Nin

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕДНА ИКЕА

Добре и лоше стране повратка најпознати­јег шведског бренда

-

Шта је истина о државној помоћи коју је добила ова шведска компанија и да ли ће њен долазак поспешити или угрозити домаћу индустрију намештаја

Ако је којим случајем мучени српски малинар или какав други паор, стрепећи за цену малине или последице августовск­е жеге, барем и видео насловну страну дневног листа Ало прошле среде, мора да је помислио да је свим његовим мукама дошао крај. Заспао је претходне вечери у Србији, а пробудио се тога јутра у Шведској. Шведски стандард, социјална брига, правни, политички, вредносни систем. Двема речима - држава благостања.

Јер, шта би друго могло „натерати“председник­а државе Александра Вучића да најпре ауторским текстом у поменутом таблоиду, потом ТВ гостовањем, па напослетку и свечаним отварањем, два дана бесплатно игра улогу пи-ара једне приватне компаније. И то шведске Икее, која је, након 27 година, решила да се врати на српско тржиште. И можда није сасвим неуобичаје­но да председник или премијер државе присуствуј­е отварању робне куће Икеа, али тешко ће ко наћи пример председнич­ког ауторског текста посвећеног отварању једне робне куће, макар она била и Икеина. Притом, изједначав­ајући Србију и једну страну компанију, поново није заборавио да народ чији је изабрани председник „оптужи“за недостатак предузетни­чког духа и ленчарење...

Ако је њему тако нешто и било потребно, Икеи очигледно није. Један од омиљених брендова из сектора намештаја и кућних потрепштин­а, чије производе су становници ове земље претходне скоро три деценије куповали или директно у иностранст­ву или посредство­м локалних дилера, преко ноћи је постао омражен делу јавности. И то толико да је, осим спекулациј­а шта је Икеа све добила да би дошла у Србију, било и спорадични­х позива на бојкот њихове робе.

НИН је истраживао шта су предности, а шта мане повратка ове робне куће на српско тржиште? Да ли су тачна нагађања о државној помоћи? И колико ће долазак Икее пореметити овдашње тржиште намештаја и кућних потрепштин­а?

„Икеа не отвара производне погоне, него робне куће - не доноси паре, него долази по наше“. Иако би сада вероватно желела да то никада није написала или барем да се неки члан твитер-заједнице није досетио њеног твита из марта 2012, новинарка Ксенија Вучић је тада заправо дала и најприближ­нију дефиницију Икее. Али, истина је и да је све мање производни­х компанија које у Србију доносе новац, а све више оних који своје погоне отварају парама пореских обвезника.

За разлику од њих, Икеа од Србије није добила субвенције за радна места, нити било који облик државне помоћи. Тако тврде НИН-у у овој компанији. „Икеа је у Србији инвестирал­а 70 милиона евра у изградњу робне куће у Бубањ потоку, а 10 милиона евра уложено је у изградњу приступних саобраћајн­ица. Изградњи објекта претходила

је израда Плана детаљне регулације за целу област Бубањ потока, коју је компанија сама финансирал­а, као што је о свом трошку изградила и приступне саобраћајн­ице“.

УИкеи кажу и да су нетачне информациј­е које су поједини медији и економисти износили о томе да је она привилегов­ана на нашем тржишту. „Компанија није добила никакву врсту државне помоћи, нити ју је тражила. Земљиште за изградњу је купљено од приватних власника по тржишним ценама, а по закону немамо право ни на субвенције за запошљавањ­е радника, нити смо их тражили. Што се тиче наплатне рампе, Путеви Србије и ресорно министарст­во потврдили су да је њено измештање планирано Урбанистич­ким планом, али је тачно да је због изградње наше робне куће на овој локацији примена одлуке о измештању убрзана“.

Такође, одговарају­ћи на питање да ли су тачне спекулациј­е да су радници запослени преко лизинг агенција, у овој компанији кажу да тренутно запошљавај­у 416 људи. „У самој робној кући је запослено 329 особа, док је око 30 радника ангажовано посредство­м агенција за лизинг радне снаге, јер у првим месецима очекујемо повећан обим посла. Додатно, у канцелариј­и за тржиште Југоисточн­е Европе, која је у Србији, запослено је још 65 људи“, прецизирај­у у овој компанији.

У складу са „дијагнозом“коју је ономад дала Ксенија Вучић, несумњиво ће највеће користи од повратка овог бренда на српско тржиште имати потрошачи. Поред, наравно, саме Икее која је и дошла у Србију процењујућ­и ваљда да је ово тржиште на коме може да се профитира.

Јаша Ерчић, секретар Удружења за шумарство, прераду дрвета, индустрију намештаја и папира у Привредној комори Србије каже за НИН да је долазак Икее добра вест за потрошаче, јер ова компанија „поставља златне стандарде у области продаје намештаја“. Осим тога, и домаћи произвођач­и намештаја и осталих потрепштин­а могли би у Икеи наћи купца за своју робу, уколико успеју да задовоље њихове стандарде и договоре прихватљив­у цену. Али да ли оне то могу, ако се зна да се у овој робној кући од домаћих производа могу наћи једино оклагија и даска за сечење, а ових дана чак ни ти артикли се не могу купити? „Сигурно је да ће долазак Икее донети промене на домаћем тржишту, али неозбиљно је то сада процењиват­и. Искуства су различита, од Румуније где је производња домаћег намештаја пала за готово 50 одсто, до Бугарске где се долазак Икее није ни осетио. Навике потрошача су различите, а наша прелиминар­на процена је да ће на српском тржишту бити поремећаја, само је тешко унапред тврдити коликог“, објашњава Ерчић.

Другим речима, очекује се да ће Икеин повратак угрозити поједине домаће произвођач­е, вероватно допринети и гашењу неких мањих фирми, а тиме и неких радних места. „Претпостав­љам да су се озбиљни домаћи произвођач­и већ спремили за долазак Икее и прилагодил­и могућим променама на тржишту, како би амортизова­ли овај ударац“, каже саговорник НИН-а.

Чињеница је да српска индустрија намештаја последњих година повећава производњу и извоз, те да је један од ретких сектора привреде који остварује спољнотрго­вински суфицит који је 2016. био 360 милиона евра. У ПКС кажу и да је последњих пет година извоз намештаја из Србије растао по стопи од 13 одсто, као и да је удео овог сектора у укупном извозу три пута већи но што је његов удео у БДП-у Србије. „Ови показатељи су позитивни, али далеко од тога да смо задовољни додатом вредношћу коју извозимо. Може то далеко боље“, каже Ерчић, желећи да објасни да бисмо уместо дрвета и сировина могли извозити више намештаја и готових производа бољег и препознатљ­ивијег дизајна.

Различите су реакције и представни­ка дрвне и индустрије намештаја, која није заслужила ауторски текст председник­а, иако извози и позитивно утиче на спољнотрго­вински биланс, који ће доласком Икее вероватно бити

 ??  ?? Бела бреза: Колико ће времена бити потребно да дрво порасте да од њега могу да се праве оклагије
Бела бреза: Колико ће времена бити потребно да дрво порасте да од њега могу да се праве оклагије
 ??  ??
 ??  ?? Порука из Матиса: Србија Икеиним доласком неће добити ништа, али ће бити угрожена домаћа индустрија намештаја и порашће
спољнотрго­вински дефицит
Порука из Матиса: Србија Икеиним доласком неће добити ништа, али ће бити угрожена домаћа индустрија намештаја и порашће спољнотрго­вински дефицит

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia