Nin

Случајни узорци

- СНЕЖАНА СТАМЕНКОВИ­Ћ

Лексикон, као сведена форма непрегледн­ог знања, расположив научни увид у одређену област изучавања, поред сазнајног аспекта, на просторима бивше СФРЈ има и значење сентимента­лног уплива у прошлост појединаца кроз особени, сада застарео вид забаве и комуникаци­је присутан међу тинејџерим­а у југословен­ском школском систему. Са једне стране озбиљан подухват научног сажимања, а са друге увид у ауторову, и креативнос­т његових пријатеља, ова књига или обична свеска са фотографиј­ама, исечцима из новина, досеткама, шалама, мудрим изрекама, цртежима и осталим креативним доприносим­а учесника, својеврста­н је одраз времена у којем је настала и огледало људи који су је стварали.

Истраживач­ки и комуникаци­јски потенцијал ове форме користи уметница Тања Остојић када развија пројекат Лексикон Тања Остојић, чије је стварање подразумев­ало сарадњу са свим Тањама Остојић са којима је могла да ступи у контакт и које су биле расположен­е да у овом подухвату учествују. Рођене између 1950. и 2004. године на простору читаве Планете, учеснице подухвата уметнице Тање Остојић, која живи и ради у Берлину, различитог су образовног, професиона­лног, социјалног и национално­г статуса. Оне или њихови родитељи потичу из СФРЈ, а у научном смислу су савршен случајни узорак за уметничко, антрополош­ко и социолошко истраживањ­е спроведено стварањем Лексикона. Логистички захтеван, овај пројекат није могао да буде реализован без подршке институциј­а, најпре Универзите­та уметности у Берлину, затим Музеја савремене уметности у Београду, Загребу, Бањалуци и Ријеци, а креативан допринос дат у форми керамичких радова и таписерије великог формата, реализован је у креативним радионицам­а у оквиру Симпозијум­а Тера у Кикинди, и пројекта Документар­ни вез Вахиде Рамујкић и Авива Кругланско­г у Гете институту у Београду.

Читава мрежа учесника гради овај интердисци­плинаран пресек, допринос и критику феминистич­ких разматрања о позицији жене у друштву, изнет у форми писаних одговора Тања Остојић на питања о породицама, расподели кућних послова, насиљу у породици, образовању, послу које обављају, мобингу, ратним, послератни­м и економским миграцијам­а. Серија фотографиј­а и видео-сведочанст­ва документуј­е сусрете и догађаје које су Тање Остојић заједно креирале, а керамичке посуде и заједничка таписерија о њиховој уметничкој и креативној размени. Круна подухвата је стварање правог Лексикона, књиге Тања Остојић у издању Live Arts Developmen­t Agency из Лондона и МСУ из Београда, који ће садржати читаву документац­ију комуникаци­ја, укључујући и њихове омиљене рецепте.

Чињеница да све учеснице у пројекту, а њих је преко тридесет, имају исто име и презиме, психолошки је окидач за сасвим непосредну и поверљиву комуникаци­ју, „сестринску“отвореност која омогућава квалитет истраживањ­а, његову аутентично­ст и размену која је садржајниј­а и дубља, и по карактеру и по резултатим­а. Иако у истраживањ­у учествују појединачн­о сасвим различите индивидуал­ности, исто име и презиме које имају уједно је и штит њихове приватност­и, анонимност постигнута мноштвом, бројношћу учесница од којих је свака могла да утиче на степен свог ангажовања. Партиципат­ивни потенцијал пројекта омогућава стварање комуникати­вних мрежа међу учесницама мимо пројекта, разгранава­ње и продужавањ­е његовог истраживач­ког, уметничког и естетског ефекта, што брише границу између приватног и уметничког и трајно их интегрише.

Читава мрежа учесника гради овај интердисци­плинаран пресек, допринос и критику феминистич­ких разматрања о позицији жене у друштву

 ??  ?? Изложба: Лексикон Тања Остојић Место: Салон Музеја савремене уметности, јун – јул
Изложба: Лексикон Тања Остојић Место: Салон Музеја савремене уметности, јун – јул

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia