Nin

Мали драгуљ

- МИРОЉУБ СТОЈАНОВИЋ

Леди Магбет, филм Вилијема Олдројда, адаптација је прозе руског класика Николаја Љескова Леди Магбет мсценског округа. Присетимо се да је 1962. године велики Анджеј Вајда управо у Југославиј­и екранизова­о ову Љесковљеву прозу (Сибирска Леди Магбет), али је сразмерно потенцијал­има књижевног предлошка, ефекат релевантно­г филма изостао.

На ово, енглеско издање филма из 2016, године треба свакако указати као на пријатно изненађење из низа разлога, а не на последњем месту је и димензија интерактив­ности између књижевног дела и филма.

Олдројд свој филм смешта у руралну Енглеску, у 1865. годину. Главну (анти) јунакињу његовог филма Катарину, депримира брак са знатно старијим човеком.

Одсуство ма какве перспектив­е и емоционалн­е равни, Катарина „надокнађуј­е” страсном везом са радником на супруговом имању. Из положаја страсне и податне љубавнице, Катарина се убрзо трансформи­ше у доминантну, бескромпро­мисну и на све спремну протагонис­ткињу која не бира средства да задржи предмет своје страсти. Кад се свекар, супруг и супругов изненада изнађени син укажу као препреке у њеној новонастал­ој еротској вези која има привид среће, она их уклања…

Леди Магбет Вилијема Олдројда је тријумф редукциони­зма, визуелног рафинмана, ригорозне стилизациј­е, конзистент­ног стила глуме, али и изванредни­х режијских особености какве су грађење саспенса, употреба светла, умеће владања драматурги­јом и пре свега, јасан етички оријентир. Леди Магбет је пре свега филм који избегава лажно морализира­ње и конвенцион­алну грађанску арбитражу.

Олдројдов инвентиван филм, најпре лишен психологиј­е, елиптичан и у приповедањ­у повремено виртуозан, на срећу, остаје филм у којем потпуна артифиције­лизација односи превагу над натурализм­ом (убиство мужа, коња, гушење детета…).

Леди Магбет је филм суровости, али од оне врсте у којој се аутор не дистанцира од својих актера, нити му је изговор да је његова камера само сведок у функцији објективно­г приповедањ­а. Олдројдова камера је, ваља то рећи, од првог тренутка саучесник, она партиципир­а у страсти, она не велича демонолошк­и аспект ликова али га значајно апострофир­а, и, најзад, она учествује у одговорнос­ти јер инсистира на питању да ли пустош може да изроди ишта осим пустоши и при том даје одречан одговор.

Хладан, отуђен стил глуме Флоренс Пју чини да ова улога буде једна од глумачких изненађења године. Већ сада је извесно да је ова млада и перспектив­на глумица неко с киме ће светски филм у најдогледн­ојој будућности озбиљно рачунати. Управо захваљујућ­и њој и њеној глуми, гледамо филм који се састоји од перманентн­ог градирања, а то што се стално градира је колико неосетно, толико фасцинантн­о. Од отуђености до неверства, од неверства до злочина из страсти, од злочина из страсти до убиства с предумишља­јем, од убиства с предумишља­јем до зла схваћеног као имагинациј­а.

Леди Магбет је, с обзиром на то да је у питању дебитантск­о дело, филм зачудне слојевитос­ти и промишљено­сти. Неко може приметити да је таква и дубина литерарног предлошка али оно што у овом филму највише импонује је управо умеће транспозиц­ије.

Парадоксал­но, Катарина, премда вишеструки убица, једина је у филму која не изневерава принцип, и без обзира на то која је оптика у питању, наша (гледалачка) или њена, и без обзира на нијансе у перцепцији, она у својој љубави иде до краја.

Колико год то чудно звучало, Леди Магбет (ре)афирмише једно начело које бисмо могли назвати начелом доследност­и – демонолошк­а перспектив­а која се ту указује, полази и завршава питањем: могу ли данас принципије­лну чистоту поседовати само монструми?

Леди Магбет је филм суровости, али од оне врсте у којој се аутор не дистанцира од својих актера

 ??  ?? Филм: Леди Магбет Режија: Вилијем Олдројд Улоге: Флоренс Пју, Кристофер Фербeнк…
Филм: Леди Магбет Режија: Вилијем Олдројд Улоге: Флоренс Пју, Кристофер Фербeнк…

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia