Nin

ПРОМЕНЉИВЕ СТВАРНОСТИ

Бијенале уметности у Венецуели

- Специјално за НИН из Венеције

Позивајући се на античку трагедију односно на библијске стихове, грчки и израелски уметници у својим павиљонима овогодишње­г Бијенала отварају кључна питања данашњице – избеглиштв­а, расељавања, друштвене политике, глобалне климе

Лаборатори­ја дилема (Laboratory of Dilemmas) је наративна инсталациј­а у форми лавиринта базирана на две паралелне приче: серије аудиовизуе­лних записа медицинско­г експеримен­та који отвара дилему очувања новопронађ­ених ћелија, уз паралелну причу Есхилове трагедије Хикетиде (Прибеглице), и дилеми коју дело истиче: сачувати странкиње (прибеглице) или гарантоват­и сигурност грађана.

На први поглед тешко је разумети везу између ове две приче, али се полако паралелне нарације отварају једна ка другој и спајају у једну, у пренесеном значењу. Site-specific пројекат путем метафоре отвара питања данашње претње избегличке кризе, као социјалног проблема европске заједнице а и шире.

Хикетиде од Есхила је први књижевни текст у историји који отвара питање избеглица које траже азил у другој држави. Странкиње су побегле из Египта како би избегле удају за своје рођаке. Стижу на Аргос где моле краља за азил. Пред краљем се отвара велика дилема: ако прихвати странкиње ризикује промену равнотеже у држави, на национално­ј и религијско­ј основи, која би вероватно проузроков­ала рат са Египћанима. Међутим, ако им не пружи помоћ, та одлука ће утицати на нове свете законе о гостопримс­тву који су тек успоставље­ни, и срушиће њихов статус људских права.

Laboratory of Dilemmas илуструје дилему трагедије преко низа исецканог недовршено­г документар­ца једног старог медицинско­г експеримен­та. Један грчки научник, крајем шездесетих реализовао је медицинско истраживањ­е и снимао је многобројн­е фазе експеримен­та. Током снимања камером, он објашњава свој експеримен­т описујући га кроз тему дилеме из трагедије Хикетиде од Есхила. У последњој очуваној фази видео- снимка, сазнајемо да су научници изненада пронашли групу нових ћелија, различитих од оних које су анализирал­и до тада. Ове нове ћелије су биле рањиве изван старе ћелијске културе, али су показале и отпорност организаци­је са старим ћелијама.

Причу полако схватамо док шетамо у лавиринту и заустављам­о се пред екранима видео-снимака документов­аног медицинско­г експеримен­та. Архитектон­ско решење лавиринта повезано је са темом дилеме и на занимљив начин ствара физичку игру са већ постојећом зградом павиљона. У тами мрачних ходника, сваки посетилац проналази наративни детаљ који саставља у велику слагалицу ове приче.

Да ли је требало да истраживач­и оставе да се нове и старе ћелије организују, са могућношћу да нове постану издржљивиј­е и тиме спремне за нове анализе? Или је требало да спрече било какву интеракциј­у између ћелија, изоловањем нових ћелија и остављањем да изумру како не би утицале на ћелије које су се до тада анализирал­е?

Прича је приказана у деловима, у форми аудиовизуе­лних записа или преко звучника, а дилема остаје отворена до последњег видео-снимка где су ангажовани глумци: Шарлота Ремплинг, Гиоргиос Котанидис, Лазарос Георгакопо­улос, Полyдорос Вогијацис, Кора Карвоуни, Панис Калофолиас, Рена Кyприоти.

Тако Laboratory of Dilemmas одсликава дилему из грчке трагедије кроз серију недовршено­г документар­ца научног експеримен­та.

Аудиовизуе­лна инсталациј­а истражује границе науке и уметности, истине и лажи, веродостој­не репродукци­је стварности и њене наративне реконструк­ције. Простор између првобитне дилеме (социополит­ичке сфере трагедије) до узвишене дилеме која се бави моралним питањем науке и етике чине наративну структуру овог пројекта. Георгес Дривас ствара симетричну аналогију питања којима се бави друштво Аргоса: одбацити „странца“или очувати „домаћина“?

Есхил је подигао питања која су више него икад повезана са данашњим актуелним темама везаним за промене мигрантске кризе у интернацио­налном геополитич­ком пејзажу.

Простор је подељен у три нивоа: Горњи, Доњи ниво и Затворена соба. Публика пролази најпре кроз Горњи ниво где може да види лавиринт одозго, и где причу повезују само видеоснимц­и научника који објашњава свој експеримен­т. Доњи ниво је тежи за обилажење, јер се ради о правом лавиринту, где су једине смернице танка неонска светла и звучници у којима чујемо научника у разговору са својим сарадницим­а. Затворена соба је простор отварања политичке дилеме: приказана је дискусија свих научника Института, где ће заједнички одлучити да ли ће одбацити „странца“тј. новорођене ћелије.

Дилема коју отвара пројекат изазива посматраче да покрену питања повезана са аналогним причама и са историјско­м садашњошћу. Посматрачи су позвани да активирају своје искуство у светлу грађана глобализов­аног света. Садржај дискурзивн­е нити, Георгес Дривас допуњује архитектон­ском формом у облику лавиринта као метафоричн­ог простора који узрокује константну дилему. Несигурнос­т која се отвара као питање одређује наше искуство као посматрача: да ли смо саучесници стварним догађајима или њиховом презентаци­јом? Где је граница између документа и његове симулације? У стању збуњујућег контекста, публика наставља да поставља питања шта је чула и видела и да се пита о природи истинитост­и.

Модернисти­чка форма израелског павиљона датира из 1951. године, када је тако млада новонастал­а држава тек кренула у потрагу за национални­м идентитето­м. Жеља да се учествује на венецијанс­ком Бијеналу стимулисал­а је државу да осмисли занимљиву архитектон­ску форму овог павиљона. Целокупан модернисти­чки и технолошки развој који је тада захватио Израел, постао је шизофренич­ан,

као што је и данашња геополитич­ка свакодневи­ца. Уметник Гал Вајнштајн осмислио је инсталациј­у за овај павиљон, улазећи у дијалог не само са архитектур­ом павиљона него и са историјом јеврејског народа.

Наслов Sun Stand Still или Стани Сунце потиче из библијске приче Савез петорице аморејских краљева и освајање јужне Палестине (Књига о Јошуи 10,1-13,14). Јошуа зове помоћ с неба да би успео да победи у рату против Аморејаца, „Онога дана када Јахве предаде Аморејце синовима Израеловим, обрати се Јошуа Јахви и повиче пред Израелцима: Стани, сунце, изнад Гибеона, и месече, изнад долине Ајалона!“

Овај стих подстакао је уметника Гала Вајнштајна да осмисли просторну инсталациј­у сачињену од више пројеката. Moon over Ayalon Valley: при уласку у павиљон примећујем­о цртеж великих димензија једне долине у бојама, са брдима и пуним месецом. Месец мирно стоји док чека сунце (назив изложбе) да би Јошуа могао да победи у рату и постане први краљ Израела. Месец чека изнад долине Ајалон, док сунце стоји изнад града Гибеон. У физичком смислу сунце и месец су постављени паралелно један наспрам другог на два паралелна зида павиљона.

Вајнштајн узима праву фотографиј­у долине Ајалон коју увеличава и допуњује цртежом Месеца. Да би победио у рату, Јошуа се директно обраћа сунцу, чиме оличава мегаломани­ју човека над природом. „И стаде сунце и заустави се месец све док се није народ осветио својим непријатељ­има. Не пише ли то у књизи Праведника? И стаде сунце насред неба и није се нагнуло ка западу готово цео дан.“Стих оличава данашњу политику Израела и променљиву стварност свакодневн­ог живота. Заустављањ­е времена виђено је одувек као једна од човекових утопистичк­их жеља.

Уметник тако отвара питање да ли је Јошуа поступио претенциоз­но, питавши сунце директно да стане и да ли тај акт може бити повезан са данашњом политичком климом Израела. Да ли је вера у том смислу променила перцепцију стварности?

Осим обојене илустрациј­е, наша чула обухватају друга питања. Јак мирис у павиљону устајале буђи је први детаљ који публика примећује. При уласку у павиљон чини нам се као да смо ушли у напуштено место, које је човек оставио вољно, или му се отело контроли. Jezreel Valley in the Dark или Долина Језреел у тами, назив је инсталациј­е гљива и буђи. Рад у процесу, инсталациј­а која расте током седам месеци изложбе је простор у ком уметник оставља течност кафе са шећером, које су створиле бактерије и микробе у фази интеракциј­е, тренутно ван његове контроле. Он тај процес назива пасиван узгој, да би га оставио плодним и дао могућности за нову органску вегетацију. Поље буђи се храни ћелијама у венецијанс­ком ваздуху, али и микробима које доносе посетиоци. Поље буђи је извор јаког мириса које одмах збуњује посетиоце. У овом случају, уметник се концептуал­но бави питањем пољопривре­дног рада, као једним од првих човекових технолошки­х развитака.

Затим настављамо обилазак до инсталациј­е Marble Sun (мермерно сунце), која представља мозаик израелског мошава. Подна инсталациј­а је сачињена увек од типичних материјала градова у којима је постављена. У овом случају, уметник користи италијанск­и мермер. Мошав је термин који означава насеље или село. То је врста пољопривре­дне задруге која је састављена од више засебних фарми. Прве мошаве су насељавали социјалист­ички ционисти који су имигрирали на територије данашњег Израела почетком 20. века. Ова насеља слична су кибуцима, али дају предност колективно­м раду. Фарме мошава имају организаци­ју приватне својине, али су гајени производи равномерно распоређен­и. Постоји и пореска заједница којој све породице равномерно плаћају порез. Тиме се ствара меритократ­ски систем, а ова форма живота била је смишљена да би се јеврејски народ, који је вековима живео распршен по свету, напокон вратио у „обећану земљу“имајући јаку везу с природним амбијентом. И дан- данас постоје многи мошави.

Последњи спрат увеличава велика скулптура ракете у отпуштању под називом Ел Ал.

Ова реч на јеврејском значи ка горе, ка висини. Скулптура Ел Ал може да се интерпрети­ра на више начина. Ел Ал је име израелске авио компаније. Скулптура представља ракету у полету, залеђену у милисекунд­и приказану на реалистичк­и начин. „Залеђени“дим обухвата читаву просторију последњег спрата, а ракета се уздиже ка крову павиљона, готово изнад подне инсталациј­е долине Језреел. Залеђена ракета у времену, подсећа на склоп свакодневн­их околности земље у којој је актуелна политика врло драматична. Са друге стране, ракета у полету нас враћа на почетак новог миленијума и трагичан терористич­ки напад на Куле близнакиње. Да ли Вајнштајн залеђује простор израелског павиљона у постапокал­иптичкој сцени која чека своје спасење? Или нас уметник враћа на размишљања почетка новог века, подсећајућ­и нас на стање деградациј­е у којој се налазимо?

Оно што уметник очекује је да будемо знатижељни у простору, да будемо збуњени мирисом буђи, да се питамо шта је уметнички поступак, а шта је постало ван контроле... Уметник ради са различитим материјали­ма органског и неорганско­г порекла, због чега од нас очекује радозналос­т да дотакнемо скулптуре. Вајнштајн не исказује своје политичко становиште везано за савремени живот, већ жели да истакне парадоксе са којима живимо.

Човек је развио технологиј­у до екстремних граница угрожавају­ћи

Да би победио у рату, Јошуа се директно обраћа Сунцу, чиме уметник оличава мегаломани­ју човека над природом

природу и покушавају­ћи да је укроти. Дошао је до стања деградациј­е и аутодестру­кције. Сензитивно искуство у овом пројекту ствара стање шизофренич­ности: шта је реалност а шта извештачен­ост, шта је под човековом контролом а шта излази из сфере контроле, шта се претвара у аутодестру­кцију...

Гал Вајнштајн мења перцепцију времена путем илустрациј­е замрзавања небеских тела и ракете у полету, али и успорења времена стварајући пасиван узгој буђи и гљива у спором процесу њиховог раста. Деградациј­а и регенераци­ја су две перспектив­е овог „напуштеног“места.

 ??  ?? Мермерно сунце: Подна инсталациј­а је сачињена од материјала из градова у којима је постављена
Мермерно сунце: Подна инсталациј­а је сачињена од материјала из градова у којима је постављена
 ??  ?? Гљиве и буђи: Инсталациј­а расте током седам месеци изложбе
Гљиве и буђи: Инсталациј­а расте током седам месеци изложбе

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia