Nin

СЕЛО ГОРИ, А БАБА ГА БРАНИ

Зоран Кесић и екипа Njuz.net-a

-

Бако, бако, зашто су ти тако велике очи? Зато што сам ноћима стражарила па сам их стално држала широм отворене.

А зашто су ти тако велике уши?

Морала сам да ослушкујем шта непријатељ­и из Хрватске смерају против Србије.

А стомак? Као да си прогутала вука. И то Драшковића, све са брадом.

Па у војсци смо јели углавном пасуљ, а кад си женско, то углавном задржаваш у себи, па отуда нарастао.

А како то да си служила војску када слабо видиш?

Преклињала сам их да ме пусте иако имам диоптрију девет и, за дивно чудо, пустише ме. У моје време, част је била служити војску. А ко је тада био на челу војске? Александар Вулин. Он је био министар одбране, а сви су га звали Хајдук.

Што Хајдук, зато што је био храбар и неустрашив?

Не, него зато што је био кадар утећи са регрутациј­е. Но, децо, доста о томе, узмите овај леп двопек из сувог дневног оброка који сам вам спремила. Јао не, опет овај тврди двопек. Тишина тамо, ако ти се не свиђа, пољуби па остави!

Овако некако би могао изгледати разговор за неких 30-ак година између данашњих девојака и њихових тадашњих унука уколико се обистини идеја садашњег министра одбране да све жене млађе од 50 година треба да прођу војничку обуку. Биће да је министар Вулин ову идеју добио гледајући серију Војна академија на РТС-у. Мада, пре ће бити да ју је добио још деведесети­х година прошлога века, када су се на том истом РТС-у свакога дана вртеле неке друге војничке серије чији актери нису глумили. Једини који је тада глумио био је млади Вулин, сјајно одигравши улогу слабовидог регрута, који је уједно и члан ратнохушка­чке партије. Само би особа са више личности у себи тако сјајно могла да одигра ову захтевну ролу.

Руку на срце, слање жена у војску и није тако лоша идеја, јер, добро је познато да је српским женама, осим у кревету, место и у кухињи. Где ће се најбоље показати српска мајка ако не хранећи српске јунаке. „Она да кува, он да брани“. У овој изреци „он“је, наравно, министар Вулин, а онај кога брани је Вучић, јер, да се не лажемо, цела идеја и јесте настала како би врховни командант био заштићен од напада опозиције. И Хрвата. Министру Вулину не смета ни то што ће уместо ПС-а (правила службе), жене у војсци с времена на време спроводити ПМС, а све остале терати да ГСП (генерално спремање просторија) обављају сваки дан.

Међутим, поставља се питање - како ће девојке које нису служиле војску наћи дечка или се удати? Нико их неће хтети такве неспособне, а то значи нови пад наталитета у Србији. Познато је да војска очврсне сваког човека. И жену. Од када је министарка Зорана Михајловић преспавала у нишкој касарни, постала је далеко самоуверен­ија особа. То се види и по томе што се ових дана залаже за повећање брзине на ауто-путевима.

Када би се Палма питао, прво би у војску послао све лезбијке. Мада, ко би онда водио земљу. Ако би се питао Вучић, увео би устајање у 3 ујутру. А ако би се дописник Политике, чувени доктор Петар Величковић питао, прво би у војску послао агресивне феминистки­ње, да тамо избаце своју агресију. Врло је вероватно да је у међувремен­у имао сличну колумну, али не знамо јер не читамо Политику. Биће да је због тога што је не треба читати.

А за све жене које одбију да иду у војску, министар Вулин може да поручи само једно: „Ко је Српкиња и српскога рода, а не дошла на војну обуку, не имала од срца порода, ни мушкога, ни девојачког­а, а ако ипак којим случајем роди, дечији додатак јој се затро у социјалном“!

 ??  ??
 ?? ЗОРАН КЕСИЋ ?? и екипа Njuz.net-а
ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia