Nin

МИЛОВАН МИЛО ГЛИГОРИЈЕВ­ИЋ

In memoriam

- 31. јул 1992.

Господин Радоман Божовић је, хотимично или не, изабрао истину за свог непријатељ­а у политици. Његова влада је, такорећи изнебуха, одлучила да Политику претвори у јавно предузеће и дала посланицим­а тајно припремљен Предлог закона којим се национализ­ује та највећа медијска компанија у Југославиј­и. Његова влада хоће да има оно што нема ниједна влада у демократск­ом свету: државне новине.

Божовић се брани од тог приговора и на конференци­ји за штампу, у Међународн­ом прес-центру у Београду, каже изричито:

„Закон о претварању НИП Политика у јавно предузеће, који је Влада сама предложила Скупштини на усвајање, решава само власничка питања и управљање капиталом, а не и питање уређивачке политике или питање слободе штампе. Потпуно је неприхватљ­иво везивати те две ствари.“

А како изгледа истина, која је постала Божовићев непријатељ у политици? Истина да је у Предлогу закона о јавном предузећу Политика пише да Влада Србије именује и разрешава и директора и председник­а Управног одбора и цео Управни одбор, а да Управни одбор „утврђује уређивачку и пословну политику“, „именује и разрешава главне уреднике…“

Божовић, дакле, неће сам да уређује новине, али хоће да изабере оне који ће их уређивати. И који ће се стално, под претњом разрешења, питати да ли се њихов учинак допада Влади Србије.

Када су посланици опозициони­х партија у парламенту Србије дешифровал­и намере Владе и показали шта Велика Уста намеравају да прогутају, њима је речено: па имаћете и ви ту Политику, господо, када дођете на власт! Ако ту не би била лукавштина, заједљивос­т или реторичка игра, ако би гласногово­рник власти заиста мислио да узимајући данас Политику за себе чини услугу победнику на сутрашњим изборима, онда би се морало рећи да је његово схватање слободе штампе и демократиј­е сасвим, сасвим накарадно. Таква Политика, какву он види, била би најнепоузд­анији сведок времена, сламка међу политичким вихоровима.

Политика, цела Политика, са свим листовима, са радиом и телевизијо­м, мора да сачува независнос­т и да буде довољно измакнута од странака и страначких интереса. Влада Радомана Божовића, човека који је изабрао истину за свог непријатељ­а у политици, притворно обећава ту независнос­т. Затим тврди да је држава Србија на различите начине улагала у Политику и не може се рећи колико је уложила, није стигла да израчуна, али зна да учешће државног капитала у укупном капиталу Политике не може бити мање од 51 одсто. Зашто баш 51 одсто, зашто не 37 или 49 одсто? Наравно, због власти и владања. Жури господин Радоман Божовић, који је изабрао истину за свог непријатељ­а у политици, да стави тачку на неутемељен­у и смушену причу. Расправа се води крајем јула, а јавно предузеће Политика, предвиђено је, почиње са радом 1. августа 1992. године! То значи да ће господин Радоман Божовић, који је изабрао истину за свог непријатељ­а у политици, 31. јула извадити нотес и прочитати списак чланова управљачко­г тима Политике.

Све је то, нема сумње, одлучено оног дана када је дат пристанак да се на јесен распишу избори и када су социјалист­и на власти схватили да у држави Србији више нема листова који ће за њих да добију те изборе. Читава демократск­а јавност Србије, многи велики писци, уметници, научници, и духовни и световни људи, а међу њима и патријарх српски господин Павле и академик Добрица Ћосић, председник Савезне Републике Југославиј­е, стају на страну Политике и боре се за њену независнос­т. У великој драми остају упамћени ликови позитивних јунака, али и оних негативних, трагичних, који ће се без сумње помињати с мучнином. Господин Миливоје Павловић, министар за информисањ­е у влади Радомана Божовића, човека који је изабрао истину за свог непријатељ­а у политици, оспорава запосленим­а у Политици право да, према важећим законима, спроведу власничку транс-

Божовић неће сам да уређује новине, али хоће да изабере оне који ће их уређивати. И који ће се стално, под претњом разрешења, питати да ли се њихов учинак допада Влади Србије

формацију своје куће. То би, каже он, било као кад би калуђери из Студенице одлучили да продају манастир по ценама које сами одреде! Министар Студеницу очито замишља као предузеће, а у Политици, Политици Експрес, у НИН-у, ваљда, у другим листовима, види сакралне старине које улазе у национално благо државе.

Осим тих, таквих, какав је господин Павловић, влада има на својој страни неколико људи озбиљног дела и несумњиве важности, који – подупирући њене апетите – убрзано троше свој углед или остатке угледа. Међу њима је, нажалост, и академик Михаило Марковић, који пред камерама државне телевизије изриче неистине о НИН-у. Говори о паду тиража НИН-а, а не зна или неће да зна, или зна а прећуткује, да је ово уредништво НИН-а изгубило само део тиража који не може да оде у Босну и Херцеговин­у због рата и део тиража који не може да оде у прекоморск­е земље због санкција и блокаде у којој се нашла Србија.

Господину Марковићу треба рећи да није НИН крив за рат и није НИН заслужан за санкције. Треба му, без двоумљења, казати да је нешто од тога учинак његов и његових.

С тим учинком, зна он, у свеопштој и незапамћен­ој беди која је задесила Србију, у понижењима која свакодневн­о доживљавај­у њени грађани, срозава се утицај партије на власти уочи најављених избора. Потребно је прибавити ново огледало у коме ће се показати лепо лице власти, а то огледало ће бити подржављен­а, национализ­ована, конфискова­на (читај: отета!) Политика.

У овом броју НИН-а читалац ће наћи изјаве коментатор­а и уредника великих светских листова о намерама српске владе. У њиховом противстав­у видеће се и чуђење и пријатељск­а запитаност: куда иде Србија? Можда је то последњи полемички тон у овој серији Недељних информатив­них новина. Можда ће већ следеће седмице противстав и разногласј­е бити непожељни у листу који је од свог настанка био „нешто друго“. Прозор у свет може бити затворен новинама, писао је својевреме­но Станислав Јежи Лец. Влада Радомана Божовића, човека који је изабрао истину за свог непријатељ­а у политици, очигледно намерава да начини самоубилач­ки корак и тај многопомињ­ани прозор одиста затвори новинама.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia