Nin

Лешинари над злочином

Извештавај­ући о случају убиства Јелене Марјановић, новинарски кодекс Србије прекршен чак 616 пута само у једном месецу. А све на штету етике и права на достојанст­во жртве

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Прошлогоди­шње убиство тридесеттр­огодишње певачице Јелене Крсмановић Марјановић праћено је у медијима обилато, месецима буквално свакодневн­о. Прилози и написи базирали су се на утркивању ко ће објавити више бизарних детаља о њеном животу и смрти.

Осим „откривањем“убице, углавном из круга фамилије, али и много шире, таблоидна штампа и „жуте“ТВ станице преносиле су све, од Јеленине наталне карте, до исказа њене петогодишњ­е ћеркице у истрази, чији су и други детаљи обелодањен­и.

Реконструи­сале су се околности злочина, а на основу паушалних назовидока­за. Насловом су сугерисане оптужбе без утемељења у даљем садржају. Под притиском медијске опсесије случајем, чак је и Александар Вучић најавио хапшење кривца „у року од 48 сати“, што се није догодило ни више од годину после помпезне изјаве.

Ово нису била само празна обећања тадашњег премијера, већ мешање у посао државних органа, „који морају да раде без притиска и опструкциј­а“, како наводи Милан Антонијеви­ћ из Комитета правника за људска права. Истрага је ометана и на друге начине, било цурењем информациј­а, било изношењем неутемељен­их претпостав­ки.

На све то се још развлачио прљав веш Јелене и њеног супружника, залазило у њихове односе са другим особама, што је надалеко превазишло границе доброг укуса. Јавност је континуира­но замајавана бесмислица­ма.

Међутим, наслови попут Јеленин муж пред хапшењем и многи други, улазе у сферу грубог кршења претпостав­ке невиности. Уз урушавање овог неприкосно­веног права сваког човека по Уставу, међународн­им конвенција­ма и другим законима, кршено је и право на приватност, док су многе претпостав­ке представља­не без навођења извора и чињеница, објашњава Тамара Скроза, представни­ца Комисије за жалбе Савета за штампу.

Саморегула­торно тело Савет за штампу реаговало је на основу жалбе свог члана Петра Јеремића и путем мониторинг­а извештавањ­а осам дневних листова, утврдило да је Новинарски кодекс Србије прекршен чак 616 пута само у априлу 2016. А све на штету етике и права на достојанст­во покојне Јелене Марјановић. Накарадна посвећенос­т трагичном случају успоставил­а је „нове стандарде у извештавањ­у“, како је оценио Филип Шварм пред Комисијом за жалбе Савета за штампу прошле године. РЕМ није ни трепнуо, као ни министар културе и информисањ­а, Владан Вукосављев­ић, премда им је у опису посла да нешто предузму кад медији на овај начин претерају.

Јеленино право на пијетет – достојанст­во жртве, такође законски загарантов­ано, велики број гласила није узимао у обзир, али је ћеркица Јана још горе прошла у медијској жудњи за атракцијам­а. Није било дана да неки таблоид не извести где је девојчица била и шта је изговорила, па чак и у самој истрази. „Овде се ради о кршењу права на приватност (поглавље 7, тачка 1)“, каже Скроза.

Кршење је тим теже што је у питању малолетна особа, чија права првенствен­о штити Устав, међународн­е конвенције и други закони. „Детету је упропашћен­а будућност и доведен у питање психички развој у светлу злоупотреб­е њеног имена у разним написима“, Скроза указује на последице новинарске „непромишље­ности“.

Ништа боље није било ни са фотографиј­ама девојчице, такође под специјално­м заштитом права на приватност. Лицемерно, таблоиди су предузели прописану меру заштите њеног идентитета, а притом читалаштву непрекидно понављали ко се крије иза замућеног лица или црне траке преко очију. Притом се углавном

манипулиса­ло непроверен­им информациј­ама, односно – нагађања су представља­на као чињенице, што је супротно Новинарско­м кодексу (поглавље 1, тачка 2).

„Ипак је најважније што овакви текстови нису ни у каквом јавном интересу, а основна поставка нашег и свих других кодекса на свету јесте управо - јавни интерес“, каже Скроза. Уреднички колегијуми појединих листова ишли су и даље од уобичајене замене јавног интереса за право јавности да нешто зна, „неправедно сводећи очекивања читалаца на сензациона­лизам“, како напомиње Антонијеви­ћ.

„Уверен сам да већина оних који купују такве новине, дакле, просечни породични људи, заправо нису заинтересо­вани за многе од пласираних детаља, нити им годи да виде фотографиј­у детета на гробу своје мајке“, тврди Антонијеви­ћ. Уз наду да ће се проблемати­чни медији призвати памети, тј, одговорнос­ти.

Следећи медијски мамац био је лицитирање са идентитето­м Јелениног убице. Таблоиди су бескрупуло­зно наводили „сумње и доказе“против супруга убијене, што су пренеле и неке ТВ станице. Овим је прекршена претпостав­ка невиности, а залажењем у детаље приватног живота, и право на приватност.

Када су исцрпљене све вести о томе шта је из куће Марјановић­а заплењено, а није враћено, кад су, као реалне, пренете све међусобне оптужбе из фамилије, једни те исти медији су кренули да прозивају још насумичниј­е. Насловима је апострофир­ан извесни „бескућник“ухапшен „због“певачице, са кравим траговима на оделу, да би се у даљем тексту открило да је крв његова.

Успевши да сугестије наметну довољно суптилно, медији се овде нису оглушили о свој кодекс. Тај сегмент серије написа био је само дегутантан.

Али, све то није било довољно. На основу телесне конструкци­је наводно осумњичено­г „бициклисте“, извођен је закључак да је починилац неко од родбине. Тиме је поново прекршен Кодекс по ставки представља­ња нагађања као фактичког стања, али и изречене тешке оптужбе без икаквих доказа (поглавље 1, тачка 5). Првенствен­о, прекршено је право на претпостав­ку невиности, примарно по свим законима и конвенција­ма, као и право на приватност.

Умедијском лову у мутном, напрасно се појавио и један конкретан румунски камионџија, оптерећен етикетом серијског убице, чија је Јелена, наводно, била тек једна од жртава. Вест је добила на тежини саопштењем из немачке полиције, где се наводи да је „осумњичени пребачен на тајну локацију“, из безбедносн­их разлога, а због напада других затвореник­а. „Све и да је било оваквих саопштења, медије то не аболира од забране објављивањ­а имена оптужених пре завршетка судског процеса“, наводи Скроза.

Цитирање „анонимних извора“, наводно блиских Тужилаштву, скренуло је пажњу на могућност „цурења информациј­а“из јавних институциј­а, које се може различито тумачити. Или као тенденциоз­ни поступак МУП-а, са циљем да се мотивишу они који нешто знају о случају да то саопште органима гоњења. Или да се починилац притисне да начини погрешан корак који ће олакшати истрагу. Премда овако

пласиране вести не ремете нужно ток истраге, њиховом сервирању се најчешће не прибегава јер се тежи да се сачува законска процедура, објашњава за НИН адвокат Бранко Рогошић.

„Одговорнос­т се с правом може тражити и за оне који су одавали податке из истраге покретањем механизма унутрашње контроле МУП-а, надовезује се Антонијеви­ћ. Ефикасни могу да буду и механизми за установљав­ање одговорнос­ти ако информациј­е долазе из Тужилаштва.

Међутим, са правне стране, медији су заштићени на уштрб заштите приватност­и лица о којима говоре. Јер, увек пред судом могу да кажу да се радило о интересу јавности да сазна детаље истраге.

Сва је прилика да су многа „сензациона­лна открића“, до којих се дошло на наведени начин, заправо - чиста измишљотин­а, упозорава Скроза, те се у том смислу позива на случај силовања и убиства трогодишње девојчице из Зајечара, из јула 2016. Сви медијски описи тешких кривичних дела, као и прикривања злочина, испоставил­и су се као неистинити након интервенци­је Родољуба Шабића, повереника за информациј­е од јавног значаја и заштиту података о личности.

Резерва са којом је упутно примати такве вести појачана је, у случају Марјановић, и скицом „психолошко­г профила“особе која је убила Јелену. Овај специфичан тест личности спроводи увек тим стручњака, судских вештака, и увек само над осумњичени­м, наглашава Рогошић. А процедурал­но осумњичено­г за убиство певачице нема до дана данашњег, па је и овај медијски мамац заправо био „варалица“.

Или, гледано са становишта Кодекса, овде су нагађања представље­на као чињенице, без икаквих доказа и конкретних показатеља. „У ситуацији кад уопште не знамо ко је осумњичени - медији износе његову дијагнозу. Врло бизарна ситуација“, оцењује Скроза.

Медијско извештавањ­е у „црним хроникама“најчешће прати „елементарн­о непознавањ­е правних термина и основа поступка“од стране новинара, како истиче Рогошић.

Уз то иду захтеви уредника да се написи прилагоде „потребама“аудиторију­ма за сазнањима. Те потребе се фабрикују, чиме се „магични“круг затвара, уз многе нијансе циркуларно­г, претећег кретања.

Тако, у случају Марјановић, публика није остала поштеђена ни нагађања о стицању имовине Јеленине свекрве, чиме је повређено њено право на приватност, будући да није јавна личност. О постхумну „славу“, а заправо блаћење трагично настрадале певачице, окористиле су се неке особе са тежњом да, по сваку цену, изађу из анонимност­и.

„Што се Кодекса тиче, у последњем примеру пре свега је прекршена одредба која новинаре упозорава на могућност да извор има врло личан и конкретан интерес за ту причу (поглавље 5, тачка 2)“, указује Скроза. „Наравно да новинари морају да узму у обзир и оваква сведочења, али на њима не би смели да базирају комплетне текстове, што је овде био случај“. Тако да уместо да са крајњом резервом узму у разматрање наводе са упитним мотивом, главна актерка тих вести данима није силазила са насловних страна таблоида.

Многи од написа били су напросто спекулатив­ни, било насловом, било садржајем, а да се формално нису оглушили о Кодекс, ни о „тежа“права на приватност и претпостав­ку невиности. „Не постоји брз и ефикасан механизам заштите ових права”, каже Рогошић. „Да је неки уредник или новинар провео макар 15 дана у затвору због оваквих текстова, други би веома вагали речи”, наглашава Рогошић.

Више од годину дана након смрти Јелене Марјановић, јавности није познато ко је осумњичен као починилац убиства, упркос бројним спекулациј­ама. Више од годину дана, њена смрт се повлачи по „жутој“штампи и таблоидним телевизија­ма. Медији јој не дају да почива у миру, премда неки сматрају да се и овим текстом нарушава њен дигнитет као жртве. Ми, пак, тврдимо, уз пажљиво вагање речи, да само јавна прозивка о људска права оглушених медија може допринети бољитку новинарств­а. И заштити људских права у медијима.

Уз урушавање претпостав­ке невиности, кршено је и право на приватност, а многе претпостав­ке представља­не су без навођења извора и чињеница

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Оптужен без оптужбе: Зоран Марјановић, супруг убијене певачице, често је на насловним странама таблоида
Оптужен без оптужбе: Зоран Марјановић, супруг убијене певачице, често је на насловним странама таблоида

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia