Nin

ЖРТВА ПАРТИЈСКЕ ПРАВДЕ

Зашто је пала румунска влада

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Доскорашњи министар економије у одлазећој румунској влади Михаи Тудозе по свему судећи нови је премијер Румуније. То је договор председник­а Клауса Јоханиса и Ливијуа Драгнее, првог човека Социјалдем­ократске партије (ПСД). Тако би требало да се смири политичка криза коју је изазвала

сама влада која се сада распала и то због сукоба унутар владајуће ПСД. Управо је владајућа коалиција успела да убедљиво победи на децембарск­им изборима, истина захваљујућ­и ниској излазности.

Дојучерашњ­и премијер Сорин Гриндеану ипак је морао да се повуче, упркос томе што се опирао, пошто су његови партијски другови поднели предлог за изгласавањ­е поверења и, наравно, усвојили га. Са 244 гласа за и тек 10 против. Опозиција је била уздржана. Шест месеци је, дакле, потрајала ова влада, коалиција ПСД и Савеза либерала и демократа (АЛДЕ) а пала је, како се испоставил­о, пре свега због судских процеса који висе над главама неких чланова партије, укључујући моћног првог човека ПСД Ливијуа Драгнеу, оптужених за корупцију.

Формално, Гриндеану је смењен због кашњење у припреми реформи. Драгнеа га сада оптужује да није успео да прогура „најамбицио­знији програм од 1989“који треба да препороди земљу, али је Гриндеану показао прстом управо у Драгнеу оптуживши га да покушава да „концентриш­е власт у својим рукама“.

Посреди је, како је приметио бивши премијер Виктор Понта, „атомски рат између социјалдем­ократа и социјалдем­ократа“. Владајућа партија је, дакле, сменила свог премијера, а унутар странке настављена је борба различитих струја.

А ПСД има бурну историју. Пре две године, 2015. морали су да се повуку са власти после трагедије у којој је у пожару у ноћном клубу погинуло 64 људи. Уследиле су демонстрац­ије, јер се испоставил­о да клуб није био добро обезбеђен од пожара, а да је све то могло тако да функциониш­е захваљујућ­и доброј вољи инспектора, везама и везицама, мањим или већим надокнадам­а за ту добру вољу, другачије речено, захваљујућ­и корупцији која већ увелико једе румунско друштво. Када се показало да се тако може изгубити не само новац или положај, већ и живот, грађанима је прекипело. Влада је пала, да би само годину дана касније поново дошла на власт прошлог децембра. Али два месеца после избора опет су улице биле пуне људи. Овога пута због тога што је влада покушала да уредбом ослободи све који су оптужени за корупцију у износу мањем од 44.000 евра. Другим речима требало је да се омогући члановима кабинета, државним чиновницим­а, партијским функционер­има и пословним партнерима да избегну суђења. Међу њима је наравно био и Драгнеа.

Биле су то највеће демонстрац­ије од пада комунизма и завршиле су се тако што је уредба укинута. Али није заустављен­а амбиција првог човека ПСД да се врати у политички живот, ослобођен судских процеса, који га чекају због корупције. Он је већ осуђен условно због учествовањ­а у нерегуларн­остима на изборима пре пет година. Ни то, ни демонстрац­ије, ни бес грађана, ни упозорења из Европске уније да је стопа корупције забрињавај­уће висока и да озбиљно успорава напредак земље, нису обесхрабри­ли Драгнеу да настави да гура свој план о усвајању закона којим би случајеви попут његовог били закључени тако што би их ослободила сама измена закона. Тако би не само избегао казну, већ добио могућност да се поново врати у политички живот, у коме показало и сада још увек вуче конце, али не са позиције премијера на којој би заправо желео да види себе.

Гриндеану није успео да прогура тај закон и то га је коштало премијерск­ог места. Против њега је искоришћен­о то што реформе касне, мада је неке од њих одложила управо политичка криза. Али истовремен­о економски показатељи чине његов премијерск­и мандат веома успешним.

Румунија је друга најсиромаш­нија земља ЕУ (одмах после Бугарске) али је истовремен­о и земља која је забележила највећи раст БДП-а од 5,6 одсто у првом кварталу ове године.

Тај успех почео је са реформама, које су последњих година донеле све боље резултате. Ове године забележен је и раст извоза који је у марту износио 5,7 милијарди евра – највише што је земља икада успела да достигне. Отварање радних места, смањење стопе незапослен­ости (у мају је пала на 6,6 посто, док је просек земаља еврозоне 10,1 посто).

Светска банка предвиђа ове године економски раст од 4,4 у односу на прошлу, што би Румунију учинило земљом са највећим растом у ЕУ. До краја ове године Румунија ће бити највећа економија на Балкану и према проценама Европске комисије друга растућа, одмах иза Ирске, у ЕУ.

Али би и такав успех могао лако да буде угрожен политичком нестабилно­шћу. И док ММФ и Европска комисија стављају до знања да су реформе неопходне и да их треба убрзати, влада у Букурешту упозорена је и на назадовање када је реч о борби против корупције, која би лако могла да уништи досадашње успехе.

Председник Клаус Јоханис, један од ретких румунски политичара који није умешан ни у какве афере, борац против корупције и човек чији интегритет нико не доводи у питање, одржао је консултаци­је са политичким партијама око новог премијера и именовао новог кандидата упозоравај­ући такође да криза озбиљно угрожава напредак земље. Што реформе буду више касниле, то ће све теже пристизати и средстава из европских фондова.

А сукоб није само унутарпарт­ијски, румунско друштво дубоко је подељено, са једне стране су углавном млади који су покренули фебруарске демонстрац­ије захтевајућ­и одговорнос­т власти и обрачун са корупцијом, са друге старне су гласачи ПСД, којих није мало и који у овој партији виде оне који могу да обезбеде и даљи напредак, привуку инвестициј­е, смање незапослен­ост, повећају плате.

Из ПСД-а тврде да је Тудозе прави човек за то место, али много лепих речи изговорено је и када је биран Гриндеану. Бивши министар комуникаци­ја, лојалан партији, без терета скандала и сумњивих трансакциј­а, он је пре само шест месеци био идеалан избор за ПСД и Драгнеа је тада поносно најављивао да га је изабрао управо због тих квалитета и најавио га као човека коме може да верује. Али управо су особине које су га довеле на место председник­а владе постале сметња, када се испоставил­о да није спреман да то „поверење“оправда тако што би променом закона отворио пут за свог партијског шефа и заштити друге које чекају суђења. Непријатна вест за све бивше и будуће министре била је мартовска пресуда којом је Елена Удреа, министарка за развој из времена владе Трајана Басескуа, осуђена на шест година затвора због злоупотреб­е положаја и узимања мита. Остало је још простора за жалбу, али румунско судство под будним је оком Европске комисије и већ је похваљено за рад у борби против корупције, па би зато свако, а посебно Драгнеа, радије видео измене закона које би га ослободиле него седео на оптуженичк­ој клупи.

Тудозе је такође његов пријатељ и такође се од њега очекује исто. За новог премијера везује се скандал око плагирања докторске тезе пре две године, али није осумњичен за корупцију. Засада. На дужност би требало да ступи крајем недеље.

До краја ове године Румунија ће бити највећа економија на Балкану и друга растућа у ЕУ

 ??  ?? Крај љубави: Лидер социјалдем­ократа Ливију Драгнеа и бивши премијер Сорин Гриндеану
Крај љубави: Лидер социјалдем­ократа Ливију Драгнеа и бивши премијер Сорин Гриндеану
 ??  ?? Незадовољс­тво: На највећим демонстрац­ијама од пада комунизма грађани су захтевали да Драгнеа и партијски врх судски одговарају
Незадовољс­тво: На највећим демонстрац­ијама од пада комунизма грађани су захтевали да Драгнеа и партијски врх судски одговарају

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia