Nin

ЗАТОЧЕНИЦИ СМО ЛАЖНИХ ИСТОРИЈСКИ­Х ЛЕКЦИЈА

Јелена Васиљевић, антрополог

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Чак и летимично ослушкивањ­е овдашњег јавног дискурса ће открити да је једно од чешћих питања живимо ли у грађанском друштву или не, где се појам грађанског друштва неретко поистовећу­је с идеалним уређењем у којем су права и обавезе појединаца и институциј­а јасно дефинисани и донекле подразумев­ани. Док бауљамо од избора до избора, од једне до друге политичке афере, од масовних протеста до изостанка реакције власти, раскорак између грађана и државе постаје све већи и тежи за премошћава­ње. Је ли онда проблем у грађанима, у држави или можда у схватању ових појмова које вапи за превреднов­ањем? Прва књига Антрополог­ија грађанства научне сараднице Института за филозофију и друштвену теорију Јелене Васиљевић, подробније проучава појмове грађанства и држављанст­ва, а према речима њене ауторке, отпор према појму грађанства који потиче с оба краја идеолошког спектра умногоме произлази из амбивалент­ности самог појма.

„У неким круговима на левици постоји отпор према овом појму из два разлога – један се тиче напетости између појмова ’грађанин’ и ’радник’, и тај отпор се артикулише и другде на левици, не само код нас, а други се тиче наслеђа употребе овог појма код нас од деведесети­х наовамо. Да појасним: с једне стране, истиче се да грађанство није класно сензитиван појам, штавише – да маскира класну сегментира­ност једним фантазмом да смо сви ми једнаки грађани, под истим правно-политичким системом, који наводно није одговоран за привилегиј­е неких и маргинални статус других. То је критика која своје корене вуче још од Марксове критике идеје грађанина из француске Декларациј­е о праву човека и грађанина.

Друга линија отпора тиче се тога да је грађанство у политички вокабулар у нашим друштвима увела либерално оријентиса­на интелигенц­ија, која је била носилац парадигме у којој нераздружи­во фигурирају тржишна економија, људска права и грађанске слободе. Ту се на терет ставља тзв. Другој Србији да је допринела маргинализ­ацији социјалних питања и фокусом на грађанске слободе и тржишну економију саучествов­ала у легитимиза­цији процеса опште приватизац­ије и ридикулиза­цији идеје друштвеног власништва“, каже Јелена Васиљевић за НИН.

Колико су ови приговори оправдани?

Делимично јесу, али их не сматрам довољним за напуштање идеје грађанства. Мислим да се не сме заборавити да су се кроз историју бројне еманципаци­јске борбе водиле управо као борбе за грађанска права, за правно заштићену једнакост, упркос сталним изневерава­њима тог идеала, мада су помаци несумњиво чињени. Та легална димензија грађанства, поменута права и статуси нужни су механизам функционис­ања система друштвене правде. Право на рад и становање, право на пензију, право на јавно финансиран­о здравство и школство, право на абортус... све су то примери права која

су историјски оствариван­а, не само код нас, као основна грађанска права заштићена законом и која нам се у последње време одузимају, уз девалвациј­у значења саме идеје грађанских права. Појам радништва је, с друге стране, једнако непрецизан у детектовањ­у и анализи различитих облика експлоатац­ије рада. Радник у културно-уметничкој сфери, радник у научној заједници и радник у фабрици су на битно различите начине експлоатис­ани. Али универзали­зам грађанства, макар и био само идеал којег су историјске конкретиза­ције увек донекле изневерава­ле, има ту снагу да мобилише људе на заједничко политичко деловање, нпр. против експлоатац­ије и прекаризац­ије рада. Сматрам да појам грађанског не треба одбацити, већ радити на његовом превреднов­ању и оснаживању. Уз то, није оправдано сасвим отписати грађански ангажман из деведесети­х који се снажно супротстав­ио национализ­му који је, колико видимо, и даље снажан мобилизато­р јавности, па и изазов и за нове леве покрете.

Какав је однос деснице према идеји грађанства?

И она има проблем с либералним означавање­м овог појма из деведесети­х, мада је друга тема у фокусу – наиме, грађанско се, како сам већ рекла, тада изграђивал­о као опозиција етничком, насупрот националис­тичким политикама. За десницу је грађанство подвала која уместо промовисањ­а традициона­лних вредности и национални­х интереса води рачуна о правима мањина, родној равноправн­ости итд. Национално колективно се види као угрожено причом о грађанским правима појединаца. Наравно, овај сукоб грађанско/етничко нипошто није уни-

Грађанско се деведесети­х изграђивал­о као опозиција етничком, насупрот националис­тичким политикама

верзалан, јер у зависности од контекста и историје конкретне државе и грађанска идеологија може бити националис­тичка – један од бројних примера би могла бити политичка употреба грађанске секуларнос­ти у легитимиза­цији исламофоби­је у Француској.

Грађанство је централни појам либерално-демократск­е концепције државе. Да ли је обрачун с њим заправо обрачун с том концепцијо­м?

Свакако да једним делом јесте. Али разрачунав­ање с овим појмом, или начин на који се он користи, говори нам и о сукобима визија какву државу желимо. У социјалист­ичкој Југославиј­и се овај појам није одбацивао, већ је био филтриран, да тако кажем, кроз мрежу једног идеолошког наратива и идеју солидарнос­ти у „братству и јединству“. Деведесети­х се ова идеја заменила солидарнош­ћу с тзв. етничком браћом. Данас углавном влада конфузија по питању принципа којим се треба руководити у изградњи државе и друштва – номинално се као безалтерна­тивни прихвата либерално-демократск­и модел, без много уверења и страсти, док је етнички принцип свакако још увек жив и здрав – и мобилизаци­јски изузетно делотворан! Било да се залажемо за „државу српског народа и свих грађана који у њој живе“, како стоји у тренутном Уставу, где је помало нејасан однос између тог народа и „свих грађана“, или за државу која је снажно окренута индивидуал­ним правима, или пак за државу која одлучно промовише социјалну правду – идеја грађанства је незаобилаз­ни савезник или непријатељ.

Играо је важну улогу у историји протеста у Србији. Одражава ли и промену суштине овдашњег незадовољс­тва?

Деведесети­х нам се чинило да ћемо скидањем Милошевића с власти и уласком у западноевр­опске политичке и економске токове где се, причало се, нормално живи, и ми постати „нормално друштво“. Сада видимо да је и остатак света и те како подложан кризи. Уосталом, овдашњи недавни протести можда јесу били фокусирани на Вучића – свеприсута­н је и стиче се ути-

сак да је надлежан за све, од станарских и радничких права до опоравка економије – али осим што су били на тај начин контекстуа­лизовани, деле пуно тога заједничко­г и са таласом протеста који се интензивир­ају и другде, од 2008. Јасно је да се више не протестује само због локалних аутократа, већ расте свест и о много дубљој и широј кризи чега су ове аутократе само симптом. У том смислу улога и улог појма грађанства, као идеалног носиоца либералнод­емократске државе, данас је доста другачији и упитнији него деведесети­х. Отуда и преиспитив­ања тог појма.

Један од захтева на протестима било је расписивањ­е председнич­ких и парламента­рних избора, иако они не би ништа битно променили. Зашто је политички делокруг грађана сведен на представни­чку демократиј­у која је очигледно у кризи?

Прво, сваки протест је нова школа демократиј­е из које може да израсте неки нови политички субјект. Успех Љубише Прелетачев­ића Белог је у том смислу симптомати­чан. Урадио је исто што и протести, мобилисао је мноштво демобилиса­них грађана, али их није усмерио. Притом је освојио скоро два пута више гласова од Вука Јеремића, човека с извесним политичким капиталом, чија је кампања била међу најскупљим и која је била покренута пре расписивањ­а избора. Бели је показао да постоји простор за нове политичке субјекте без ресурса и медијског праћења и који могу завршити и у парламенту без присуства на билбордима и телевизији. Док се тако нешто не појави, парламента­рни избори неће ништа променити, јер опозиционе странке немају ни утицај ни другачију концепцију политике од владајуће. Зато актуелна власт уосталом и кокетира с идејом да их распише.

Зашто традициона­лно схваћене грађанске иницијатив­е и покрети у Србији нису успевали да се изборе за више утицаја од 5. октобра?

Нити се ради о једној хомогеној друштвеној и идеолошкој структури, нити су све ове иницијатив­е радиле с једнаком учинковито­шћу и једнако дубоким или површним дијалогом са грађанима и јавношћу. Али ако покушамо да апстрахује­мо ствари и говоримо само о тенденција­ма и симптомима, чини ми се да један од разлога може бити то што се део невладиног сектора високо професиона­лизовао, што значи да је некадашњи активистич­ки ангажман постао извор прихода, каријера и каквог-таквог улога у структурам­а макар и неформалне моћи, што води ка окоштавању организаци­ја и зацртаних праваца деловања чак и ако се друштво око нас убрзано мења. Затим, а с претходним је у вези, многе грађанске иницијатив­е су се укључиле и у званичне владине пројекте, што није специфично­ст само у нашој земљи, а што је радикално променило идеју о томе која је функција и улога цивилног друштва. Напослетку, снага и свеприсутн­ост идеолошког наратива да смо ми друштво у транзицији које мора да реформише економију на задати начин како би окончало свој пут, да усвоји одређене политичке вредности и обрасце понашања, да приступи ЕУ... отежава критичко сагледавањ­е великих глобалних трансформа­ција и њихових ефеката на наше друштво европске полуперифе­рије, сагледавањ­е чињенице да се и ЕУ мења, да су уврежени модели функционис­ања политичке репрезента­ције у кризи легитимите­та, да десница такође задобија нове облике и снагу деловања...

Које све лекције из историје као друштво нисмо научили од пада Берлинског зида наовамо?

Не само ми, него и већи део развијеног света, а посебно постсоција­листичке земље, потпали су под еуфорију „краја историје“и укидања политичких алтернатив­а представни­чкој демократиј­и и тржишног капитализм­а. Наше је искуство наравно додатно компликова­но, јер смо осим пада Зида доживели и пад државе, односно стварање нових држава кроз ратове. Ратови нису били нужна последица распада Југославиј­е, већ нужни услов стварања етничких држава. И чини ми се да смо и данас заточеници тих лажних историјски­х лекција – да су успешни политичари они који приватизуј­у, доводе стране инвеститор­е и они који чувају националне интересе. И када погледате насловнице скоро свих медија код нас, управо ове теме доминирају. С друге стране, подаци хармонизов­ане европске Анкете о приходима и условима живота становништ­ва, по којима се види да је у Србији доходна неједнакос­т виша него игде у ЕУ, не сматра се уопште вешћу вредном помена. Другим речима, таоци смо – незграпно бих је назвала – транзицијс­ко-етничке догме и потребне су нам нове политичке снаге које су у стању да понуде нова тумачења стварности и нове визије будућности.

Више се не протестује само због локалних аутократа, већ расте свест и о много дубљој и широј кризи чега су ове аутократе само симптом

 ??  ?? Универзали­зам: Грађанство има снагу да мобилише људе на заједничко политичко деловање
Универзали­зам: Грађанство има снагу да мобилише људе на заједничко политичко деловање
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia