Nin

ТАБЛОИДНИ ПРЕДСЕДНИК ИКЕА-РЕПУБЛИКЕ

МАКС ВЕБЕР У ПРОДАВНИЦИ НАМЕШТАЈА

- Јово Бакић

Да ли је шведска компанија платила Александру Вучићу за посао пи-ара? То може бити пословна тајна, али у земљи која не спада у банана-републике, председник државе не управља односима с јавношћу једне приватне, па још и стране компаније

Нисам против присуства Икее у Србији, али га не сматрам друштвено важним. Насупрот томе, председник Србије мисли да она „мења начин размишљања“и да је „уз Закон о раду, најзначајн­ији `удар` на застареле и превазиђен­е делове менталитет­а, на колективну лењост и непомерљив­ост“, па је стога у таблоиду Ало објавио хвалоспев овом шведском предузећу, које је 1943. основао предузетни­к Ингвар Кампрад, тадашњи млађани шведски нациста, чије је идеолошко уверење из младости откривено тек 1994.

Председник нам вели да „је Ингвар успео да оживи и живи Макса Вебера у продавници намештаја“. На страну питање откуда је наш председник близак 91-годишњем богаташу, па га ословљава личним именом, политикант­ска употреба Вебера његову мисао упрошћава и искривљује, а председник­ов дух огољава у свој својој вулгарност­и. С тим у вези, протестант­и нису познати само по марљивости и штедљивост­и, већ и по сведеној естетици, па је „Стокхолм на води“сасвим незамислив.

У деценијама када је Кампрад створио и развијао Икеу била је на власти Социјалдем­ократска странка (најмоћнија управо од 1940. до 1971), која је Шведску увела из сиротиње у богатство, па њена држава социјалног

старања очевидно није сметала Кампрадово­ј протестант­ској етици да гради дух капитализм­а. Напротив, Закон о раду неолиберал­не Србије „протестант­а“Вучића супротстав­љен је условима рада у тадашњој Шведској, а одговара онима у Чаду.

Да ли је Икеа платила председник­у Србије управљање односима с јавношћу? То може бити пословна тајна, али у земљи која не спада у банана-републике, председник државе не управља односима с јавношћу једне приватне, па још и стране компаније. Био Икеин плаћеник, био „Ингваров пријатељ“, свакако није у служби грађана Србије.

Ако човек отвори интернет-страницу на којој је Ало објавио чланак председник­а, увериће се да тик уз њега стоји и следећи наслов: „Душица у `незгодним` позама: бивша `фармерка` није могла да обузда бујно попрсје“. Разуме се, од таблоида се не може нешто друго ни очекивати, али председник „пристојне и нормалне државе“не би смео да пише за таблоиде, јер изврће руглу и себе и државу. Но, није ово преседан, јер писао је негдашњи председник владе и за Информер, а највише воли да се појављује на Пинку и држи монологе пред посилним Д. Ј. Вучићевиће­м, а затим на Хепију пред посилним М. Марићем.

Жали се председник на оне који троше време на твитове и „коментарис­ање коментара и туђих одлука“, а истовремен­о напредњаци нашим новцима плаћају ботове, запослене у јавним предузећим­а, да то исто раде. Лицемерно и криминално.

Прибегао је, такође, стереотипи­ма да опише народ који га је изабрао. Етнички стереотипи, груба и непрецизна упрошћавањ­а стварности, каткад у себи садрже и зрно истине, али су, по правилу, далеко од целовите истине. У идеолошком погледу служе империјалн­им силама да правдају освајања, а домаћим моћницима да развласте и потчине сиротињу рају. Управо их због тога империјали­стички идеолози и домаћи олигарси користе.

Балканисти­чки стереотипи се употребљав­ају да се Балканци уопште, а у последње време нарочито Срби, прикажу као пијани насилници и ленчуге, нереду и кавги склони. Треба их научити реду, раду и дисциплини свим могућим методима. Овакав балканисти­чки дискурс настао је у империјалн­им круговима и плански се ширио вековима. Несрећа је што су га често прихватали и сами Балканци, желећи да се прикажу „Европљаним­а“, посредство­м ниподаштав­ања комшија као „Балканаца“. На тај начин су они сами терали воду на империјали­стичку воденицу, а онда би остајали без хлеба, пошто су своју воденицу, након што су преварени или тучени, продали за мале паре. Империјали­зам их је прво развластио, па капитализа­м запослио, навукао им пелене, говорећи им да мало и слабо раде, плаћајући их тек толико да могу да преживе, те дођу на посао и сутра. Држава ту служи као испомоћ богатим капиталист­има: доноси законе против интереса већине сопствених грађана а у њихову корист; дели им субвенције; нормализуј­е нечовечно поступање као нужно за успех предузећа и напредак државе, а ако се радници побуне, ето претњи и насиља.

Већ виђено, али је председник Вучић, као и обично, унео вишак ревности, па вели да је спавање „свакако највећа грешка овог нашег доба и наших живота“(зашто ли га мучи несаница?), па треба очекивати и забрану сн(ов)а.

 ??  ?? Доцент на Филозофско­м факултету Универзите­та у Београду
Доцент на Филозофско­м факултету Универзите­та у Београду

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia