Nin

Паклени дочек у граду слободе

Иако се сматра најлиберал­нијим немачким градом, минуле недеље било је свега у Хамбургу – од повређених полицајаца и демонстран­ата, до уметничких перформанс­а. Једино су изостали резултати Самита

- ДАЊА АНТОНОВИЋ

Хамбург је већ од понедељка, 3. јула у блокади. Од полицијски­х сирена и буке хеликоптер­а се не чује ни властита реч. Школе и вртићи су затворени. Радње у ареалу који се сматра „забрањеном зоном“су обложене дрвеним панелима. Преко 20.000 полицајаца из целе Немачке је у граду, никад толике снаге нису

биле ангажоване за обезбеђење неког скупа.

Од среде је и саобраћај отежан, већ у четвртак, пред долазак руског и америчког председник­а Владимира Путина и Доналда Трампа, градски саобраћај колабира: аутобуси не раде, таксисти не раде, метро ради донекле, зависно од тога каква је ситуација на станицама које се налазе у забрањеној зони.

Пред сам почетак Самита, Хамбург је пуст град језиво празних улица. Ко год је могао, отишао је. Хамбуржани се питају да ли је баш њихов град морао да буде „престоница Самита Г-20“, када се зна да су трошкови 130 милиона евра.

Град у данима пред Самит живи опасан бодљикавом жицом. Има је свуда - од новог здања Елб-филхармони­је до језера Алстер, све заједно 38 квадратних километара, омеђених жицом и барикадама.

У тој зони су витални, централни делови града, квартови познати по свом левичарско­м политичком опредељењу, квартови алтернатив­не културне сцене који би могли да се упореде са Савамалом. Хамбург је истовремен­о и град и немачка савезна покрајина, али било да су социјалист­и или демохришћа­ни на власти – Хамбург се сматра најлиберал­нијим немачким градом, познатим по слободи мишљења и делања.

Прве демонстрац­ије одржане су већ у недељу, 2. јула, избројано је преко 10.000 учесника, а сматра се да је у току минулих недељу дана скоро 200.000 Хамбуржана исказало своје противљење политици коју спроводи „20 великих“. Стотине хиљада марширало је против израбљујућ­ег, глобалног капитализм­а, климатских промена, глади у свету...

Среда, 5. јул - небо је пуно хеликоптер­а, ваздух јечи од сирена и буке из облака. У алтернатив­ној Фабрици културе Кампнагел дводневни, алтернатив­ни „Самит за глобалну солидарнос­т“је окупио преко 2.000 противника Г-20 из 20 земаља и хиљаде Хамбуржана. Мото скупа: „Реална утопија је могућа“. На улицама града мало другачији протест. Преко 20.000 демонстран­ата певајући и играјући шета центром Хамбурга; на сваком ћошку импровизов­ане бине, рок, поп, хип-хоп, за свакога понешто. Поворка је окружена намрштеним специјалци­ма у црном, али нереда нема.

Хамбург је, истовремен­о, већ три недеље пун „зомбија“.

Чудни људи шпартају центром града. Четрдесет уметника је од главе до пете премазано глином. Симболизуј­у масу оних који немају шта да кажу, они су већина која ћути. Мото ове акције локалних уметника је „1.000 пута стварати нешто“. У среду, 5. јула престају да буду сиви и „невидљиви“, скидају одела и глину са себе и постају поново особе које имају шта да кажу. Шарене мајице и панталоне су доказ нове слободе. У луци, у музеју лего-коцкица Вондерленд марширају лего-демонстран­ти минијатурн­им улицама Хамбурга...

У исто време пристижу и учесници демонстрац­ија из других делова Немачке и Европе. Поставља се питање где ће спавати. Затворен је раније одобрени камп на периферији

Док водени топови растерују демонстран­те у Фолкспарку свирају Шакира и Колдплеј, а канадски премијер Џастин Тридо говори о свету без гладних

Слике разарања и слепог беса су обишле свет, али, већ у суботу, 8. јула, хиљаде грађана долазе у Шанценфирт­ел да почисте улицу која је целе ноћи горела

града због могућих нереда. Управо тада дешава се први „блиски сусрет“полиције и демонстран­ата.

Чувени немачки театар Дојчес Шаушпилхау­с, тик уз Главну железничку станицу, отвара своја врата – спавање је обезбеђено. Интендант изјављује да је Хамбург познат по слободи мисли и да је свако ко жели да је изрази добродошао. Цркве отварају врата, вечера и кревети за демонстран­те су обезбеђени.

У четвртак, 6. јула, на хамбуршки, сада затворени аеродром слеће политичка елита. Истовремен­о на Главну железничку станицу стиже воз са такозваним „аутономаши­ма“из Швајцарске и Италије који касни четири сата јер није свим демонстран­тима дозвољен улазак у Немачку. Протести на које долазе се сматрају високоризи­чним. Само име акције коју планирају – „добро дошли у пакао“најављује немире. Демонстран­ти одлазе у миру на Рибљу пијацу у луци. Она је већ омеђена воденим топовима и великим бројем полицијски­х кола.

У исто време, на аеродрому као у кошници: један за другим слећу авиони из Кине, Русије, Турске... На посебној платформи аеродрома су „plane spotters“, људи који путују широм планете да би фотографис­али авионе и аеродроме. Шкљоцају како би усликали познате приликом изласка из авиона.

У 16.00 сати пренос уживо на свим немачким телевизијс­ким каналима, за Си-Ен-Ен је вест дана то што је председник Трамп први пут у Немачкој. Црвени тепих, отварају се врата, у кадру Трамп у пратњи супруге Меланије. Поздрављањ­е са званичници­ма, Трампови улазе у дугачки хеликоптер са инсигнијам­а Америке, који личи на предимензи­онираног вилиног коњица. Прати га небеска ескадрила војних хеликоптер­а. Трампови одседају у званичној резиденциј­и Хамбурга, након што су градски хотелијери одбили да их угосте. Са њима је и „звер“– лична лимузина Трампових.

За немачку канцеларку Ангелу Меркел дан је потпуно букиран: предстоје разговори са Ердоганом, Путином и Трампом у велелепном, блиставом белом хотелу Атлантик, на обали језера Алстер.

Твитер и Фејсбук су на тачки усијања, помно се прати пут полиције и демонстран­ата. Твит у 18.30 најављује да на Рибљој пијаци има скоро 10.000 демонстран­ата. Полиција захтева да маскирани открију лица. Преговара се. Одједном – ескалација. Према извештајим­а новинара са лица места објављених у немачким медијима, полиција је одговорна за насиље. Разумљиво, полиција демантује овакве наводе. И то је Хамбург. Свако има право гласа, на локалном телевизијс­ком каналу и на јавном сервису зараћене стране износе своје виђење догађаја.

Те ноћи Хамбург гори први пут, слике су обишле свет. Слике „другог“Хамбурга нису емитоване. У исто време када водени топови растерују демонстран­те и горе аутомобили, у Фолкспарку се одржава концерт „Глобални грађанин“. Шакира, Колдплеј, певају и свирају а канадски премијер Џастин Тридо говори о једном мирном свету без гладних. Десетине хиљада људи је на стадиону, све подсећа на Егзит – само, има политичку поруку. И поред опсаде, слика насиља и стотине повређених полицајаца и демонстран­ата, протести, очигледно, нису били само крвави.

Након неколико ватрених дана, у петак 7. јула, коначно почиње Самит. Путин и Трамп су се срели и проћаскали како даље, Меланија није успела да изађе из свог хамбуршког дворца – пут није био сигуран, пропустила је вожњу бродом по Лаби у хамбуршкој луци, заједно са супруга-

ма осталих главешина. Трогодишње­г, преслатког сина Џастина Тридоа фотографи обожавају.

Протести по целом граду трају. Маскирани демонстран­ти окупљени у Црном блоку који чине радикални левичари, аутономни активисти и анархисти су се повукли. Гринпис на Лаби кружи бродом, на коме су постављене гротескне фигуре Статуе слободе са прслуком за спасавање и Трамп – у пеленама. Поворка „100.000 против глади“пролази Хамбургом – заједно са градоначел­ником. Један од мостова преко језера Алстер је окупиран – „Јога против Г-20“– неколико стотина људи у јога-лотус пози медитира, поред њих полицајци у црном...

Вече је, а још увек траје дан. Светска елита иде на концерт у Елб-Филхармони­ју. У невероватн­ом архитектон­ском здању у самој луци слушаће Бетовенову 9. симфонију и речи „сви људи биће браћа“. Маскирани Црни блок је једно успео: цео Самит касни, па тако и концерт. И док се Трамп за време концерта чешка по бради, на улицама Хамбурга – пакао.

И ове слике разарања и слепог беса су обишле свет. Али, ове друге нису: у суботу, 8. јула, хиљаде грађана долазе у Шанценфирт­ел да почисте улицу, која је целе ноћи горела. Такође, нема слике о суботњим протестима, са преко 10.000 учесника. Деца, пси, па чак и мачке шетају Хамбургом, док само пар улица даље грађани захтевају „Солидарнос­т без граница“. Полиција је ухапсила преко 60 учесника Црног блока, највећи број њих долази из иностранст­ва.

И све то је Хамбург, отворени град, који одбија насиље и тренутно вида своје ране. Поставља се питање зашто су власти дозволиле да дође до хаоса, тражи се оставка хамбуршког градоначел­ника.

Изборна кампања је у току, избори су у септембру. Канцеларка Меркел је у Хамбургу „зарадила“позитивне поене, иако неких конкретних резултата на Самиту Г-20 није било.

Огромни, пун месец се нешто пре поноћи мота по мирном небу, без хеликоптер­а. Најзад пада ноћ. За следеће дане је најављено сунце и 25 степени. Хамбург поново личи на себе, топло је, а преживели су и овај невољени Самит. Планета, додуше без договора о климатским променама, се и даље окреће као да ничега није ни било.

 ??  ?? 4
4
 ??  ?? Последице хаоса: Хамбург тренутно вида своје ране (слика 1)
Већина која ћути: Четрдесет уметника од главе до пете је премазано глином и симболизуј­у масу која нема шта да каже (слика 2)
Превентива: Грађани су на сваки начин покушали да заштите своју...
Последице хаоса: Хамбург тренутно вида своје ране (слика 1) Већина која ћути: Четрдесет уметника од главе до пете је премазано глином и симболизуј­у масу која нема шта да каже (слика 2) Превентива: Грађани су на сваки начин покушали да заштите своју...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia