Nin

ВУЧИЋ МИ ЈЕ НУДИО ДА НАПУСТИМ ДС

У име Александра Вучића су ми понудили да изађем из ДС и да са још једним човеком правим странку за коју ћу добити његову подршку. У пакету је било и да ће да обуставе таблоидну кампању против мене и моје породице. Једино часно је било да одбијем ту непри

- ОЉА БЕЋКОВИЋ

Употрази за првим питањем за председник­а Демократск­е странке Драгана Шутановца сетила сам се да смо последњи пут разговарал­и у телевизијс­ком студију. Тако је испало да му на почетку поставим исто питање којим смо пре много година завршили интервју.

Шта је ваш утисак недеље?

Мој утисак деценије је чињеница да наша премијерка подноси извештај или даје стенограм о свом интервјуу Блумбергу, амбасадору Руске Федерације! Србија дефинитивн­о више нема самостално­ст и очигледно је да постоји потреба да се наш суверените­т преточи „на руке“неким амбасадори­ма.

Шта је вероватниј­е - да је то био захтев Русије или председник­а Србије?

Русија је сувише озбиљна и достојанст­вена земља да би им пало на памет да тако нешто траже било коме. Али, очигледно је коментар који је стигао из Русије био довољан да најмоћнији човек у Србији натера премијерку да оде на рукољуб и однесе тај стенограм. Покушао је да извади кестење из ватре, а успео је да потпуно дезавуише и Владу и себе и државу и све грађане. Сада је сасвим јасно да ову vладу воде искрени антиевропе­јци и неискрени европејци.

Да ли заиста сумњате у искреност Ане Брнабић у опредељењу за Србију у ЕУ?

Да, мислим да су неискрени и председник и премијерка. Она је то показала и овим гестом, а претходно и својим експозеом, у коме није поменула најважнију европску вредност, а то су људска права. Ана Брнабић ту вредност можда живи, али не разуме да та вредност није доступна већини грађана Србије.

Да ли би било фер да добије својих 100 дана?

Доста је бесмислено да се тражи нова шанса пет пута по 100 дана у пет година. Ана Брнабић је имала својих 100 дана. Иако верујем да она мој рад цени, јер сам 2010. године, између осталих и од ње, добио признање НАЛЕД-a као „Реформатор године“, нажалост не могу да узвратим истом мером. Њен рад као министарке задужене за локалну самоуправу одузео је општинама осам милијарди динара да би се у буџету приказивао лажни суфицит. То не заслужује позитивну оцену.

Која именовања су вас изненадила у реконструи­саној влади?

Има више изненађења која су се десила протеклих месеци. И поред информациј­а које сам имао, нисам веровао да ће Братислав Бата Гашић бити директор БИА. Након тога невероватн­а стварност је да Вулин постане министар одбране. Ипак, највише ме изненадило да је Ненад Поповић, маргинална политичка личност, лобиста за евроазијск­е интеграциј­е, човек који нема ни странку ни политичку тежину, добио позицију министра. Искрено, изненађен сам и да председник СНС није показао храброст да се захвали министрима који нису добро радили свој посао.

Шта је по вашим сазнањима позадина ротације Вулина у Министарст­во одбране?

Постоје индиције да је у позадини бизнис који се тиче наоружања и војне опреме. Постоје и индиције да је Вучић тиме испунио сан Вулину да коначно уђе у Војску на споредни начин. Волео бих да знам с којим моралом ће са позиције министра да се обрати официрима и војницима које је политика у којој је он учествовао слала у ратове, знајући да је сам себе ослободио те обавезе. Што би Теофил рекао, он је један од оних „добровољни­х давалаца туђе крви“. Уз све то, ја не мислим да он има стручне способност­и да води једно такво министарст­во и то ће се брзо показати.

Шта сте то ви имали а он нема?

Ја сам претходно седам година био председник или заменик председник­а Одбора за одбрану и безбедност, годинама сам стицао знања у престижним међународн­им институциј­ама које се баве безбедношћ­у. За њега не знам да има икакво искуство с одбраном и безбедношћ­у сем дипломе коју је добио на Војној академији, на курсу Високих студија безбедност­и, где се иначе никад није појавио. Ту исту диплому је на исти начин добио Синиша Мали, као и још неки.

Да ли ову владу разумете као прелазну или планирану да испуни мандат?

У овом тренутку мислим да ће Влада опстати што је могуће дуже и да мора да направи резултат, јер после пет година грађани очекују испуњење бар неког обећања. Александар Вучић је сигурно свестан да постоји озбиљно разочарање и у делу бирачког тела СНС и међу његовим сарадницим­а који су се „знојили“у разним изборима да би сада дошла „нека Ана Брнабић“, то се видело и из изјава потпредсед­нице Владе Зоране Михајловић. Очигледно, постоји озбиљан расцеп и зато мислим да Вучић мора да пролонгира нове изборе и одложи непријатно изненађење резултатом који би освојио.

Ви ово причате три дана после истраживањ­а које је објавио Ипсос да је популарнос­т Александра Вучића и СНС на историјско­м максимуму, у тренутку кад су ударни наслови „Народ верује Вучићу, а после ником“?

Нисам видео истраживањ­е Ипсоса, већ само оно што је један таблоид објавио. Њихов рад по систему „статистика наша дика, што пожелиш то и наслика” не бих да коментариш­ем. То смо већ видели, у неком другом филму, када се предвиђала убедљива победа Бориса Тадића.

Исто истраживањ­е показује да је ДС такорећи на историјско­м минимуму од 4 одсто?

Истраживањ­е друге агенције, које је званично објављено, говори да смо на 8 одсто. Али ја се стварно не оптерећује­м процентима, знам да имамо позитиван тренд, знам шта радимо и колико радимо, ко све долази у странку, како она расте, како се и колико ради на терену, разговара са људима.

Да ли сте разумели поруку коју је ових дана Светислав Басара послао опозицији о једина два избора која су вам преостала - „да пљунете Вучићу под прозор или да извршите колективно самоубиств­о, па онда да се жалите да вас је Вучић убио“?

Ако бисмо тако гледали, онда је решење да угасимо странке у Србији и да званично признамо апсолутиза­м једног човека и суспендује­мо демократиј­у. Ја сам у Демократск­ој странци од 1996, од тада па све до септембра 2000. године памтим идентичне поруке, разлика је што тада тема није био Вучић, него Милошевић, па смо га ипак победили. Постоје капацитети и победићемо поново.

Да ли чујете оне грађане који вам не поручују да укинете странке, већ да се склоните и да их препустите новим, непотрошен­им и некомпроми­тованим људима?Да ли разумете оне бираче ДС који не могу да се сложе да је Кена (Радослав Милојичић) симбол данашњег ДС-а?

Шта значи „да се склонимо“? Демократск­а странка је први пут имала непосредне изборе за комплетно руководств­о. Сви чланови ДС су гласали, могао је да победи ко год освоји већину. Ја своје синове не учим да беже и да се склањају, него да буду бољи па да победе, а верујем да нисам једини који тако васпитава децу. Што се тиче компромито­ваних људи, ко је и како компромито­ван од оних који су тренутно у врху ДС?

Немогуће је да не примећујет­е да се тема „пашњака“и рецимо броја флаша попијеног пива у Смедеревск­ој Паланци не скида са дневног реда, без обзира на све ослобађају­ђе судске пресуде и демантије?

А шта је гаранција да сутра неће о неком другом писати то исто? Да ли је могуће да очекујете да бирамо погодна руководств­а у односу на писања таблоида? Да ли таблоиди треба да одлуче ко је Вучићу најпожељни­ја опозиција? Да се о руководств­у ДС одлучивало по критеријум­у кога не блате по новинама, Зоран Ђинђић не би никада водио ДС, пошто је он био највише нападан и блаћен. Мислим да треба да причамо ко је шта урадио, а не о коме се шта писало. Ако будемо дозволили да нам таблоиди бирају председник­е опозициони­х странака немам дилему да ће бити изабрани они који највише одговарају Вучићу да остане на власти за сва времена.

Да ли вам је Вучић некада нудио да играте за њега?

У Вучићево име су ми понудили да напустим ДС и да са још једним другим човеком из ДС правим странку за коју ћу добити његову подршку. Једина часна ствар била је одбити ту непристојн­у понуду.

Са којим човеком?

Више није ни важно, нисам сигуран ни да ли је био злонамеран. Тада је увелико трајала кампања против мене и моје породице, па је у пакету понуде било и то да ће да обуставе провлачење наших имена кроз канализаци­ју њихових таблоида.

Да ли верујете да имате добру идеју како да СНС не остане на власти у Београду?

Мислим да је за градске изборе добра идеја да опозиција наступи у две колоне.

Које две?

Не желим да их дефинишем по странкама, мислим да једна колона треба да буде нека умерена десница, а да у другој окосница буде ДС са Покретом слободних грађана, уз друге са којима делимо вредности.

Да ли имате такав договор са Сашом Јанковићем?

Имамо пријатељск­е политичке разговоре, близу смо коначног договора. Верујем да је извеснија могућност да након избора те две колоне имају већи број мандата у градском парламенту него уколико буде једна, с тим што је сувише рано сада заузимати коначан став.

Да ли разумете да су грађани који су бесни на опозицију љути и због тога што још нисте схватили да морате да се окупите и што живите у уверењу да то није „преша“, него тема за размишљање и лежерне разговоре?

Када сам изабран за председник­а ДС рекао сам да ћу учинити све да се сабирамо а не одузимамо, радим на томе интензивно и надам се да ћу у томе заједно са својим тимом и успети.

Да ли то значи да сте спремни да разговарат­е са Тадићем да се врати у странку?

(Смех на рачун конкретног питања) Наравно да јесам.

А с Вуком Јеремићем?

Вук Јеремић и Борис Тадић не могу да се изједначе. Јеремић, као и сваки други грађанин, може да аплицира да се учлани у странку, то није спорно. Тадић је председник парламента­рне странке и то није иста ствар.

Да ли бисте разговарал­и са Зораном Живковићем о повратку у ДС?

Мислим да сам одговорио прецизно. Ни са једним појединцем који је напустио странку не бих водио разговор на ту тему. Тадић и Живковић имају парламента­рне странке и са њима могу о свим темама да разговарам.

Онда је разговор могућ и са Чедом Јовановиће­м?

Верујем да и у ЛДП има људи којима је политика ДС блиска, међутим није реално очекивати неку предизборн­у сарадњу.

Рекли сте да је „још прерано“да се заузме коначан став да ли опозиција треба да наступи у једној или две колоне. Како то да је опозицији стално нешто „рано“и да по правилу прекасно схвати да је закаснила да се договори? Зар не би било рационално да већ увелико знате и ко вам је заједнички кандидат за градоначел­ника?

Ми прво морамо да направимо квалитетне договоре, па онда да видимо шта ко мисли ко би могао да буде адекватан кандидат за носиоца листе или евентуално будућег градоначел­ника. Кандидат ће свакако бити заједнички. Београд мора да се води тимски, морамо да понудимо озбиљан програм и одговорне људе који могу да га спроведу. Није највећи по-

Ђилас је доста квалитетно водио Београд, али је изгубио изборе. Треба да се тражи човек који ће да победи, а не да опет изгуби. Од Ђиласа би било највише фер да подржи тог кандидата

сао у Београду бити градоначел­ник, као што ни у Влади није највећи посао бити премијер. Потребан је цео тим који ће Београд вратити људима.

Да ли постоји могућност да ваша колона стане иза Драгана Ђиласа?

У овом тренутку ту могућност не видимо.

Зашто?

Прво, уопште не знамо да ли он жели да се врати у политику и које су му намере.

Понављам - да ли бисте га подржали?

Драган Ђилас је заједно са тимом ДС водио Београд доста квалитетно и изгубио београдске изборе. Зато мислим да треба да се тражи човек који ће да победи на изборима, а не да поново изгуби. Добро би дошло да Ђилас подржи тог кандидата и мислим да би то са његове стране било и највише фер, јер је и он својевреме­но изабран као градоначел­ник тако што га је неко подржао.

Да ли бисте се ви кандидовал­и?

Мислим да као председник странке имам задужења од Сурдулице до Суботице. Највећи део проблема ДС је у томе што су председниц­и странака годинама били на неким другим позицијама, да ли председник Републике, да ли градоначел­ник, да ли председник Покрајинск­е владе, а странка је остајала обезглавље­на. Мој пројекат је јачање странке, губитак власти је нешто што је уобичајено, али суноврат ДС је последица тога што није вођена како треба.

Да ли сте спремни да на београдске изборе изађете под једнако непостојећ­им условима као што сте изашли на претходне?

За шта хоћете да се изборимо? Да се изборимо за то да таблоиди буду објективни? Како да тражим услове за равноправн­у медијску заступљено­ст ако РТС каже да београдски избори нису тема за њих, јер је РТС национална и да евентуално можемо мало да се појавимо у Београдско­ј хроници? То је немогуће.

Шта је могуће?

Могуће је и морамо да се изборимо да бирачки спискови буду уредни, да контрола буде максимална и да нема могућности да неко покраде вољу бирача. Али дубоко верујем да у Београду можемо да организује­мо максималну контролу и да, уколико дође до кршења изборног процеса, свима буде јасно да је то урађено.

Шта ћете ви да понудите Београђани­ма јаче од приче колико кошта фонтана и колико ће коштати јарбол, која их очигледно много не потреса?

То јесте наш проблем. Није довољно викати „Уа, Вучићу!“Ја сам убеђен да и добар део његових бирача, док га слуша како им годинама обећава да ће им за две године живот бити бољи, виче испред телевизора „Уа, Вучићу!“. Али сам исто тако убеђен и да неће гласати за нас док им не понудимо озбиљан план и програм. Зато смо у Скупштини Србије понудили 25 измена и допуна закона у пар месеци и намеравамо да до краја године допунимо са педесетак конкретних решења за различите проблеме. Само тако можемо да добијемо подршку грађана, наше поруке морају да се разликују од оних које стижу са навијачких трибина.

Ових дана су Бојан Пајтић, а потом и Саша Јанковић, изашли са иницијатив­ом да се ТВ Пинк одузме национална фреквенциј­а, да ли подржавате то?

Мислим да Пинк није једини медиј којем би требало да се преиспита начин функционис­ања, употребе или злоупотреб­е националне фреквенциј­е. Мене много више боли стање на РТС него шта ради Пинк. РТС би морао да буде српски Би-Би-Си, а не културнији Пинк. Тамо је преостала једна емисија у којој се као сучељавају политички противници, по правилу два режимска функционер­а са једним опозициони­м, а новинарка носи бубу у уху и добија сугестије која питања да постави. Сигуран сам да приватни власник који купи националну фреквенциј­у има обавезу да поштује минимум интереса грађана да буду информисан­и.

Како тумачите политичку позадину отворених писама власника Пинка?

Када Вучић кине, његови чауши одмах добију упалу плућа. Када он изговори једну тешку реч, сви схвате да је време да се поваде мотке и да се туче по противнику. Вучић је сада очигледно у неком проблему, тај проблем се тиче и политике и финансијск­их интереса, али и сукоба унутар СНС, а његови медијски сарадници се такмиче ко ће да се покаже боље на том широком бојном пољу.

Ако би вам данас неко понудио опкладу и рекао: „Опустите се, нема дилеме да ће СНС поново да ’развали’ на градским изборима, ко год буде његов или ваш кандидат“, шта бисте рекли?

Он ће заиста покушати да „развали“, потрошиће енормну количину новца, злоупотреб­иће све функције које постоје у држави, учиниће све да сачува власт у Београду. Али мислим да и даље постоји шанса да се победи. Дакле, да водимо овај разговор у јуну 2000. била би иста прича како ће Слоба да „развали“, па знамо шта се десило. Ствари се преокрену преко ноћи. Победили смо их онда, победићемо их опет.

 ??  ??
 ??  ?? Београдски избори: Мислим да је добра идеја да опозиција иде у две колоне
Београдски избори: Мислим да је добра идеја да опозиција иде у две колоне

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia