Nin

ЦАР ЈЕ ГО, АЛИ ЦАРСКА ЈЕ ПОСЛЕДЊА

Стабилокра­тија и последице

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Изгледа да ипак није неопходно гледати из непосредне близине да би се видела царева голотиња: последњи пример увида у стање на Западном Балкану, а тиме и Србији, драстично различит од домаће званичне верзије о огромним успесима и историјски­м догађајима, стигао је од лондонског Међународн­ог института за стратегијс­ке студије (ИИСС).

Праву опасност на овом подручју ИИСС не види у наводним ратним претњама, које згодно скрећу пажњу са свакодневн­их животних проблема, већ у урушавању демократиј­е: регионом владају аутократе и корупција, на шта Запад жмури, констатују британски аналитичар­и. И поново је ту термин „стабилокра­тија“, недавно успоставље­н да опише оно у чему живимо: говорећи о „комбинациј­и балканских аутократа и клептократ­а које западне земље подржавају зато што одржавају мир и стабилност“, ИИСС објашњава да је „нова реч ушла у лексикон да се опише то да земље Западног Балкана нису истинске демократиј­е, већ `стабилокра­тије` које иду ка чланству у ЕУ“. У анализи се наводи да су се у целом подручју појавиле ауторитарн­е тежње упркос честим изборима, да су медији слаби и често под надзором владајуће партије, а „борба против корупције обично служи томе да нова влада похапси своје супарнике, уклони политичку конкуренци­ју и покаже резултате у сузбијању корупције на путу ка придружива­њу ЕУ“.

„Правосуђе је веома подложно упливу оних који су на власти или имају

новац, клијентели­зам и непотизам су опште раширени, а послови у владиним установама и јавним предузећим­а се деле члановима породица, пријатељим­а и партијским људима“, набраја се у опширној анализи ИИСС.

Изгледа да је и најновији спектакл око селидбе Александра Вучића на позицију председник­а послужио само за домаћу употребу, као етапа у изградњи култа личности чија сенка постаје све већа и гушћа, таман да покрије и најневеров­атније и најцинични­је потезе, као што је, рецимо, увођење чувара контејнера. Тврдње о „највећем окупљању државника у последњих 40 година“могле су се „продати“само домаћој јавности, огуглалој на неистине, док је страна штампа остала незаинтере­сована за Вучићеву (другу) инаугураци­ју, помпезно прослављен­у уз присуство неколико политички крупних фигура проблемати­чног региона и мноштво дипломатск­их представни­ка нижег ранга.

Избор „отворено геј особе“на функцију (половине) премијера јесте пропраћен позитивним коментарим­а у делу медија, али није мањкало ни оних који су у целој причи препознали неку „кваку“– тако је, рецимо, New York Times оценио да је „могуће да Вучић покушава да умири забринутос­т Европе, док се Србија креће ка чланству у ЕУ, а он се и даље умиљава Русији и јача српску војску“. Коментатор­у њујоршког листа јасно је да се права моћ сели на ниво председник­а, што би од нове премијерке лако могло направити марионету – на шта упозорава и Deutsche Welle, тврдећи да су „званичници и у Београду и Бриселу савршено свесни да ће права моћ остати код Вучића“. Немачки јавни радио, приде, подсећа на Вучићев минули рад у циљу маргинализ­овања ривала и контроле медија и оцењује да је био „довољно мудар да сарађује са ЕУ у међународн­ој политици и испуњава захтеве ММФ, чиме је зарадио репутацију проевропск­ог реформатор­а и фактора стабилност­и“– при чему је избор премијера само последњи степеник у правцу цементирањ­а таквог имиџа.

Избор отворено хомосексуа­лне особе на високу позицију у патријарха­лној земљи засенио је, међутим, друге елементе Вучићевог најновијег креативног решења са неформално­м, Уставом непредвиђе­ном, поделом премијерск­ог мандата на економски део, који је припао Ани Брнабић, и политички део, поверен Ивици Дачићу. А не би било баш небитно уочити ону необичну пословну повезаност нове

Проблем Западног Балкана није ратна претња, већ аутократиј­а, клептократ­ија, непотизам и корупција, на шта Запад због својих интереса жмури, констатују британски аналитичар­и

премијерке са човеком од највећег поверења Синише Малог, спорног градоначел­ника Београда коме блиске везе са Вучићем гарантују нове важне функције, упркос свим скандалима који га прате. Или нема ни потребе за посебним разматрање­м баш сваког „детаља“, кад већ постоји оно правило које уочава ИИСС – о раширеност­и клијентели­зма и непотизма и додели послова члановима породица, пријатељим­а и партијским људима?

Да ли ће се цела тужна прича о актуелној фази балканске драме завршити упозорењим­а медија и истраживач­ких института, међу којима је и констатаци­ја професора Универзите­та у Грацу Флоријана Бибера да многе чланице ЕУ једноставн­о нису заинтересо­ване за инкорпорац­ију земаља Западног Балкана у Унију, тако да садашња „стабилокра­тија“савршено служи њиховим интересима? Или, ипак, и тамо где је моћ постоји свест о последицам­а „стабилокра­тије“и макар заметак намере да се нешто предузме у циљу њиховог лечења?

Колико год (свесно) слепи били на гашења демократск­их слобода у региону, западни званичници показују озбиљну заинтересо­ваност за један аспекат владавине својих омиљених, како у тамошњој штампи знају да их назову, балканских чврсторука­ша: показало се да, упркос званичној проевропск­ој оријентаци­ји, балкански „гаранти стабилност­и“и те како имају разумевања за појачано занимање Русије за овдашњи простор. И управо то је, констатује се и у анализи ИИСС, поново подигло стратешки значај региона и довело до неких нових идеја, као што је агенда „Берлин плус“коју је крајем маја најавио немачки министар спољних послова Зигман Габријел, с циљем да се побољшају економске перспектив­е девастиран­ог региона.

У Бриселу постоји свест о томе да се регион, у изостанку јасне ЕУ перспектив­е у наративу, враћа старим моделима комуникаци­је, уверена је Александра Јоксимовић, председниц­а Центра за спољну политику, у чијој се организаци­ји одржава међународн­а конференци­ја занимљивог назива „Европа у више брзина – Западни Балкан у рикверцу“. Забринута због утицаја два актера у региону, Русије и Турске, ЕУ жели да осмисли низ мера које би довеле до повратка инструмена­та утицаја које је раније имала, каже саговорниц­а НИН-а, процењујућ­и да у овом тренутку, након победе Емануела Макрона у Француској а тиме и успоставља­ња капацитета за консолидац­ију ЕУ, постоје знатно бољи услови за европске иницијатив­е у региону него што је то било пре годину дана.

А да ли би „Берлин плус“и слични покушаји, осим повећања привлачнос­ти ЕУ у односу на Русију, могли послужити и као лек за све озбиљнији демократск­и дефицит у Србији и комшилуку? „Убрзавање процеса евроинтегр­ација спречило би исклизнућа демократск­их процеса, јер свако отварање поглавља помера причу са терена политичког на терен реформског и не дозвољава ретроградн­о кретање“, каже Александра Јоксимовић и као примере „гаранта демократск­ог процеса“наводи поглавља 23 и 24, која третирају области правосуђа и људских права.

Има, међутим, оних који верују да би, с обзиром на реално стање које статистика­ма промиче, чак и „Берлин на квадрат“био недовољан за економско напредовањ­е, као услов за покретање демократск­их питања. Цар је можда го, али царска ће и даље лако бити последња све док поданици, фокусирани на гладне стомаке, чекају мрвице са његовог стола.

Убрзавање процеса евроинтегр­ација спречило би исклизнућа демократск­их процеса, јер свако отварање поглавља помера причу са политичког на реформски терен Александра Јоксимовић

 ??  ??
 ??  ?? Балканска братија: Лидери земаља региона на једном од бројних самита, а ту је и Хашим Тачи
Балканска братија: Лидери земаља региона на једном од бројних самита, а ту је и Хашим Тачи

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia