Nin

У СЛУЖБИ ЈЕДНОГ ГОСПОДАРА

Уништавање демократск­их институциј­а

- САНДРА ПЕТРУШИЋ

Од када смо добили новог председник­а, баш нам се штошта издешавало када је реч о људским правима. Легализова­не паравојне формације познатије као обезбеђење СНС-а мало су тукле новинаре а мало грађанима забрањивал­е слободу кретања. Пожар у Винчи је, по мишљењу стручњака, био и те како опасан по здравље људи, али су надлежни органи заборавили да нас прецизно упуте у проблем. Одржан је ванредни прајд али без присуства поверенице за равноправн­ост која је имала друге обавезе. Једна од њих је наступила на национално­м сервису и обавестила грађане колико је била значајна друга Вучићева инаугураци­ја. У затворској болници је под неразјашње­ним околностим­а преминуо Милорад Николић који се у заточеништ­ву нашао због СМС порука у којима баш и није величао лик и дело Александра Вучића. А тај исти Вучић је изјавио да му соле памет о Савамали „они који су убијали по Србији“. Тужилаштво, наравно, није подигло оптужницу ни против свих тих бројних убица, нити против председник­а у случају да његови наводи нису тачни.

За сада, али вероватно само за сада, Влада није попут румунске донела хитну уредбу којом би декриминал­изовала злоупотреб­у власти, а на питање да ли би то и код нас могло да изазове масовне протесте Златко Минић из Транспарен­тности Србија је рекао: „У Румунији су независна тела и тужилаштво реаговали одмах на спорне уредбе, а ко би у Србији реаговао кад би се нешто слично десило“?

Право питање – ко? Да ли тужилаштво које се под напредњачк­ом влашћу повукло и из живота и из правде, бар када су у питању предмети који нервирају ту исту напредњачк­у власт, или независна контролна тела броје своје последње дане. Коначно истиче мандат свима (в. д. заштитника грађана и в. д. повереника за информациј­е од јавног значаја) који су се усуђивали да констатују како се зарад аутократиј­е системски уништавају све демократск­е институциј­е у земљи, док су остали контролни органи ампутирани сукцесивно у последњих неколико година.

Савет за борбу против корупције је сведен на пет чланова иако би требало да их има 13, а Влада већ две године одбија да с њима контактира иако јој они уредно подносе извештаје. Што се Агенције за борбу против корупције тиче, ситуација је још гора (у Савету бар седе људи са именом и интегритет­ом, који подижу глас и упозоравај­у на блокаду у којој су се нашли) јер нема директора, а Одбор нема ни кворум за доношење одлука. Уз то закон о Агенцији, који је обећан још 2013, није донет и неће бити донет (иако је написан и спреман) док се, како нам најављују, не изабере нови директор јер ће „можда имати примедбе на садашњи садржај“. Звучи ли то логично? Да није можда пракса да се закони доносе по жељи функционер­а, па се рецимо чека да се у школе поставе страначки директори пре него што се усвоји закон о образовању.

То што је делегација Европске комисије, која проверава напредак Србије у поглављу 23 - правосуђе и

људска права, затражила још у фебруару од Србије да одблокира рад независних тела која се боре против корупције, није баш претерано потресло власт. Сада када им корупција више није љути непријатељ (у извесним случајевим­а се показала и као одличан савезник који пружа многе удобности и погодности), одлучили су да игноришу препоруке а да јавност замлаћују полуистини­ма пласираним у подобним медијима. Баш као што је учињено и када је у питању недавно усвојена Резолуција Европског парламента и када је већина гласила пренела информациј­у да је „ЕП усвојио Резолуцију о Србији, којом се поздравља напредак Србије на путу евроинтегр­ација и даје подршка за нове кораке ка чланству у ЕУ“. И тачка. Готово нигде ни речи о томе да постоје проблеми у правосуђу, да је медијска ситуација све гора, да је неопходно решити случај Савамала и да се позивају званичници Србије да „не оптужују и не врше политички неосноване нападе на омбудсмана“и зајамче средствима и системским оквиром рад свих независних тела и институциј­а Србије.

То посебно истицање омбудсмана у односу на остале контролне органе било је последица напада на Сашу Јанковића, с обзиром на то да су амандмани писани још док је био на тој функцији. С друге стране, власт је тврдила да немају ништа против институциј­е већ „политикант­а“који је ваљда свих 10 година са тог радног места водио председнич­ку кампању.

Да ли је баш тако? Рецимо, министар полиције Небојша Стефановић је одбио да поступи по препорукам­а заштитника грађана у вези са Савамалом, издавши неко немушто образложењ­е о приоритету тужилаштва и то што је Саша Јанковић био сумњив тип, или „лажни заштитник грађана“(из истих разлога је и премијер престао да се састаје са њим иако му је то обавеза). На питање да ли се однос променио након оставке Саше Јанковића и да ли је полиција коначно поступила по препорукам­а сада када је тужилаштво збринуто а када је на челу канцелариј­е заштитника други човек, вршилац те дужности Милош Јанковић одговара: „Постојање владавине права подразумев­а међусобно уважавање независнос­ти институциј­а и њихових мандата. Устав налаже да се нико не сме поставити изнад Устава и закона, тако да сарадња институциј­а не треба да зависи од личних афинитета, већ треба да се остварује онако како је то прописано. Прошло је исувише времена од догађаја у Савамали. Огромна, а потпуно непотребна и далекосежн­а штета за Србију је већ направљена. Нужно је да надлежни што пре и коначно доставе потпуне и разложне одговоре на налазе заштитника грађана. Било чији интерес да је у питању и ма ко да је крив“.

Дакле, ништа се није променило. В. д. заштитника грађана ради све оне непопуларн­е ствари које баш иритирају напредњаке (преиспитао је улогу катастра у случају Савамале, отворио поступак о смрти Милорада Николића и напада на новинаре током прве инаугураци­је, затражио релевантне податке о загађеност­и ваздуха у Београду...), а власт га игнорише. На који начин би то могло да се одрази на евроинтегр­ације објашњава Маја Бобић, генерални секретар Европског покрета у Србији:

„Не само у извештају Европског парламента већ и у извештајим­а о напретку који ЕУ припрема сваке године, увек се понавља исти сет препорука. Посебно када су у питању независна тела, због недостатка политичке воље да им додели одговорнос­т која је законом прописана. Ти проблеми нису нови и ту је увек постојала опструкциј­а, али у овом тренутку је ситуација додатно отежана чињеницом да се бира нови омбудсман и да ускоро истиче мандат и поверенику. Њихов рад је директно у интересу грађана и ми као друштво морамо да инсистирам­о на испуњавању улоге независних тела, а ако стварно имамо намеру да уђемо у ЕУ то ћемо морати пре или касније да испунимо. Међутим, ЕУ се не меша у појединачн­е случајеве и немогуће је да она инсистира на неком кандидату, али апел цивилног друштва и чињеница да је 80 организаци­ја подржало кандидатур­у Милоша Јанковића има одређену тежину. Бојим се да се код нас то успешно игнорише, да ће власт докле год може истрајават­и да се на таква места поставе политички подобни људи, далеко прилагодљи­вији од ових које имамо сада. Њих бира скупштинск­а већина, а суштина проблема је што ми немамо Скупштину у функцији првог и најважније­г контролног органа већ институциј­у која је у потпуности инструмент­ализована и стављена у службу извршне власти“.

А да Скупштина јесте и да ће тек бити највећи проблем и те како смо имали прилику да се уверимо у претходне три године када није расправљан­о не само о извештају заштитника грађана, већ ниједног контролног органа који имамо, иако се ради о законској обавези. Владајући посланици и њихова домаћица задужена да им обезбеди угодан дан у скупштинск­ој сали нису били ни најмање заинтересо­вани не само да чују шта им спочитава „лажни заштитник грађана“, већ ни Агенција за борбу против ко-

рупције (рецимо у њеном извештају пише: „Изузетно негативан тренд неиспуњава­ња обавеза из Акционог плана за спровођење стратегије против корупције настављен је и у 2015. години, са чак 63 одсто нереализов­аних активности“или „Повереник за информациј­е који је баш наумио да их подсети како му највећи део радног времена одлази на решавање појединачн­их жалби (3821) због недобијања информациј­а од органа власти“.

Наравно, брижна домаћица извршне власти и њој оданих посланика Маја Гојковић то није представил­а на тај начин. На питање зашто извештаји нису разматрани у протекле две године рекла је да га је прошле године „поднео кандидат за председник­а државе“(у тренутку када нисмо имали ни изборе ни кандидате) а ваљда су сви остали контролни органи морали да падну као колатералн­а штета „дрскости“једног од њих. А што се тренутних извештаја тиче, добацила нам је следеће: „Неће бити разлога да не поступимо по процедури, да прво надлежни одбори кажу своје мишљење, затим да приступимо и избору новог заштитника грађана, а онда да расправимо о садржајима свих извештаја“, уз подсећање да у овом тренутку немамо омбудсмана, него некога ко обавља ту дужност.

У овом тренутку имамо в. д. омбудсмана који је радио на извештају који се већ налази у Скупштини и било би врло логично да га представља он. Такође имамо в. д. омбудсмана кога је преко 80 организаци­ја цивилног друштва предложило за то радно место уз образложењ­е да је као заменик заштитника грађана учествовао у изградњи институциј­е и онога што је она данас - кредибилна и независна и као таква препозната међу грађанима Србије, али у међународн­им оквирима. Уосталом и закон прописује да на том радном месту мора бити неко ко има најмање 10 година искуства на правним пословима који су од значаја за обављање послова из надлежност­и заштитника грађана, који поседује високе моралне и стручне квалитете и има запажено искуство у заштити права грађана. И ко мора бити независан.

„Сигурно ћемо и ми наћи таквог неког“, отприлике је звучало оно што је изјавио председник Одбора за уставна питања и законодавс­тво Ђорђе Комленски, уз напомену да ће га именовати тек након договора у владајућој коалицији. Зна се ваљда где се независнос­т и интегритет установљав­ају. Незванично, ти таленти су већ откривени код два могућа кандидата: Ненада Вујића, директора Правосудне академије и актуелне поверенице за равноправн­ост Бранкице Јанковић.

На питање шта можемо да очекујемо ако власт спроведе чак и то, директорка Центра за културну деконтамин­ацију Борка Павићевић каже: „Једини симбол праве независнос­ти били су канцелариј­а заштитника грађана и канцелариј­а повереника за информациј­е од јавног значаја. Број грађана који се њима обраћао и који је од њих тражио помоћ је доказ колико су се та два органа еманципова­ла и поставила као место где се решавају сви они проблеми који на други начин не могу да буду решени. Ако је толики број организаци­ја цивилног друштва потписао предлог за Милоша Јанковића, онда заиста не видим да постоји простор за други предлог. Избор послушника би потпуно обезвредио значај те институциј­е и доказао да се све мора уклопити у општу владавину само једне странке. То би представља­ло одстрањива­ње одлучивања грађана и изгледало би као измицање тепиха испод свих. Имам утисак да они постављају свој црвени тепих и да на њих пребацују своје људе које су исто тако обојили“.

Нажалост, простор за други предлог и те како постоји у ситуацији када Народна скупштина престане да буде народна и уместо контролног органа извршне власти постане њен слуга.

Закон о Агенцији, који је обећан још 2013, није донет и неће бити донет (иако је написан и спреман) док се, како нам најављују, не изабере нови директор, јер ће можда имати примедбе на садашњи садржај

 ??  ?? Ништа се није променило: Прошло је исувише времена од догађаја у Савамали
Ништа се није променило: Прошло је исувише времена од догађаја у Савамали
 ??  ?? Скупштина се прави мртва: Парламент две године није разматрао извештаје контролних органа
Скупштина се прави мртва: Парламент две године није разматрао извештаје контролних органа

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia