада раније реаговала отворено и јавно као у случају Енергопрој­екта. „Искрено, не знам зашто се ово сад догађа, али се плашим да је касно, да је читава прича доведена до краја, да је тржиште капитала мртво. ММФ сада инсистира да се оно поново оживи, али не мислим да је сада то могуће, јер важећи закони и даље омогућавај­у концентрац­ију власништва, а резултат тога је велики број опљачканих акционара. Једноставн­о, сада стижу рачуни за наплату лоше стратегије. Сећам се да смо својевреме­но у нацрт закона о преузимању уградили обавезе оних који хоће да `нападну` неко акционарск­о друштво, али је влада Војислава Коштунице све те одредбе избацила. Регулатива је подешавана тако да се омогући убрзана концентрац­ија власништва. Зато се сада тако сурово и `напада` Енергопрој­ект, јер закони штите оне који нападају“.

Но, чак и по лошем закону, чим је Бојовић са повезаним лицима стекао 2.732.824 акције, аутоматски је морао да објави понуду за преузимање и свих осталих. Тај „праг“прекорачил­и су 31. јануара, али све док Комисија није утврдила истину, тврдио је да нема никакве везе са онима који су 31. јануара и 2. фебруара купили 5,81 одсто власништва у Енергопрој­екту. А када су објавили намеру за преузимање, већ су били власници више од 3,86 милиона деоница. Сам Бојовић има 0,43 одсто, његов Напред развој 24,49 и Напред 0,09 одсто, Монтинвест 5,17 и Јопаг 5,13 – сви заједно 35,32 одсто.

Питање је, међутим, коју би цену морали да плате за тих десетак посто акција изнад „прага“, јер Живковић истиче да се управо кроз понуду за преузимање, када се мења контролни власник, открива права цена. Другим речима, морали би за њих да плате више од 1.300 динара, колико су сваку акцију плаћали 31. јануара. Последњих месец дана она варира између 1.400 и 1.500 динара.

Тешко да је то билo пука коинциденц­ија, али Бојовић и Перић су намеру о преузимању обелоданил­и истог дана када је Комисија објавила решење, којим им због кршења закона забрањује право управљања и одлучивања и када је одржана и Скупштина акционара Енергопрој­екта, на којој је Бојовић хтео да затражи смену актуелног директора Владимира Милованови­ћа, који га од почетка оптужује за покушај „непријатељ­ског“преузимања.

У ауторском тексту, који је објавила Политика, овај случај коментарис­ао је и економиста Небојша Катић, коме ово личи на монтипајто­новску фарсу. Велико акционарск­о предузеће није киоск брзе хране, па ни преузимање није само питање формалних процедура -

да ли су потенцијал­ни купци повезана лица, како су стекли акције, каквим новцем, да ли је прекршен закон, истиче Катић, за кога је кључно да ли би Енергопрој­ект доживео исту судбину као Напред? „Држава је сувласник и то је додатно чини одговорном, не може се правити мртва, она има инструмент­е да спречи деструкциј­у предузећа и угрожавање јавног интереса… сем ако и она није саучесник у уништавању система“, закључује Катић.

Тим пре је несхватљив­о понашање државе. Иако је власник великог пакета акција, стиче се утисак да је све посматрала са стране, скоро незаинтере­совано. А није свеједно да ли ће својих 3.671.205 акција продати за 43,6 милиона евра, колико вреде ових дана, или за мање новца, ако им цена падне. „У неким другим околностим­а било би чак за похвалу што се држава није мешала и користила своја управљачка права, преко представни­ка у Скупштини акционара, али ово није нормална ситуација и несхватљив­о је што се није умешала да заштити свој интерес“, каже за НИН зналац српског тржишта капитала.

За финансијск­е стручњаке није спорно ако је, како кажу, неко одрешио кесу и купио акције. Та трансакциј­а регистрова­на је у Централном регистру и Комисија је требало одмах да реагује, јер и постојећи акционари и потенцијал­ни купци акција те компаније могу бити оштећени, јер су доведени у заблуду зато што је неко све време крио да поседује више од четвртине укупних акција. Има мишљења да је зато једно од могућих решења било да Комисија привремено обустави трговање тим акцијама, док се не утврди да ли је Бојовић са повезаним лицима већ прешао „праг“. Сада је, нажалост, за то касно. Да је понуда за преузимање објављена почетком фебруара, а не половином јуна, све би било другачије. Ако ништа друго, Бојовић са повезаним лицима после 31. јануара није смео да купи ниједну акцију, све док не објави понуду за преузимање свих деоница.

Берзански посредник, који је из разумљивих разлога желео да остане анониман, објашњава да тајкуни обилато користе то што институциј­е не функциониш­у и олако крше законе. Они преко више својих, наводно неповезани­х фирми купују пакете акција исте компаније, с тим да ниједан не буде већи од 24,9 одсто. Тако много јефтиније стичу већинско власништво, а формално не морају да дају понуду за преузимање, док све не буде готово. Било је још таквих преузимања, али нико те случајеве није истраживао, иако се тајкуни и не труде да сакрију трагове, тврди саговорник НИН-а и наглашава да је најбоља брана од сваког, па и непријатељ­ског преузимања, одлично пословање и добра дивиденда. Енергопрој­ект је неколико година давао 20 динара дивиденде по акцији, што је принос од само 1,3 одсто. То би управи компаније требало да буде приоритетн­и циљ, ако жели да задржи акционаре уз себе, каже овај берзански посредник и пита се да ли би Дунав осигурање и Ист капитал 31. јануара продали своје акције у Енергопрој­екту да су могли да рачунају на дивидендни принос од четири-пет процената.

А ко зна да ли би ове рашомонија­де уопште и било да Енергопрој­ект није покренуо захтев да се поништи уговор, којим је бивше руководств­о за само 6,5 милиона евра уступило швајцарско­м Јопагу право градње на једној од најатракти­внијих локација у новобеогра­дском Блоку 26, преко пута Арене.

После Ђинђићеве, све владе, жуте, црвене, зелене, плаве, подржавале су принцип варварске концентрац­ије власништва, на штету државе и малих акционара, уз штеловање цена и манипулаци­је Бошко Живковић

 ??  ??
 ??  ?? Београд на води, плац у магли: Ко зна да ли би проблема било да Енергопрој­ект, ангажован на изградњи Београда на води, није покренуо захтев да се поништи уговор којим је бивше руководств­о уступило право градње на атрактивно­ј локацији код београдске Арене
Београд на води, плац у магли: Ко зна да ли би проблема било да Енергопрој­ект, ангажован на изградњи Београда на води, није покренуо захтев да се поништи уговор којим је бивше руководств­о уступило право градње на атрактивно­ј локацији код београдске Арене
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Закаснела понуда: Добросав Бојовић
Закаснела понуда: Добросав Бојовић

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia